Saltar al contingut Saltar a la navegació Saltar a la cerca

Portal toolbar

Notícies

L’Ajuntament de Salou signa un conveni amb el Grup de Dones i l’Institut Jaume I per elaborar una Guia de Bones Pràctiques per a la recreació històrica de la Festa del Rei Jaume I

dilluns 12 abril 2021

L’alumnat de 4t d’ESO i 1r de Batxillerat de l’Institut, sota la direcció d’Esther Lozano, editarà el nou document, que servirà com a orientació per entendre quin era el vestuari al segle XIII a la Corona d’Aragó, i quins són els personatges principals que van acompanyar el Rei a la conquesta de Mallorca

Per la seva banda, el Grup de Dones de Salou serà l’encarregat de confeccionar la roba, sota les indicacions i directrius de la Guia de Bones Pràctiques

 

L’alcalde Pere Granados, en nom de l’Ajuntament de Salou, ha signat avui dilluns, 12 d’abril, un conveni amb el Grup de Dones de Salou i l’Institut Jaume I, que té com a finalitat elaborar una Guia de Bones Pràctiques per a la recreació història de la Festa del Rei Jaume I, per tal de commemorar aquesta fita amb el major rigor històric. 

L’acte ha comptat amb l’assistència de l’alcalde Pere Granados; del regidor de Serveis Culturals, Xavier Montalà; de la presidenta del Grup de Dones de Salou, Sílvia Rovira; la historiadora Esther Lozano, com a representant de l’Institut Jaume I; i la vocal del Grup de Dones de Salou, Montserrat Porter.

Cal recordar que, cada any, al setembre, Salou celebra la desfilada del seguici del Rei Jaume amb la participació de persones del poble, que representen les diferents figures de l’època, vestides amb roba característica del moment històric en què va viure el monarca, al segle XIII.

És important, també, la referència que l’Institut Jaume I treballa en el projecte pedagògic ‘Jaume I: imatges del passat medieval, reflexos del present de Salou’, i que, gràcies a les dades i investigacions realitzades a través d’aquesta iniciativa, el centre serà l’encarregat d’editar aquesta nova Guia, que elaborarà l’alumnat de 4rt d’ESO i 1r de Batxillerat de l’institut, sota la direcció de la historiadora Esther Lozano López.

Es tractarà d'un document rigorós que servirà com a orientació per entendre quin era el vestuari bàsic del segle XIII a la Corona d’Aragó, i quins són els personatges principals que van acompanyar el Rei a la conquesta de Mallorca.

Així mateix, el Grup de Dones de Salou confeccionarà la roba, seguint les indicacions i consells de la Guia de Bones Pràctiques, pel que fa a criteris de disseny i materials. Per a aquesta tasca, l’entitat crearà un nou taller de costura que s’inclourà en les activitats pròpies de l’associació, per tal que les dones, de manera voluntària i gratuïta, puguin participar en l'elaboració del vestuari.

L’alcalde de Salou, Pere Granados, ha assegurat que “el nostre municipi compta amb un patrimoni històric molt ric, encara desconegut, com és la Festa del Rei Jaume I, i tot el seu context, que és un dels moments més rellevants de la història de Salou”. En aquest sentit, l’alcalde ha expressat que, “aquesta col·laboració ens dona l’oportunitat de descobrir i recrear, en profunditat, aquesta fita històrica, prèvia a la conquesta de Mallorca”. 

Per la seva banda, el regidor de Serveis Culturals, Xavier Montalà, ha assenyalat que “l’objectiu d’aquest conveni és vestir les persones participants amb el major rigor possible, respecte a la recreació de la Festa del Rei Jaume I, i, alhora, fer partícip la ciutadania salouenca i la comunitat educativa d'una part del patrimoni històric de la nostra vila”. 

Cal destacar, també, que gràcies a aquest conveni, l’Ajuntament podrà disposar d’un vestuari propi, fins ara, de lloguer. Cada any, el Grup de Dones de Salou anirà confeccionant les indumentàries d’uns quants personatges, fins a tenir les peces necessàries per vestir totes les persones participants. L’entitat també comptarà amb una assessora i modista de suport, que facilitarà l’Ajuntament, i que ajudarà les persones voluntàries a crear els vestits. 

El Consistori salouenc serà l’encarregat de pagar les despeses per a l’elaboració i actualització de la Guia, i per a la confecció de les indumentàries, així com d’adquirir les teles i materials necessaris per a la seva elaboració. 

El termini de vigència d’aquest conveni és anual, prorrogable mitjançant addendes anuals, i, en tot cas, per una durada màxima de quatre anys. 

Galeria d'imatges

SIGNATURA 2.jpg

Document Actions