Saltar al contingut Saltar a la navegació Saltar a la cerca

Portal toolbar

Notícies

Salou tornarà a l’edat medieval en la XVIII edició de la Festa del rei Jaume I

S’incorpora com a novetat una ruta gastronòmica medieval: ‘Sent Soví Salou’ amb una vintena d’establiments adherits que oferiran menús especials a 15 euros. Del 4 al 8 de setembre la cultura, la multitudinària cercavila amb 300 persones i el mercat medieval ompliran els carrers del nucli antic del municipi

dijous 29 agost 2013

Coincidint amb la sortida des de Salou del monarca Jaume I cap a la conquesta de Mallorca la capital de la Costa Daurada rememora la gesta, centrada als carrers del nucli antic i que engloba des d’activitats culturals, a comerç i promoció i d’altres elements gastronòmics. L’alcalde, Pere Granados, ha destacat “la gran oferta d’oci i cultura que proposem durant aquesta setmana amb molta activitat per tal de recordar aquella data històrica per Salou i que és de justícia rememorar amb actes de participació al carrer”.

D’una banda, la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Salou ha preparat un conjunt d’actes al voltant de la XVIII edició d’aquesta festa que culminaran el dissabte 7 de setembre amb la sortida del seguici popular (a partir de les 20h) i on més de 300 salouencs es vesteixen d’època recreant aquella posta en escena. Soldats, monjos, poble, nobles, cavallers, i el rei Jaume i la seva esposa Violant d’Hongria encapçalant la comitiva recorreran els carrers de Salou fins arribar a la platja de Llevant on tindrà lloc un combat d’armes i un espectacle eqüestre  que recrearà un torneig medieval. Per la regidora de Cultura, Mª José Rodríguez, “estem davant d’una festa molt esperada i participativa i des d’aquí, voldria agrair la implicació de la gent que la fan possible i que hi aporten el seu temps, esforç i il·lusió”.

 

Tot plegat, recorda l’any 1229 quan Jaume I va estar mesos esperant per recollir un exèrcit prou nombrós per poder partir cap a la conquesta de Mallorca. Enguany, als grups d’animació que es distribueixen al llarg de la comitiva s’hi incorpora el ball de Galeres de Reus que acompanyarà el grup de ‘Tambores de Monzón’. Sobre les 20,45 hores arribarà el seguici a la platja de Llevant on els combats d’armes, un gran espectacle eqüestre amb la hípica ‘Les Arenes’ amb la recreació d’un torneig medieval, el parlament del Rei i un espectacle final posaran fi a una tarda trepidant. Tot plegat una gran festa medieval que conté tots els ingredients per atreure un nombrós públic autòcton i visitants.

 

La novetat: la ruta gastronòmica ‘Sent Soví Salou’

Per part de la regidoria de Comerç, Mercats i Consum i amb l’ànim de dinamitzar l’economia de la zona s’ha preparat una nova ruta gastronòmica pel municipi. En aquest cas es tracta de Sent Soví Salou, Ruta Gastronòmica Medieval. Una vintena els restaurants de Salou oferiran al llarg d’aquests dies un menú medieval que constarà d’un entrant, un plat principal, postres i copa de vi o aigua per un cost de 15€. Aquesta nova, interessant i dinàmica activitat en què hi participen una vintena d’establiments està inspirada en les més de 200 receptes de Sent Soví, un receptari medieval que ens condueix fins a l’origen de la cuina catalana. “Creiem que és una oferta més que pot complementar una setmana al voltant dels actes medievals que posa de relleu, una vegada més, la bona gastronomia catalana que tenim al municipi”, deia la regidora de l’àrea, Reyes Pino.

 

Sent Soví Salou és una iniciativa de la Regidoria de Promoció Econòmica i Comerç de l’Ajuntament, amb la col·laboració de l’Associació de Comerciants i Empresaris de Salou, l’Associació Hotelera Salou-Cambrils-La Pineda i Distribucions Garcia Moreno, qui ha aprofitat per felicitar per la qualitat de la festa. Precisament, des de l’associació comercial, Juli Vilaplana, ha assegurat que “cal aprofitar totes les sinergies i intentar que tothom qui vulgui pugui gaudir d’una experiència medieval en tots els sentits”.

