Saltar al contingut Saltar a la navegació Saltar a la cerca

Portal toolbar

Medi Ambient, Platges i Salut

Salou acull l’exposició “Una Maternitat amb Esperança a Nemba (Ruanda)” a càrrec de l’ONG Matres Mundi

dimarts 13 febrer 2018

La mostra, que està dedicada a la salut maternoinfantil a països amb rendes baixes, es podrà visitar fins l’1 de març

 

La regidora de Salut, Martina Fourrier, juntament amb el doctor Francesc J. Fargas Moreno, i la llevadora Susana Abajo Llama, ha inaugurat l’exposició que porta el títol de “Una Maternitat amb Esperança a Nemba (Ruanda)” i que es podrà visitar al passadís del Teatre Auditori de Salou des d’avui fins el proper dijous 1 de març. 

Tant el doctor com la llevadora són cooperants a la ONG Matres Mundi, que treballa a Ruanda des de fa 16 anys. Inicialment, la fundació participava en un dels Hospitals del Districte de Gakenke, l’Hospital de Ruli, realitzant activitats per millorar la salut maternoinfantil, especialment en la formació sobre salut sexual i reproductiva pel personal mèdic i d’infermeria, ecografia, cirurgia i promoció de la salut de les dones i nounats. L’any 2009 l’organització va inaugurar la casa maternal “La Lumière”, que va suposar un gran benefici i va reduir la mortalitat maternoinfantil a l’àrea; i l’any 2014 es va inaugurar la segona casa maternal a Ruanda.

La regidora de Salut, Martina Fourrier, ha destacat “la necessitat d’ajudar als països amb més dificultats per millorar la seva qualitat de vida i reduir l’alt índex de mortalitat en aquest sector demogràfic”. Fourrier també ha volgut felicitar l’organització “pel seu gran esforç i treball que dia rere dia permet seguir lluitant contra la pobresa i les males condicions en què viu la població de Nemba”.

 

Sobre l’exposició 

Segons la OMS, són conegudes internacionalment les elevades xifres de mortalitat i morbiditat maternoinfantil al continent africà. Cal destacar, però, que la presència de diferents ONG europees a Ruanda, concretament a Nemba, ha facilitat la reducció d’aquestes xifres, encara que es mantenen altes.  A més, l’accés a l’assistència sanitària és molt desigual, ja que el 60% de la població viu per sota de llindar de pobresa i les dones més pobres no poden accedir a les prestacions sanitàries necessàries.

Matres Mundi, durant les seves investigacions, ha detectat les deficiències a nivell de recursos humans i materials a la zona, les pèssimes condicions dels centres de salut i de l’Hospital de Nemba, i sobretot la pobresa existent a les colines, unes zones amb unes característiques orogràfiques que dificulten l’accés i els trasllats quan hi ha complicacions.

Per tant, l’organització pretén amb aquesta mostra reivindicar la necessitat que les dones puguin tenir parts assistits per professionals formats, en sales de parts que compleixin les mínimes condicions d’asèpsia, i amb l’instrumental i el material necessari per una correcta atenció de la mare i del nounat. Per això, durant l’últim viatge, Matres Mundi ha aconseguit adquirir material per quatre dels tretze centres de salut i ha realitzat activitats de formació en ecografia, obstètrica i diferents temes relacionats amb el part i el puerperi; amb l’objectiu principal de seguir treballant i aconseguir ajudes per totes aquestes necessitats.

Galeria d'imatges

petita_ong.jpg
doctor.jpg

Document Actions