Saltar al contingut Saltar a la navegació Saltar a la cerca

Portal toolbar

Notícies

Salou recupera el seu passat vitivinícola amb una cata de vins elaborats amb varietats tradicionals

divendres 17 octubre 2025

 

El Casal de les Dones de Salou ha acollit aquest divendres a la tarda una cata única de vins elaborats amb varietats tradicionals recuperades, una iniciativa que vol reivindicar el passat agrícola i vinícola del municipi i reconèixer la tasca de les entitats i professionals implicats en la seva recuperació.

L’activitat, organitzada per l’Ajuntament de Salou amb la col·laboració de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) i la Facultat d’Enologia de la URV, ha estat dirigida per la reconeguda sommelier vallenca Anna Casabona, considerada la segona millor sommelier de Catalunya i de l’Estat. Prop d’una setantena d’enòlegs, sommeliers i restauradors han participat en la sessió, on s’han pogut tastar set varietats autòctones, entre elles el tròbat blanc i el salsenc.

Vins i varietats tastats

  1. Varietat Garrut — Vi de fang 2021, Celler Rendé Masdeu (DO Conca de Barberà, l’Espluga de Francolí)

  2. Varietat Morenillo — El Tempralí 2022, Celler Bárbara Forés (DO Terra Alta, Gandesa)

  3. Varietat Verdil — Les Sentius 2022, Celler Clot Porrera (DOQ Priorat, Porrera)

  4. Varietat Salsenc — Salsenc 2022, Celler Giro Vins – Joan Asens (Montsant, el Masroig)

  5. Varietat Tròbat Blanc — Ancestral Puigcerver 2025, Celler Mas del Botó (DO Tarragona, Alforja)

  6. Varietat Escanyavella — Escanyavella Gratallops, Vi de Vila 2023, Celler Cal Batllet (DOQ Priorat, Gratallops)

  7. Varietat Esquitxagós o Escanyagós — Clot de Mallafrè 2025, Celler Mas Amfrers (DO Tarragona, Reus/Riudoms)


El tast forma part del projecte de recuperació de varietats de vinya històriques que l’Ajuntament va iniciar el 2023 amb la plantació de 250 ceps de pàmpol girat (varietat negra) en un terreny municipal de Cap Salou, antic espai de conreu on també s’ha restaurat una barraca de pedra seca. En paral·lel, s’estudia la reintroducció de noves varietats com l’escanyagós, pròpies del litoral tarragoní.

L’alcalde de Salou, Pere Granados, ha subratllat que aquesta acció “és una manera de connectar amb les nostres arrels, recuperar la memòria col·lectiva i, alhora, generar noves oportunitats de coneixement i turisme cultural”.

Segons Pere Granados, “Salou no només mira al futur, sinó que ho fa posant en valor la seva història i el seu patrimoni natural i agrícola”.

Aquesta línia de treball es complementa amb l’estudi històric encarregat a la URV, que analitza l’evolució del municipi i la seva herència patrimonial per donar peu a nous productes culturals i turístics, com la Ruta Modernista i Noucentista, les visites als jaciments de Kallípolis i Barenys o la recuperació dels espais de la Guerra Civil a la Punta del Porroig.

Amb iniciatives com aquesta, Salou posa de manifest el seu compromís amb la sostenibilitat, la cultura i la recerca, i consolida el seu paper com a Capital de la Cultura Catalana 2025, un títol que vol projectar la ciutat com a espai de diàleg entre identitat, innovació i patrimoni.

Document Actions