Saltar al contingut Saltar a la navegació Saltar a la cerca

Portal toolbar

Notícies

Salou vol aconseguir la Bandera Verda d'Ecovidrio de la sostenibilitat hostalera

dijous 07 juliol 2022

Banderes Verdes premia l'esforç de l'hostaleria local i els consistoris mateixos pel seu compromís amb el reciclatge d'envasos de vidre i la lluita contra el canvi climàtic

Més de 200 restaurants, bars i guinguetes de la localitat se sumen a aquesta iniciativa, en col·laboració amb l'Ajuntament de Salou i Ecovidrio

 

Salou ha acollit aquest matí l’acte territorial de presentació de Banderes Verdes, la campanya estival d’Ecovidrio, per promoure el reciclatge d’envasos de vidre als establiments d’hostaleria i restauració de la costa: bars, restaurants i guingetes de platja. L’acte ha estat presidit per l’alcalde, Pere Granados, que l'ha tancat; precedit per la gerent d’Ecovidrio a Catalunya, Sílvia Mayo.

La capital de la Costa Daurada ha estat l’amfitriona, doncs, de la presentació d’aquesta tercera edició del concurs, perquè així ho va decidir, després de la proposta d’Ecovidrio, entitat sense ànim de lucre encarregada de la gestió del reciclat dels residus d’envasos de vidre a Espanya.

L’Ajuntament de Salou i els establiments hostalers del municipi se sumen a les localitats participants de la Costa Daurada, bona part de les quals han assistit aquest matí a la presentació a la plaça de les Comunitats Autònomes, a través dels seus representants municipals: Tarragona, Calafell, Cambrils, Mont-roig del Camp, Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant.

La iniciativa de Banderes Verdes té com a objectiu guardonar l’esforç dels més de 940 establiments hostalers de la província i l’activisme de 6 dels seus municipis per a la sostenibilitat durant l’estiu, especialment, pel que fa a la gestió correcta dels seus residus. 

Cal dir que en la darrera edició de Banderes Verdes a Catalunya van quedar classificats i foren guardonats Torroella de Montgrí – l’Estartit i Castelldefels.

La campanya presentada avui contempla accions per donar resposta al notable increment de la generació de residus d’envasos de vidre en zones costaneres, ocasionat pel turisme estival.

Es dona la circumstància que a l'estiu es consumeixen un terç dels envasos de vidre que es posen en circulació i un 50% d’aquests és generat, directament, dins del sector hostaler; i per això la seva implicació és clau, per generar una transició real cap a un model més circular i descarbonitzat.

L’alcalde de Salou, Pere Granados, en la seva al·locució, ha afirmat que “el nostre municipi és sensible i compromès amb la sostenibilitat”, i ha recordat que “des d’abans de la pandèmia venim treballant en diferents programes de recuperació mediambiental del nostre litoral, a través del Camí de Ronda”. Així mateix, ha posat en valor el gran atractiu de Salou que suposen les platges com a espais naturals, i ha finalitzat dient que “estem contents de poder participar en aquest programa de Banderes Verdes d’Ecovidrio, perquè és una molt bona iniciativa per aprofundir en la sostenibilitat i potenciar l’economia circular”.

Per la seva banda, Sílvia Mayo, gerent d’Ecovidrio a Catalunya, ha assenyalat que “el Moviment Banderes Verdes és una de les meves iniciatives preferides, ja que premia l'esforç per la sostenibilitat dels professionals del sector HORECA i dels Ajuntaments. D'aquesta manera, aquest any, a Tarragona, comptem amb la participació d'un total de 6 municipis, que competiran per alçar-se amb la preuada Bandera Verda, i de gairebé 700 establiments hostalers, els quals s'esforçaran per convertir-se en l'establiment més sostenible de la província. Una xifra impressionant que demostra l´enorme compromís que teniu amb el medi ambient i amb l'economia circular".

 

I Baròmetre sobre la sostenibilitat hostalera a les nostres costes

Ecovidrio ha posat en marxa el primer estudi de camp per conèixer el nivell d’implantació de les mesures de sostenibilitat que apliquen als bars i restaurants costaners a tota Catalunya.

Les enquestes les realitzaran educadors ambientals, de forma presencial, durant el mes de juliol i aconseguiran un univers de 1.089 establiments entre bars, guinguetes i restaurants a Barcelona.

Alguns dels àmbits que s’analitzaran serà la gestió eficient dels residus, l’eficiència energètica o el consum responsable. En un context d’emergència climàtica, serà possible comptar amb una fotografia del sector en aquest àmbit i compartir casos d’èxit i bones pràctiques escalables.

En acabar la temporada, Ecovidrio premiarà els dos establiments de Catalunya més madurs en la gestió ambiental de la seva activitat.

