Saltar al contingut Saltar a la navegació Saltar a la cerca

Portal toolbar

Notícies

Salou serà la seu del 1r Congrés Internacional de Ball de Bastons i de la 46a Trobada Nacional de Ball de Bastons de Catalunya, del 21 al 24 d’octubre

dimarts 19 octubre 2021

El programa ha estat presentat aquest matí de dimarts per part de l’alcalde Pere Granados, acompanyat del regidor de Serveis Culturals, Xavier Montalà; el president de la Coordinadora de Ball de Bastons de Catalunya, Adrià Ortiz; i el president del Ball de Bastons de Salou i vocal a la delegació de les Comarques Meridionals de la Coordinadora de Ball de Bastons de Catalunya, Joan Macías
 
Per poder accedir als actes, cal reservar, prèviament, entrada gratuïta, a https://congres.balldebastons.cat/entrades/
 
 
Salou acollirà, aquesta setmana, des de dijous, 21 d’octubre, i fins diumenge, dia 24, la primera edició del Congrés Internacional de Ball de Bastons, que coincidirà, també, amb la 46a Trobada Nacional de Ball de Bastons de Catalunya, aquest dissabte, 23 d’octubre, un esdeveniment, aquest darrer, que és la trobada nacional més gran de la història, amb més de 80 grups participants.
 
L’alcalde de Salou, Pere Granados, acompanyat del regidor de Serveis Culturals, Xavier Montalà; el president de la Coordinadora de Ball de Bastons de Catalunya, Adrià Ortiz; i el president del Ball de Bastons de Salou i vocal a la delegació de les Comarques Meridionals de la Coordinadora de Ball de Bastons de Catalunya, Joan Macías; ha presentat, aquest matí, en roda de premsa, a l’Alcaldia, el programa d’activitats d’aquest encontre.

 

El 1r Congrés Internacional de Ball de Bastons, ubicat al TAS, de dijous, dia 21 d’octubre, a diumenge, dia 24 d’octubre, té com a objectiu actuar com a plataforma on hi siguin representades les diferents realitats del món de les danses de pals de tota la Península Ibèrica, amb la participació d'expertes i experts en els diferents aspectes relacionats, amb aquest patrimoni cultural i immaterial. En aquest sentit, hi participaran grups d’arreu de Catalunya, l’Estat Espanyol, Portugal, Andorra i França.

 

Així mateix, la 46a Trobada Nacional de Ball de Bastons de Catalunya, que es farà dissabte al Passeig Jaume I, a tocar de la plaça de les Comunitats Autònomes, és l’esdeveniment d’aquest àmbit al territori català que mobilitza més dansaires i músics. És a dir, la Gran Festa del Ball de Bastons de Catalunya. Té com a finalitat aplegar i mostrar, en una jornada festiva, la màxima representativitat del món bastoner, oferint una gran diversitat dels estils, en una mateixa població. Comptarà amb la participació de tots els grups de Ball de Bastons de Catalunya i de grups vinguts d’arreu de l’Estat Espanyol, Portugal, Andorra i França.
 
L’alcalde Pere Granados ha lloat la vàlua de la cultura popular i ha dit que “és el patrimoni viu més important que tenen els pobles, que es transmet a través del temps, generació rere generació, i que mostra el què som i sentim com a societat". A més, ha posat en valor el fet que Salou hagi estat escollida la ciutat per celebrar dos actes tan importants al voltant de la dansa del Ball de Bastons, una de les més esteses arreu dels Països Catalans. “Estem molt satisfets amb el treball i l’interès que mostren les entitats de la nostra ciutat respecte la cultura popular; i l’organització del congrés i la trobada en són un bon testimoni”, diu Granados, que afegeix que “l’Ajuntament sempre serà al costat d’aquells que defensen i conserven les tradicions culturals”.

 

Per la seva banda, el regidor de Serveis Culturals, Xavier Montalà, ha manifestat que “ens sentim molt honorats de poder acollir aquests dos actes relacionats amb la cultura del ball de bastons, perquè de ben segur que ens ensenyaran moltes coses noves i podrem valorar, així, les peculiaritats "d’unes dances que poden ballar tant petits, com grans, dones i homes”.

 

El president de la Coordinadora de Ball de Bastons de Catalunya, Adrià Ortiz, ha volgut donar les gràcies a Salou “per la seva implicació en l’organització d’aquests actes tan especials i que reuniran centenars de persones, amb una mateixa inquietud". 

 

Així mateix, el president del Ball de Bastons de Salou i vocal a la delegació de les Comarques Meridionals de la Coordinadora de Ball de Bastons de Catalunya, Joan Macías, ha dit que “un dels nostres somnis de popularitzar les danses de bastons i fer que arribin al màxim de persones es complirà aquest cap de setmana, per la qual cosa estem molt contents i agraïts per la rebuda i la bona col·laboració que ens han prestat des de l'Ajuntament".
 
