Saltar al contingut Saltar a la navegació Saltar a la cerca

Portal toolbar

Notícies

Salou vol un tramvia integrat, basat en el diàleg i el consens

dimecres 28 febrer 2024

El plenari de Salou, celebrat aquest migdia, ha aprovat amb els vots a favor de Sumem per Salou-PSC, ERC i Ara Pacte Local, les al•legacions referents al nou tren-tramvia del Camp de Tarragona.

L'Ajuntament de Salou no s'oposa a la implementació del tramvia, però demana "obrir un autèntic diàleg amb la Generalitat que permeti atendre els interessos de la població afectada".

Les al·legacions també fan referència a les catenàries, les quals, des del punt de vista del consistori salouenc, "constitueixen una barrera física amb un elevat impacte visual paisatgístic" a més dels efectes adversos significatius sobre el Medi Ambient, afectant sobre manera la fauna de la zona.

Salou defensa la implantació del tramvia modern, integrat en el medi urbà i inclusiu, que de cap manera, representi una barrera arquitectònica, sobretot per a aquelles persones amb dificultats de mobilitat.

Salou no s'oposa a la implementació del tramvia, però demana "obrir un autèntic diàleg amb la Generalitat que permeti atendre els interessos de la població afectada

L'argumentari, aprovat per la majoria del plenari, pretén que es faci un pla especial urbanístic del sistema tramviari supramunicipal i que compti amb la “participació dels ajuntaments afectats". És que, les modificacions "substancials" introduïdes en l'estudi informatiu de la primera fase del tramvia – aprovat per l'executiu de Pere Aragonès a finals del 2022 –, a parer de l'Ajuntament, comporten una redefinició del traçat aprovat, designadament una conversió en via doble i una reubicació del Centre Operatiu. Impossibilita també així mateix executar la connexió de Salou amb el Corredor del Mediterrani amb la línia d'alta velocitat.

Aquest aspecte és prou rellevant per a sotmetre a una avaluació d'impacte ambiental, ja que les alteracions fetes poden tenir efectes adversos importants pel que fa a l'impacte paisatgístic.

Salou defensa la implantació del tramvia modern, integrat en el medi urbà i inclusiu, que de cap manera, representi una barrera arquitectònica, sobretot per a aquelles persones amb dificultats de mobilitat

El consistori salouenc, a banda de sol•licitar a la Direcció General d'Infraestructures de Mobilitat que s'estimin les al•legacions, espera que s'obri una "via de diàleg" per poder consensuar un tramvia compatible amb interessos de la capital de la Costa Daurada i dels seus residents i visitants. També demana al govern català que es tingui en compte i estudiï les propostes aportades per Salou.

L'Ajuntament, presidit per l'alcalde Pere Granados, entén que un pla especial urbanístic hauria permès contemplar la integració del sistema tramviari en el medi urbà. El projecte, ara per ara, és "absolutament aliè a la malla urbana en la qual s'ubica i està deslligat de la urbanització i del seu entorn".

L'AJuntament de Salou insta el govern de  Generalitat a fer efectiu el compromís adquirit per finançar els treballs de l'Eix Cívic, amb l'objectiu de reconvertir en un boulevard urbà l'àrea desocupada pel desmuntatge de l'antiga via de tren

Salou, d'altra banda, insta a la Generalitat a fer efectiu el compromís adquirit per finançar els treballs de l'Eix Cívic, amb l'objectiu de reconvertir en un boulevard urbà l'àrea desocupada pel desmuntatge de l'antiga via de tren. Aquest acord, formalitzat mitjançant un conveni bilateral el 2013, preveu un desemborsament per part de la Generalitat de Catalunya de 9,5 milions d'euros.

Fitxers adjunts

Document Actions