Saltar al contingut Saltar a la navegació Saltar a la cerca

Portal toolbar

Notícies

Salou aconsegueix finançament supramunicipal per valor de quasi 35 milions d’euros

divendres 14 gener 2022

Diversos projectes importants de Salou han merescut el suport de les administracions central i autonòmica

Al plenari extraordinari d'aquest migdia, l'alcalde de Salou, Pere Granados, ha posat en valor els projectes d’obra iniciats el darrer exercici, i aquells que es posen en marxa aquest 2022 amb finançament municipal i supramunicipal

La finalitat és reactivar l'activitat econòmica del municipi, impulsar una major competitivitat amb la creació de nous productes i experiències turístiques que ajudin a la desestacionalització, i la millora de la qualitat de vida dels salouencs i salouenques, amb criteris de sostenibilitat i transformació digital

Salou es el municipi de Catalunya que més finançament rep dels fons europeus Next Generation

 

L'alcalde de SalouPere Granados, ha fet una valoració positiva de l'exercici 2021, en el decurs del plenari municipal extraordinari, celebrat avui divendres,14 de gener, de forma telemàtica.

Ha començat el seu discurs afirmant que, malgrat la crisi actual per la pandèmia, “hem pogut reconcentrar el nostre treball i recuperar la gestió per desenvolupar les prioritats dels plans i programes estratègics aprovats”, els quals, ha assenyalat, “són una clara aposta per a la consolidació i el desenvolupament d’un municipi sostenible, intel·ligent, i desestacionalitzat; amb potencial per generar riquesa econòmica, qualitat de vida, cohesió social i estabilitat laboral, durant tot l’any”.

Respecte a l'exercici 2021, ha fet referència als múltiples plans estratègics que ja s'estan gestionant per “evolucionar cap a una nova realitat”, “on la innovació i la transformació digital ens facilitaran la construcció d’un municipi amb criteris i objectius de sostenibilitat ambiental, social i econòmica”. En aquest sentit, ha fet esment del projecte Smart Salou, amb una subvenció de 3 milions d'euros, per a la digitalització; i de l'aposta per assolir la certificació Salou Destinació Turística Intel·ligent (DTI), en col·laboració amb SEGITTUR.

També, ha parlat dels plans i projectes per planificar i desenvolupar una mobilitat urbana sostenible, que prioritzi “l'espai de convivència per a les persones i el vianant”; i altres aspectes, com la renaturalització urbana, la descarbonització i les energies renovables, en serveis i mitjans de transport. Ha posat dos exemples d'espais recuperats per a les persones: la vianalització de l'Avinguda de Carles Buïgas, i el projecte d'Eix Cívic, “que suposarà un nou eix de dinamisme social i econòmic”, ha assegurat.

També ha fet referència a l'inici dels treballs de revisió del POUM, amb un procés participatiu; a la implantació de sistemes i xarxes urbanes d'eficiència energètica i energia renovable; i a la nova estació de tren Salou-PortAventura, que “podria ser una realitat a finals de 2023”, atesa la recent adjudicació del projecte, per part d'ADIF, amb un pressupost de 12,4 milions d'euros. En aquest sentit, també ha reclamat el ramal ferroviari pendent d'executar perquè la nova estació quedi ben connectada amb l'eix central del Corredor Mediterrani i amb l'ample europeu.

D'altra banda, pel que fa a les accions de promoció del turisme i la creació de producte, Pere Granados ha esmentat el Pla Estratègic de Turisme de Salou, per “impulsar un model diversificat, sostenible i intel·ligent de destinació i d’activitat turística, incrementant la recuperació del patrimoni i la generació de valor, a través de la nostra singular riquesa cultural, històrica i natural”, ha explicat. I ha parlat del treball que es duu a terme per consolidar l'oferta de turisme esportiu, de shopping i de turisme gastronòmic; de turisme ecològic, també, amb la recuperació i protecció mediambiental del litoral i del Camí de Ronda, el qual “podrem donar per acabat en breu, amb la realització de dues petites obres que finançarà la Dirección General de Costas”, ha recordat.

Ha parlat, també, del pressupost destinat per aquest 2022, descrivint el seu enfoc: reforçar les polítiques socials, de transformació urbana i de reactivació de l'economia. Les intervencions més destacades en renovació d'espais es concentraran en “un projecte global que divideix el municipi en 7 zones d'actuació”, i “en un projecte de remodelació d'11 places del municipi”. També ha fet esment del Pla de millora de la jardineria; el Pla de millora de voreres i asfalt; la renovació de l’enllumenat del carrer de Saragossa; l’ampliació de carrils-bici; i la creació de nous aparcaments dissuasius; entre d’altres.