 

Banderes Verdes: es consolida el moviment a favor de la sostenibilitat en les nostres costes

Banderes Verdes es consolida com una de les iniciatives claus de l’aliança d’Ecovidrio amb l’hostaleria. De fet, en l’àmbit nacional, aquesta campanya es desenvolupa en 144 municipis costaners, de cinc comunitats autònomes diferents i compta amb la participació de gairebé 15.000 establiments. En total, en el tancament de cada edició s’entregaran vuit Banderes Verdes, en tot l’Estat.

Almería, Mojácar, Castelldefels, Torroella de Montgrí – l’Estartit, El Campello, Calp, Cartagena i Sant Antoni de Portmany van ser els vuit reconeguts pel seu activisme a favor de l’economia circular i la recuperació verda de l’any passat, i competiran per revalidar el reconeixement. Gràcies al moviment Banderes Verdes l’any 2021 es van recollir 31.045 tones d’envasos de vidre, en les 127 localitats costaneres participants, que el seu posterior reciclat va aconseguir evitar l’emissió de 17.700 tones de CO2, tals com retirar 8.000 cotxes de la circulació durant un any.

 

La competició per la Bandera Verda: sistema de puntuació

La competició per les banderes verdes d’Ecovidrio compta amb un sistema de puntuació que valora aspectes com l’augment del volum en la recollida selectiva d’envasos de vidre del municipi, el percentatge d’hostaleria local participant i la seva col·laboració per aconseguir els objectius, i el compromís adquirit pels consistoris locals per fomentar la campanya entre l’hostaleria i donar-li difusió a la mateixa davant la ciutadania i els visitants.

Amb la finalitat de facilitar a tots els hostalers la seva tasca, Ecovidrio reforçarà la contenerització i lliurarà mitjans de manera gratuïta per al transport dels residus. Amb un equip sobre el terreny format per gairebé 100 persones, l’entitat recorrerà un a un els establiments per oferir formació ambiental i fomentar mesures d’economia circular entre els participants. A més, realitzarà un control dels volums d’ompliment per reforçar les rutes de recollida, si és necessari.

 

Any Internacional del Vidre

L’ONU ha declarat el 2022, com l’Any Internacional del Vidre. Aquest material ha jugat un paper fonamental en el desenvolupament de la humanitat i  ha estat crucial en el funcionament i l’evolució de l’arquitectura, l’automoció, els articles per la llar i els envasos.

Avui, és un element essencial en els sectors clau, com el de l’energia, la biomedicina, l’agricultura, l’electrònica, la informació i les comunicacions, l’òptica o el sector aeroespacial, entre d’altres. Mereix una menció especial al paper que ha jugat en la batalla en contra de la pandèmia global de la COVID-19, actuant com envàs contenidor de les vacunes o conseqüència de les seves característiques de resistència a temperatures extremes i a diferents graus de PH i acidesa.

Respecte a l’envàs de vidre i en un context d’emergència climàtica i necessitat d’una transició a una economia més circular, és especialment destacable com un material natural, circular i 100% reciclable.

 

Sobre Ecovidrio

Ecovidrio és l’entitat sense ànim de lucre encarregada de la gestió del reciclat de residus dels envasos de vidres a Espanya. L’any 1997, després de l’aprovació de la Llei d’Envasos i Residus i l’arrancada de les seves operacions el 1998, es va convertir en l’entitat gestora d’un model de reciclat que garanteix un servei complet i al què tenen accés tots els ciutadans. En termes de finançament, 8.000 companyies envasadores fan possible, amb la seva aportació a través del punt verd, el sistema de reciclat.

La tasca d’Ecovidrio destaca per garantir el reciclat d’alta qualitat a través del contenidor, potenciar les infraestructures de contenerització i recollida; invertir en plans i recursos destinats a incrementar el reciclatge d’envasos de vidre a l’hostaleria; mobilitzar els ciutadans a través de campanyes de sensibilització; i promoure la prevenció i l’eco disseny dels envasos.

En les últimes dues dècades el sistema d’Ecovidrio ha permès el creixement exponencial de la taxa de reciclat, passant d’un 31,3% a l’any 2000, al 79,8% a 2019, segons les últimes dades oficials del Ministeri per la Transició Ecològica i Repte Demogràfic (MITERD).

El reciclatge d’envasos de vidre és un element fonamental per contribuir al desenvolupament sostenible, fomentar la transició cap a l’economia circular i lluitar contra el canvi climàtic.

A més, el reciclatge d’envasos de vidre és una activitat que dona suport al compliment de l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible; concretament, redunda sobre els objectius (11) Ciutats i comunitats sostenibles; (12) Producció i consum responsables; i (13) Acció pel clima. 

Galeria d'imatges

IMG_20220707_105212(1).jpg
IMG_20220707_104623.jpg
IMG_20220707_105704.jpg

Document Actions