Saltar al contingut Saltar a la navegació Saltar a la cerca

Portal toolbar

Notícies

Un congrés internacional analitzarà la influència dels grans carnívors socials en el comportament humà

Se celebrarà a Salou del 25 al 28 d'octubre i es debatran qüestions com el lideratge, la jerarquia o el matriarcat. Hi participaran experts dels cinc continents

dijous 03 març 2011

Què tenim en comú humans i els grans carnívors, com ara les hienes? Com ha estat la nostra convivència amb ells des dels temps més remots de la història? ¿Compartim atributs comportamentals com el lideratge o el matriarcat? Aquestes són algunes de les diverses preguntes que es formularan en el Congrés Internacional sobre Interaccions Carnívors-Homínids (Hominid-Carnivore Interactions International Congress), que del 25 al 28 d'octubre es celebrarà a Salou (Tarragona), coorganitzat per l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) i el Museu Arqueològic Regional de Madrid. A l'esdeveniment assistiran els millors experts en la matèria, procedents dels cinc continents (més de 20 països estan representats) per tal de posar en comú les últimes investigacions. A més, es compta amb la col·laboració de l'Ajuntament de Salou.

Jordi Rosell, professor de l'Àrea de Prehistòria de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona (URV) i investigador de l'IPHES, i Enrique Baquedano, director del Museu Arqueològic Regional de Madrid (MAR), han manifestat: "des del punt de vista científic, el tema principal de debat en el congrés serà el concepte de coevolució, és a dir, tractarem d'esbrinar com han influït els carnívors en l'evolució humana i en el nostre comportament, quins trets compartim amb ells, ja que tota aquesta informació ens pot ajudar molt a entendre el perquè d'algunes de les nostres actuacions personals i / o socials".

Tipus d'organitzacions

En aquesta línia, els carnívors poden dir-nos molt sobre com estructurem les nostres societats i els diferents tipus d'organitzacions socials, per què som jeràrquics o se li dóna tanta importància al lideratge, el paper del matriarcat en la nostra història, etc. "Les comparacions en àmbits com aquests, entre carnívors i humans, seran algunes de les qüestions principals sobre les quals experts de diversos països del món aportaran els resultats de les investigacions més recents", asseguren els codirectors del congrés.

De moment ja s'han rebut més de 70 contribucions que versen sobre diferents aspectes relacionats amb l'etologia i els caus dels grans carnívors, tant actuals com d'altres temps, per exemple, les interaccions amb els grups humans pretèrits (des de la competència per les preses i la confrontació fins a la pròpia domesticació i la cooperació) o com van poder haver afectat aquestes relacions a l'evolució humana, tant biològica com cultural.

Al congrés assistiran científics de la talla de la Dra Kay Holekamp, zoòloga experta en el comportament de les hienes actuals i gran comunicadora de la BBC, el Dr. Gary Haynes, especialista en les grans extincions esdevingudes a Amèrica del Nord, la Dra Mary C . Stiner, arqueòloga especialitzada en el comportament dels neandertals, o els directors del Projecte Atapuerca, entre altres.

Baquedano ha remarcat: "El nostre país és una primera potència en evolució humana i ara aquest congrés ens posicionarà privilegiadament en aquests àmbits de la ciència tan imprescindibles per al coneixement del comportament humà com són la tafonomia, l'arqueozoologia i l'etologia de carnívors".

Per la seva banda, l'alcalde de Salou, Pere Granados, ha comentat que aquest municipi ha posat a disposició del congrés "unes magnífiques instal·lacions, el TAS, (Teatre Auditori Salou), ja que comptem amb un emplaçament ideal per a rebre i donar cabuda als ponents i assistents, en un marc preparat per oferir una oferta alternativa d'oci i serveis, a més d'un allotjament de primera, i més encara en finalitzar la temporada alta".

Galeria d'imatges

DSCN9266.JPG
DSCN9266.JPG

Document Actions