Pel que fa a dotació de nous equipaments i infraestructures, ha posat de relleu el centre polivalent destinat a les diferents activitats organitzades pel col·lectiu de la dona (Casal de la Dona); els nous camps de futbol; el cobriment de la pista de l'Escola Santa Maria del Mar; i l'ampliació de l'Skate Park.

D'altra banda, ha recordat l'inici, en una setmana, de les obres de canalització i desviament del barranc de Barenys, que compta amb un finançament de 14 milions d'euros.

Pel que fa al finançament amb Fons Europeus Next Generation, ha anunciat el projecte de renovació de l'avinguda de Carles Buïgas, amb 3 milions d'euros; el Pla de Sostenibilitat Turística, amb 6 milions d'euros, que ha estat la dotació econòmica més alta obtinguda per un municipi de Catalunya; el projecte de remodelació de parcs i places, amb un import d'1.100.000 euros; la implantació de carrils bici urbans, amb 700.000 euros; el projecte Salou Smart, amb 250.000 euros; la generació de nous continguts digitals, amb 100.000 euros; el projecte de gestió de la mobilitat al municipi, amb 250.000 euros; i, per últim, el projecte d'aparcaments dissuasius, intel·ligents i sostenibles, amb una dotació de 600.000 euros.

En total, en el darrer any i mig, l'alcalde ha assenyalat que “s'han aconseguit quasi 35 milions d'euros en finançament a càrrec d'administracions supramunicipals (autonòmica, central i europea).

Granados ha fet balanç d'aquest darrer 2021, afirmant que, malgrat les circumstàncies actuals, s'han assolit avenços, els quals “responen a un pla d’acció municipal que dissenya un model de ciutat moderna i en sintonia amb els criteris ODS, i que executa un projecte vàlid pel progrés de Salou, implicat en l'impuls de l'economia local i la seva reactivació; compromès amb les necessitats de la ciutadania i la cohesió social, i que aposta per la transformació urbana per consolidar i garantir la qualitat de vida i el benestar de persones i famílies”. En definitiva, ha assenyalat, “que aposta per convertir Salou en un espai social inclusiu, que generi confiança, qualitat de vida, i oportunitats per a tothom”.

Finalment, l'alcalde ha agraït al teixit associatiu de Salou "la seva implicació i la seva paciència en aquests dos anys de pandèmia, atès que s'han hagut de suspendre moltes activitats", ha assenyalat, i "les entitats no han pogut desenvolupar les seves tasques com haurien volgut"; i també "la seva implicació en la millora i l'assistència, tant pel que fa a l'emergència social, com econòmica".

 

Intervencions dels portaveus

En el decurs del plenari d'avui, el portaveu del grup municipal SUMEM PER SALOU, Jesús Barragán, ha assegurat que “hem avançat i progressat, perquè hem impulsat i desenvolupat plans i projectes de gran magnitud per Salou i perquè hem gestionat amb responsabilitat, amb rigorositat, i atenent, sempre, l'interès general i el benefici comú”. Ha posat en valor la unitat de la societat salouenca, el “nostre màxim potencial i actiu”, ha dit, afegint que “junts hem demostrat que confiem en el futur d'aquest municipi”; i ha agraït a tots els col·lectius, sectors, entitats i famílies, la seva comprensió, implicació i esforç, en aquests moments difícils.

Fent referència als projectes que s'han dut a terme i els que es preveuen per aquest 2022, ha assenyalat que “hem estat capaços de desenvolupar-los, gestionar recursos i aconseguir finançament per tal que Salou pugui acometre la transformació més important dels últims 10 anys”.

Per la seva banda, el portaveu del grup municipal de PSC, David González, ha remarcat la coordinació entre les administracions supramunicipals i l'Ajuntament, especialment, a través del Centre d'Alta Resolució i l'àrea de Sanitat i Salut Pública. Ha esmentat, també, entre altres, la recuperació de l'activitat esportiva; la posada en marxa de programes ocupacionals; l'assistència i assessorament, a nivell social; l'increment de subvencions i ajudes a les entitats i a la població, per fer front les conseqüències de la pandèmia.

Així mateix, González ha posat de relleu l'actuació, en primera línia, de la Policia Local de Salou i de Protecció Civil, que “han prestat un servei de proximitat i cura a la ciutadania”.

L'alcalde i els regidors han valorat la important tasca dels treballadors i treballadores de l'Ajuntament.

Els portaveus dels grups municipals de l'oposició, Marçal Curto, d'ERC; Pere Lluís Huguet, de C's; i Mario García, de PP, també han fet la seva exposició relativa al balanç de l'exercici 2021, on han coincidit en la seva crítica a la gestió del Govern.

Document Actions