Saltar al contingut Saltar a la navegació Saltar a la cerca

Portal toolbar

Notícies

Salou presenta un manual didàctic inèdit sobre primers auxilis adreçat a les escoles

dimecres 04 març 2015

El CAR de Salou ha redactat la publicació mentre que l'Àrea de Salut Pública de l'Ajuntament l'ha editat

La guia pretén cobrir una demanda real detectada als centres educatius

 

Després de mesos de treball aquesta tarda s'han repartit entre els centres educatius de Salou una guia de primers auxilis que han redactat i pensat els professionals del Centre d'Alta Resolució de Salou (CAR), en el qual ha col·laborat l'Ajuntament de Salou en la seva edició i distribució.

 

Aquest manual pretén ser una eina que recull els primers auxilis i que permet aportar coneixements bàsics als professors i cuidadors dels centres educatius del municipi; a més, ha de facilitar l'atenció immediata no professional davant de símptomes d'urgència a les escoles, ja sigui per un accident o per una malaltia aguda o crònica que s'aguditza.

El llibre, de manera molt esquemàtica, tracta de qüestions tant bàsiques com la farmaciola, les al·lèrgies, l'ansietat, l'asma, les contusions, les convulsions, la diabetis en nens o, per exemple, la pèrdua de coneixement, entre d'altres. I així, i fins a 21 supòsits diferenciats. A cada una d'aquestes situacions, detalla de manera esquemàtica, què cal fer i què no s'aconsella de cap de les maneres.

El manual, està acompanyat d'il·lustracions també realitzades pel personal del l’Institut Català de la Salut. Però aquesta guia no és una eina editada i tancada sinó que s'acompanya amb un USB en el qual hi ha un seguit de vídeos que tracten de manera molt visual com s'ha d'actuar en cas de cada un de la vintena de supòsits. Són vídeos curts que han estat enregistrats al mateix CAR i que tenen com a protagonistes a nens. També s'han editat uns pòsters amb la informació resumida i que estan pensats per penjar-se al pati dels centres i als menjadors de les escoles.

El manual ha estat creat per donar resposta a les peticions que els mestres i cuidadors dels centres escolars del municipi havien manifestat al CAR a través del programa 'Salut i Escola' en el que -segons apunten des del CAR- havien requerit de la possibilitat de comptar amb una eina física per tal de poder donar resposta a problemes de salut més freqüents que es presenten als centres. A més, des del CAR també s'oferirà ben properament formació en grups que s'impartirà a l'aula sanitària per tal de dotar aquest grup objectiu de persones d'uns majors coneixements sobre la matèria a més de tenir la possibilitat de fer pràctiques i simulacions amb el personal mèdic.

Aquesta tarda s'ha presentat al centre cívic de Salou el manual de primers auxilis davant d'una cinquantena de persones, provinents de les escoles de Salou (col·legis, instituts i escoles bressol) i també d'entitats i associacions del municipi que tenen nens i nenes sota la seva responsabilitat, els quals s'han emportat un exemplar. La guia també presenta a la portada un codi QR que enllaça al bloc del Centre d'Alta Resolució.

A la presentació del manual hi ha assistit l'alcalde de Salou, Pere Granados, acompanyat de la regidora de Salut Pública, Núria Buira, a més del director del Serveis Territorials de Salut, el Dr Josep Mercadé, acompanyat del director d'Atenció Primària de l’ICS al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, Dr. Daniel Ferrer-Vidal i de la directora del CAR de Salou, Montserrat Gens. 

 

El batlle, en la presentació ha destacat, entre d’altres qüestions com aquest manual “esdevé una eina útil i important per a un millor servei d’atenció als infants que en determinades situacions poden presentar un problema de salut a l’escola, a més de demostrar el nostre compromís amb la infància en matèria de salut”. Per la seva part, la regidora de Salut Pública, Núria Buira, ha manifestat que “l’Ajuntament de Salou valora molt positivament la tasca del CAR de Salou i en estreta col·laboració procura, en la mesura del que podem, contribuir a que els salouencs gaudeixin dels millor serveis també en temes de salut”, a més de recordar com el Centre d’Alta Resolució de Salou amb finalitat de tenir cura de la salut de la població “duu a terme moltes accions destinades a la prevenció i formació en temes de salut,entre les que es troba el programa Salut i Escola del Departament de Salut. I és fruit d’aquest programa dirigit als centres educatius d’on surt la idea d’elaborar el manual”.

Galeria d'imatges

web.jpg
DSC_0751.JPG
DSC_0752.JPG

Document Actions