Saltar al contingut Saltar a la navegació Saltar a la cerca

Portal toolbar

Gastronomia Salou

Salou s’adhereix al III Congrés Català de la Cuina – Camp de Tarragona

dilluns 11 febrer 2019

Aquesta adhesió comporta la participació activa en les propostes que formuli el territori Camp de Tarragona així com la difusió a través de tots els canals possibles de les activitats

 

L’Ajuntament de Salou s’ha adherit al III Congrés Català de la Cuina – Camp de Tarragona “Present i futur de la cuina catalana: Una estratègia de país de cara a l’horitzó 2025”. Aquesta adhesió comporta la participació activa en les propostes que formuli el territori Camp de Tarragona, en la mesura de les possibilitats de cada individu/entitat, així com la difusió a través de tots els canals possibles, de les activitats i programes del mateix territori.

La coordinació i aprovació de les iniciatives i treballs que es vulguin incloure en el III Congrés al Camp de Tarragona serà responsabilitat del director de la Comissió Territorial, que actuarà de manera autònoma per aconseguir els objectius del programa del III Congrés. Per la seva banda, l’Ajuntament de Salou es compromet a recolzar els objectius del Congrés a través de fórmules proposades al Camp de Tarragona, en coordinació amb les propostes de la resta de comissions territorials, dins les pròpies possibilitats.

L’alcalde de Salou, Pere Granados, ha destacat “la importància d’aquesta adhesió per al municipi, ja que es tracta d’un programa que ofereix un gran ventall d’eixos de debat per tal de conèixer en profunditat la cultura culinària de Catalunya”. Per la seva banda, la regidora de Promoció Econòmica, Comerç, Mercats i Consum, Martina Fourrier, ha assenyalat que “des de la regidoria, formar part d’aquest III Congrés aporta un valor afegit i nous coneixements a la gastronomia de Salou” i ha afegit que “posarem en coneixement dels nostres restauradors de les possibilitats que comporta participar en aquest programa”.

Qualsevol persona pot participar al Congrés. Per fer-ho, s’ha d’inscriure a través del lloc web http://www.congrescataladelacuina.cat o pels mitjans que estableixi cada comissió territorial. A partir d’aquest moment, anirà rebent informació de les diverses activitats que s’organitzin i especialment de les que facin referència a l’eix o eixos en què vulguin participar.

Congrés Català de la Cuina

El 14 de gener de 1980, un grup de persones, moltes d’elles cuineres, es va reunir a Sant Pol de Mar donant resposta a una petició de la Generalitat de Catalunya per a la creació d’un organisme que estigués amatent a la situació i evolució de la nostra cuina. Així va néixer el Consell Català de la Cuina, generador i impulsor, uns mesos més tard, del I Congrés Català de la Cuina, que es va realitzar entre novembre de 1981 9 juny de 1982. El II Congrés Català de la Cuina es va celebrar entre maig de 1994 i febrer de 1995. Un dels resultats de Congrés va ser la creació de la Marca de Qualitat de la Cuina Catalana i de la Fundació Institut Català de la Cuina i de la Cultura Gastronòmica (FICCG), que treballa per aconseguir el reconeixement i la conservació del patrimoni culinari i gastronòmic de Catalunya.

La missió d’aquest Congrés és organitzar un procés obert de debat, d’intercanvi d’idees i de resposta als grans reptes que avui té la societat catalana a través de la cuina a Catalunya, en tots els seus aspectes diferencials de cultura culinària i de patrimoni cultural, a partir de la realitat dels sectors de la restauració, culinari i gastronòmic d’avui, així com el reconeixement evolutiu del pensament culinari a través dels Primer i Segon Congrés Català de la Cuina i extreure’n les corresponents conclusions. Per tant, els seus objectius són consolidar la cuina catalana en el seu lideratge mundial, definir el mapa dels actors de la cuina i la gastronomia catalana, i definir i impulsar l’estratègia de país de cara a l’Horitzó Gastronòmic 2025.

El III Congrés Català de la Cuina es tracta d’un procés d’anàlisi sostinguda durant l’any congressual, amb un procés de reflexió que durarà un mínim de 12 mesos i unes conclusions i recomanacions als agents implicats en la quàdruple hèlix de la innovació culinària: els cuiners, les institucions de formació i de recerca, les administracions i la societat. Els eixos de debat seran la cultura i patrimoni culinari en l’àmbit de la cuina, la gastronomia com a motor socioeconòmic de Catalunya, el paper dels cuiners i cuineres com a promotors de la cuina catalana, entre d’altres. En  funció  de  les  inscripcions  rebudes  i  de  les  institucions  i  agents  implicats,  dins  de  cada comissió  territorial se  seleccionaran els  eixos i  àmbits  que  es  tractaran,  amb  la  finalitat d’aportar propostes de resposta a les preguntes plantejades pel Congrés i a altres preguntes que  puguin  sorgir.

Document Actions