 

Com funciona aquesta ruta?

Cada restaurant podrà servir-lo al migdia i a la nit o bé, escollir algun d’aquests moments dins el seu horari d’atenció al públic. A l’apartat corresponent als establiments adherits de la pàgina web de l’esdeveniment (www.salougastronomicmedieval.com) hi trobareu tots els restaurants participants, els menús que ofereixen, així com els horaris en què serviran aquests àpats. A més, també hi podreu trobar les dades de contacte de cada un dels establiments participants i les vies de les que disposeu per tal de poder formalitzar la reserva de la taula.

 

D’on prové el nom d’aquesta ruta?

El “Llibre de Sent Soví” (1324) és un receptari medieval d’autor anònim redactat en català. És un dels manuscrits més antics d'Europa, el primer receptari conegut de cuina catalana i un dels receptaris europeus més antics escrits en una llengua diferent del llatí. Va ser un dels receptaris de més influència a Europa. Algunes de les seves més de 200 receptes van ser copiades al segle XV en dos receptaris italians.

 

El Llibre de Sent Soví fou publicat per primera vegada el 1952 per Lluís Farudo de Saint-Germain, editor de molts altres textos medievals. Al 1979, Rudolf Grewe va publicar el llibre reconstruint dos manuscrits antics trobats a València i a Barcelona. Actualment, es conserva un manuscrit a la Universitat de València i un altre a la Biblioteca Universitària de Barcelona.

 

Altres promocions

Aprofitant Sent Soví Salou, Ruta Gastronòmica Medieval, els comerços del municipi que formen part de l’Associació 365 dies i que s’han adherit a aquesta campanya realitzen un 10% de descompte en productes seleccionats. Com es fa efectiu el descompte? Amb cupons que es distribuiran als restaurants participants a la ruta medieval. En el mateix val apareix el llistat dels comerços que ofereixen el 10% de descompte. Cada establiment estarà identificat amb un cartell distintiu.

 

El mercat medieval

Paral·lelament, els dies de la festa i des de la regidoria de Comerç, Mercats, Consum i Promoció Econòmica es torna a organitzar el mercat medieval amb unes 90 parades de productes artesans que s’inicia el dimecres 4 i que finalitzarà el diumenge al vespre. Per tal d’amenitzar aquests dies de mercat medieval, els visitants podran gaudir d’un seguit d’activitats complementàries com acrobàcies aèries amb cordes; teatres de titella; músics i ballarins àrabs; funambulisme; l’espectacle del fakir; trobadors i joglars o ombres xineses entre un llarg etcètera, a més d’un racó infantil i llar d’infants (d’11 a 14 i de 17 a 21h) i d’exhibicions participatives de tir amb arc.   

 

Actes lúdics i acadèmics

La festa també compta amb altres vessants més acadèmics com la conferència a càrrec de Josep Mª Sabaté, cronista oficial de la ciutat de Tarragona i professor emèrit de la URV el qual pronunciarà una lliçó a la biblioteca municipal de Salou ‘De cronista a cronista: El llibre dels feits de Jaume I’. La ponència tindrà lloc el dijous 5 de setembre a les set de la tarda.

Des de la regidoria de Cultura també s’organitza junt amb l’Associació Rol Play Game un conjunt de tallers i manualitats a les fonts cibernètiques del passeig Jaume I. Serà el diumenge 8 de setembre de les 10,30 a les 13,30h.

Paral·lelament, el Club Nàutic de Salou organitza la XXVII Regata del Rei en Jaume del 5 al 9 de setembre. 

Fitxers adjunts

Galeria d'imatges

PROGRAMA_FESTES_REI_JAUME_I.jpg
Sent_Sovi_Cartell_copia.jpg
DSCN1142.JPG
PROGRAMA_FESTES_REI_JAUME_2.jpg
DSCN7935.JPG
DSCN8000.JPG
DSCN1142.JPG
PROGRAMA_FESTES_REI_JAUME_2.jpg
PROGRAMA_FESTES_REI_JAUME_I.jpg

Document Actions