Saltar al contingut Saltar a la navegació Saltar a la cerca

Portal toolbar

Notícies

Salou rebutja l’augment de l’IVA que aplicarà el govern central perquè penalitza el consum

En una altra moció, votada per unanimitat, la capital de la Costa Daurada s’ha adherit a la xarxa d’alcaldes per la Pau El darrer dels punts del plenari ha aprovat un pressupost per al 2010 que supera els 40 milions d’euros

dijous 17 desembre 2009

El ple de l’Ajuntament de Salou celebrat aquest matí ha aprovat amb la unanimitat de tots els grups polítics excepte el PSC una moció que rebutja categòricament l’anunci per part del Govern de l’Estat d’incrementar l’IVA de dos punts, i un punt el tipus reduït, a partir del mes de juliol de 2010. Segons la moció, presentada per l’alcalde Pere Granados, “això suposarà un perjudici greu per a l’economia de les famílies, per a l’economia de les empreses del nostre sector turístic, però també per a les administracions locals”. De fet, només aquest augment suposarà un cost de 4 milions d’euros per a les arques municipals de Salou “uns diners que haurem de deixar d’invertir en altres serveis als ciutadans”, lamentava l’alcalde.
A més, ha reflexionat que “aquest augment pot suposar una disminució del consum per part dels ciutadans, quan la mesura afecta directament als preus i, en definitiva, al seu poder adquisitiu. Per tant, suposa una mesura irresponsable i antisocial perquè agreuja encara més la crisi econòmica que segueix patint el nostre país i que suporten els nostres ciutadans”. La moció, també reflexiona  sobre com es veuran afectades les administracions locals amb aquesta nova mesura fiscal ja que “pel fet que l’Ajuntament sigui considerat com un consumidor final, dóna com a resultat que no pugui deduir l’IVA suportat, tant dels serveis com dels productes i obres que la nostra corporació local contracta. A més, aquest augment de l’IVA comportarà també un augment de la despesa corrent dels ajuntaments, una conseqüent disminució de la seva capacitat financera, i una major dificultat per a realitzar inversions”.

Una altra moció que s’ha aprovat amb la unanimitat de l’arc consistorial ha estat la d’adhesió a la xarxa d’alcaldes per la Pau. Aquesta organització la conformen ciutats de tot el món que han expressat formalment el seu recolzament al Programa per a promoure la solidaritat entre les ciutats en relació a l’abolició total de les armes nuclears, amb l’objectiu de poder eliminar aquest tipus d’armes a l’horitzó del 2020. Salou s’ha volgut sumar a aquesta iniciativa liderada pels alcaldes d’Hiroshima i Nagasaki.

El pressupost
El darrer punt del plenari d’avui ha servit per donar el vist-i-plau al pressupost municipal de la corporació per al proper 2010 que puja a 40.129.763,40 euros, i que supera els 45,3 milions amb inversions incloses. Es tracta d’un pressupost de “contenció de la despesa i molt especialment que afronta una profunda retallada en el capítol de personal tot i que –com ha explicat l’alcalde- es mantenen les partides destinades als serveis al ciutadà i que garanteixen la qualitat”. Una suma a la que s’hi han d’afegir els 2.226.242 euros provinents dels fons estatals d’inversió local (FEIL). Així, en total el nou govern destinarà 7.460.642,89 euros per a la consecució de noves obres, entre les que destaca la creació d’un carril bici a la zona de Ponent; un nou centre cívic ‘Mas de l’Escarré’ que donarà servei a les urbanitzacions de Zona Estival, Xalets i Mirador; així com la remodel·lació de la Masia catalana, l’accés a Cap Salou; millores al barri de la Salut o bé la segona fase de pla d’accessibilitat. Entre altres inversions que s’han projectat hi figura el de les actuacions de millora generals a la zona del nucli antic que pretenen canviar l’aspecte d’aquests carrers comercials amb nou mobiliari i arbrat, entre d’altres actuacions.
Pel que fa als fons Feil es contempla des de la implantació de la xarxa wi-fi al municipi, a l’adequació de l’edifici del Carrilet i la millora de la plaça adjacent o un nou col·lector de pluvials entre el carrer Bilbao i Saragossa.

Document Actions