Programa del 1r Congrés Internacional de Ball de Bastons
 
Es donarà inici al congrés aquest proper dijous, 21 d’octubre, a la tarda, amb una recepció oficial de ponents i investigadores d’arreu de la Península Ibèrica, així com representants de les diferents regions participants en l’esdeveniment. En el decurs de la tarda, es preveu una primera jornada de debat sobre què és el Ball de Bastons. Aquest acte es durà a terme de forma híbrida, presencial i telemàtica, per facilitar la participació de totes les persones convidades.
 
Divendres, 22 d’octubre, el Palau de Congressos de Salou s’obrirà, de 9 a 16.30 h, als centres educatius, i de 16.30 a 20.30 h, a tot el públic. De 17 a 18 h, es presentarà el joc de taula BASTOCAT, a la Sala Europa; de 18 a 19.30 h, es farà la conferència ‘Orígens i indumentària del Ball de Bastons', a la Sala Mediterrània; i de 19.45 a 20.30 h, al Teatre Auditori, actuaran el Ball de Bastons de Salou i el grup de danses de Solares, de Cantàbria.
 
Dissabte, 23 d’octubre, s’obrirà el Palau de Congressos de Salou de 9 a 20 h, a tot el públic. Pel que fa les actuacions, de 10 a 12 h, al Teatre Auditori, actuaran Tabanera  del  Monte  (Castella  i  Lleó), Logroño (Rioja), São Martinho do Douro (Portugal) i Bera (Euskal Herria); i de 12 a 14 h, ho faran Támara de Campos (Castella i Lleó), Robres (Aragó), Eskuernaga (Euskal Herria), Bulbuente (Aragó) i Algemesí (País Valencià).
 
D’altra banda, el dissabte també es faran les següent conferències a la Sala Mediterrània i a la Sala Costa Daurada: de 9.30 a 11.30 h, “La dona en el Ball de Bastons” i “La religió i el Ball de Bastons”; i de 12 a 14 h, “Recuperació  i  nova  creació  (Tradició  vs. innovació)”, i “Importància de la música  a  la  dansa  i  com  tenir-la  en  compte  en  la  creació  de  nous  balls  i  músiques”.
 
A la Sala Europa també es presentarà, de 10 a 10.45 h, el llibre il·lustrat del Ball de Bastons de colors.cat; d’11 a 12 h, el Conte els Balls de Bastons del Prat;  i de 12.30 a 13.30 h, el joc de taula BASTOCAT. I, a la plaça del TAS, d’11 a 13 h, es podrà confeccionar la catifa de flors Ara i Sempre, acompanyada d’actuacions de cultura popular.
 
Per últim, diumenge, 24 d’octubre, també s’obrirà el Palau de Congressos de Salou de 9 a 14 h, a tot el públic. Al Teatre Auditori, de 10 a 12 h, actuaran els grups Sant Julià de Lòria (Andorra), Guijo de Santa Bárbara (Extremadura), Legazpi (Euskal Herria) i Belinchón (Castella-la Manxa). I, de 12 a 14 h, ho faran Ribaforada (Euskal Herria), Lezuza (Castella-la  Manxa),  Alcalá  de  la  Selva (Aragó) i Herrín de Campos (Castella i Lleó).
 
A la Sala Mediterrània i a la Sala Costa Daurada, es faran les conferències “Altres capacitats i Ball de Bastons”, de 9.30 a 11.30 h; i “Nous reptes pel Ball de Bastons al segle XXI”, de 12 a 14 h. A la Sala Europa també es presentarà “Els Bastoners de Terrassa, una història de més de quaranta anys”, d’11 a 12 h.
 
Per poder accedir als actes, cal reservar, prèviament, entrada gratuïta, a https://congres.balldebastons.cat/entrades/
 
Les conferències es podran seguir, en directe, a través de https://congres.balldebastons.cat/directes/
 
Programa de la 46a Trobada Nacional de Ball de Bastons de Catalunya

 

La 46a Trobada Nacional de Ball de Bastons de Catalunya, que tindrà lloc aquest proper dissabte, 23 d’octubre, comptarà amb les següents activitats: de 15.45 a 16.30 h, a la plaça del TAS, es farà un reconeixement a una personalitat del Ball de Bastons, i es ballarà i es desfarà la catifa de flors Ara i sempre.
 
Al Passeig Jaume I, es realitzarà, de 17 a 18.30 h, la cercavila de la 46a Trobada Nacional; i, a la plaça de les Comunitats Autònomes, de 18.45 a 19.30 h, es duran a terme els parlaments, fotografia i ballada final.

Fitxers adjunts

Galeria d'imatges

BALL DE BASTONNS PRESENTACIÓ (5).png
BALL DE BASTONNS PRESENTACIÓ (6).png
BALL DE BASTONNS PRESENTACIÓ (1).png
BALL DE BASTONNS PRESENTACIÓ (3).png
BALL DE BASTONNS PRESENTACIÓ (2).png
BALL DE BASTONNS PRESENTACIÓ (4).png
Cartell.jpg
horaris (1).jpg
horaris (2).jpg
horaris (3).jpg
horaris (4).jpg

Document Actions