Saltar al contingut Saltar a la navegació Saltar a la cerca

Portal toolbar

Educació

Un total de 160 alumnes de l’Institut Jaume I de Salou s’endinsaran en la història del Rei Jaume, en el marc de la iniciativa de la Generalitat de Catalunya ‘Apadrinem el nostre patrimoni’

dijous 26 setembre 2019

La directora del projecte del centre i professora de l’institut, Esther Lozano, ha presentat aquest propòsit als alumnes de 4t d’ESO que participaran, conjuntament, amb els alumnes de 1r de Batxillerat

Aquesta projecte té com a finalitat descobrir, des del rigor científic, la història del Rei Jaume I, en el seu context a Salou, per tal de trobar noves idees per incorporar a la Festa que es duu a terme al municipi, al setembre

Un total de 160 alumnes de l’Institut Jaume I -127 de 4t d’ESO, i 33 de 1r de Batxillerat- s’endinsaran, des d’avui, en una recerca profunda per tal de descobrir, amb rigor científic, la història del Rei Jaume I i la Conquesta de Mallorca, l’any 1229, contextualitzada en el municipi de Salou. A l’acte de presentació del projecte hi han assistit el regidor de Serveis Culturals, Xavier Montalà; la directora de la iniciativa i professora del centre, Esther Lozano; la directora de l’institut, Montse Vallés; així com el professorat implicat en el projecte i els alumnes participants.

Segons ha manifestat el regidor de Serveis Culturals, Xavier Montalà,“Salou és un municipi molt ric en patrimoni i història, i és per això que aquest projecte que es presenta pot ser molt interessant, tant pels professors i alumnes, com per a la resta de la ciutadania; ja que podran descobrir en profunditat la història del municipi”. Montalà ha afegit que “hem de conèixer a fons el passat de la vila; hem de saber d’on venim per saber qui som; Salou som tots i la història és el nostre motor”. Cal destacar que, enguany, Salou ha celebrat la XXIV edició de la Festa del Rei Jaume I, que rememora un dels fets històrics, segons el regidor Montalà, “més importants del municipi”.

Aquest projecte, “Jaume I: Imatges d’un passat medieval, reflexos d’un present a Salou” ha estat engegat per la professora del centre i Doctora en Història de l’Art, Esther Lozano, i es troba dins el projecte d’innovació pedagògica “Apadrinem el nostre patrimoni”, de la Generalitat de Catalunya, un programa autonòmic que es basa en la idea de l’apadrinament d’un element patrimonial per part dels centres educatius seleccionats, entre els quals es troba l’Institut Jaume I.

El projecte escollit pel centre és una iniciativa interdepartamental que pretén unir la comunitat educativa amb el seu entorn d'una manera rigorosa; i vol que els alumnes, més enllà de la llegenda, d'una manera col·laborativa, reflexiva, creativa i científica, aprenguin sobre el regnat del Rei Jaume I, un element clau en el desenvolupament del territori de Salou i la seva cultura; i trobin noves idees per incorporar a la festa on, anualment, es recreen els esdeveniments previs a la Conquesta de Mallorca.

Segons ha explicat la professora Esther Lozano, “la idea d’aquest projecte és entrar en profunditat, amb rigor, seriositat i divertiment, en una època veritablement apassionant, com és el segle XIII”. Lozano ha afegit que “apadrinarem, no només el Rei Jaume I, sinó tot el que va lligat a la seva història”.

Durant la presentació, Lozano també ha fet un recorregut per la vida del monarca, que va néixer un 2 de febrer de 1208, quedant-se orfe amb només cinc anys i sota la tutela dels templers. Un Rei que, amb només vint-i-un anys, va decidir endinsar-se en la Conquesta de Mallorca, i que Esther Lozano ha caracteritzat com a “heroi, guerrer, polític, seductor, atractiu, poderós, religiós, rival del pare, gelós del fill, honest, just, valent i violent; però també sincer, expert estratega, detallista i emotiu”. Cal destacar que el Rei Jaume I va ser una figura essencial per la seva dimensió històrica, cultural, artística, geogràfica, científica, econòmica i lingüística, entre d’altres.

Metodologia

 Els alumnes, en grups de quatre persones, dedicaran dues hores a la setmana a la recerca sobre el Rei i els diversos elements que van formar part de la conquesta. Finalment, cada grup presentarà un treball amb les conclusions extretes, unes reflexions que seran d’utilitat per tal de millorar la tradicional Festa del Rei Jaume I. A més, els alumnes de Batxillerat podran gaudir d’un viatge a Mallorca, per tal de conèixer, de primera mà, aquest fet històric.

Per la seva banda, la directora del centre, Montse Vallés, ha volgut animar els joves a “no deixar escapar aquesta iniciativa”, ja que “és una gran oportunitat per a tots els alumnes que hi participen, on, a través de la figura del Rei Jaume I i el seu temps, podran conèixer una història amb un recorregut fascinant”. Vallés també ha assenyalat que aquest projecte “els ajudarà a reflexionar pel seu compte i a pensar críticament”.

En aquesta iniciativa també hi participen els tutors de 4t d’ESO: Alejandra López, de 4t A; Guillem Arteaga, de 4t B; Magda Rovira, de 4t C; Esther Lozano, de 4t D; i Enric Rabassa, de 4t E; així com d’altres membres del professorat. A més, hi col·laboren diverses Universitats, entre elles la Universitat Rovira i Virgili (URV) i la Universitat de les Illes Balears (UIB), i l'Ajuntament de Salou.

Galeria d'imatges

presentació.JPG
alumnes1.jpg
alumnes2.jpg
general.JPG

Document Actions