Saltar al contingut Saltar a la navegació Saltar a la cerca

Portal toolbar

Benestar i Serveis Socials

Salou se suma al Manifest del Dia Internacional per l’Eliminació de la Violència envers les Dones reivindicant la necessitat urgent d’un canvi en la societat

divendres 24 novembre 2017

 Aquesta tarda s’ha procedit a la lectura del Manifest per part de diversos grups de dones del municipi amb motiu del 25N

També s’ha fet un minut de silenci en suport a les víctimes de violència masclista i la Fundació Vicente Ferrer ha inaugurat la seva exposició “Dones, Força i Canvi”

 

Aquesta tarda Salou s’ha sumat als actes amb motiu del Dia Internacional per a l’eliminació de la Violència envers les Dones i ho ha fet amb a la lectura del Manifest Unitari a la Sala Costa Daurada del Teatre Auditori de Salou, en un emotiu acte institucional. Aquest, ha comptat amb les veus de l’Associació de Dones Senegaleses de Salou, del Grup de Dones de Salou i d’una nova associació de dones, Munai, en fase de constitució, amb l’objectiu principal de reivindicar els drets fonamentals de les dones. Tres membres d’aquests grups  han estat les encarregades de llegir el manifest davant dels presents.

L’alcalde, Pere Granados, en la seva intervenció ha volgut fer una reflexió en veu alta sobre l’estat en el que ens trobem: “en lloc d’anar reduint els actes violents aquests han crescut. La nostra societat demostra que fa falta més democràcia, molta més igualtat i que no podem dir que estem en una societat moderna perquè la violència contra les dones és inacceptable”.  El batlle també ha assegurat sentir-se sorprès perquè “anem cap enrere en la lluita per la igualtat. I l’esperit d’aquests dies ha de ser diari i amb tota la colectivitat”.

 

Per la seva part, la regidora de Benestar i Serveis Socials, Estela Baeza, ha fet referència a l’'Informe 2016-2017 elaborat per l’ONU sobre les Dones en el que es manifesta que “la violència contra les dones i les nenes és una de les violacions dels drets humans més extensa, persistent i devastadora del món”. Així, segons dades del citat informe, referits a 87 països i recol·lectats entre 2005 i 2016, el 19% de les dones entre 15 i 49 anys d'edat van dir que havien experimentat violència física o sexual, o ambdues, a les mans de la seva parella en els 12 mesos anteriors a ser preguntades sobre aquest assumpte. Baeza també ha recordat com “en els darrers mesos, la violència masclista ha segat la vida de dones i menors, a data de 24 de novembre de 2017 són ja 45 dones assassinades a tot l’Estat, l'última d'elles ha estat assasinada aquest mateix matí a primera hora a Vinaròs (Castelló) . Sis d'aquestes dones han estat assasinades Catalunya i 1 d’elles al nostre terme municipal; aquest any hem viscut la tragèdia de la violència masclista molt a prop”.

 

Posteriorment, tres dones de Salou han iniciat la lectura del manifest a través del qual es vol conscienciar a la població que la violència masclista es tracta d’un problema de tothom i ha convidat no només a les dones, sinó també als homes a eradicar de manera urgent el problema i construir una societat que no toleri la violència masclista. En el manifest s’ha fet referència al concepte consentiment, afirmant en tot cas: “No és sempre no. Només un sí és un sí. Mai en cap cas, la pèrdua de consciència és sinònim de consentiment”, on ha assenyalat els casos que els agressors fan ús de les drogues, de l’alcohol i de les substàncies químiques per anul·lar la capacitat de decisió de les dones.

A més, el Manifest també s’ha adreçat a alguns mitjans de comunicació per parlar de les seves males praxis, com, per exemple, la vulneració del dret a la intimitat de les dones en els casos de violència masclista, on “converteixen a les víctimes en titelles al servei de l’audiència”, i ha afirmat que “la violència contra les dones no és un espectacle”. A més, ha assenyalat l’assetjament a les xarxes, un problema que s’està augmentant els darrers anys amb el desenvolupament de les noves tecnologies, així com el control dels telèfons mòbils a les relacions de parella, un fet que s’ha d’evitar normalitzar i que és un clar símptoma d’una relació tòxica.

El Manifest ha pronunciat unes últimes paraules especialment dirigides a totes les dones, on s’ha remarcat la importància de ser lliures i de poder viure en una societat sense violències masclistes: “Ningú pot dir-nos com hem de viure o què hem de fer. Només nosaltres podem decidir com volem viure i la dona que volem ser”.

Un cop els grups han acabat de llegir el Manifest, s’ha procedit a fer un minut de silenci en homenatge a les víctimes de violència masclista. I seguidament, s’ha inaugurat al passadís del TAS l’exposició “Dones, Força i Canvi” de la Fundació Vicente Ferrer. Aquesta fundació treballa des de fa gairebé 50 anys als estats d’Andhra Pradesh i Telangana de la Índia, per eradicar la pobresa extrema i apoderar les persones de les comunitats rurals més desafavorides, així com també treballa en diferents sectors entre els quals es troba el de les dones. Per tant, a l’exposició es mostra la vida quotidiana de set dones que, amb el suport de la Fundació Vicente Ferrer, han aconseguit trencar amb les estructures socials que oprimeixen al conjunt de dones, aconseguint així un millor futur per a elles i les seves famílies.

Prèviament, per part del grup de Dones s’ha dut a terme la projecció del documental "El orden de las cosas" i posteriorment s’ha engegat un col·loqui entre el públic assistent.

Galeria d'imatges

petita_v.jpg
P1060812.JPG
P1060810.JPG
P1060782.JPG

Document Actions