Saltar al contingut Saltar a la navegació Saltar a la cerca

Portal toolbar

Neteja i manteniment urbà

Salou diposita 48 tones de tèxtil usat als contenidors d’Humana per donar-les una finalitat social

dimarts 07 febrer 2017

Representa un increment del 7% respecte al 2015

La reutilització contribueix a protegir el medi ambient: la roba recollida evita l’emissió de 154 tones de CO2 a l’atmosfera

Els recursos generats amb la gestió del tèxtil es destinen a programes de cooperació internacional al desenvolupament i d’ajuda local

Humana Fundación Pueblo para Pueblo, organització que des del 1987 promou la protecció del medi ambient mitjançant la reutilització del tèxtil i duu a terme programes de cooperació a l’Àfrica, Amèrica Llatina i l’Àsia, i també d’ajuda local al territori més proper, ha recollit 48.591 kg de tèxtil usat a Salou al 2016. Aquesta xifra representa un augment del 7,59 % respecte a l’any anterior (45.164 kg).

La Fundació hi té instal·lats 18 contenidors ubicats en llocs de fàcil accés, un més que un any enrere. Els ciutadans hi dipositen la roba, el calçat, els complements i el tèxtil de la llar que ja no utilitzen i als quals se’ls hi pot donar una segona vida. És un servei gratuït i representa un estalvi important en les despeses de recollida i eliminació de residus sòlids urbans.

Causes del creixement

En opinió de Jose Arrancudiaga, responsable d’Humana a Catalunya, les causes d’aquest increment són: “L’ampliació en el número de contenidors i sobretot una major consciència mediambiental per part de la ciutadania així com un clar interès per promoure-hi un model d’economia circular que perllongui la vida del tèxtil. A més, els ciutadans aposten per donar-li una segona vida a la seva roba usada gràcies en bona part a l’esforç que ajuntaments, empreses i entitats com la nostra fan per dotar-li d’una finalitat social”.

Arrancudiaga considera que “aquest creixement demostra que, malgrat la proliferació d’actors dins del sector de recollida del tèxtil usat, augmenta el nombre de ciutadans que decideixen dipositar la seva roba usada en els contenidors d’Humana, ja que confien en el model de valorització de tèxtil amb finalitat social de la Fundació”.

30è aniversari de la Fundació

Humana celebra enguany el 30è aniversari, tres dècades treballant a favor de la protecció del medi ambient i la cooperació al desenvolupament. La roba es pot considerar com la primera fracció que va inaugurar a Catalunya el model de recollida selectiva de residus. La Fundació va ser pionera al país en la recollida i preparació per a la reutilització de roba usada: en els inicis s’utilitzaven contenidors de fusta situats al carrer i actualment hi ha contenidors metàl·lics que garanteixen alts de nivells d’usabilitat i seguretat. Des del 1987, la Fundació ha aconseguit que es reutilitzin 28 milions de peces de roba a tot Espanya, distribuïdes a través de la xarxa de botigues de segona mà.

Menys emissió de CO2

La reutilització i el reciclatge del tèxtil contribueixen a la protecció del medi ambient i a la lluita contra el canvi climàtic: a més de recuperar les peces, evitem el seu dipòsit en un abocador contribuint a la reducció de l’emissió de gasos d’efecte hivernacle (GEI). Cada kg de roba que es reutilitza i no és incinerat evita l’emissió de 3,169 kg de CO2, segons dades de la Comissió Europea. Les 48 tones recollides l’any passat a Salou representen un estalvi de 154 tones de CO2 a l’atmosfera, cosa que el planeta agraeix

El responsable d’Humana a Catalunya indica: “Els residus representen un repte fonamental en la conservació del medi ambient i en el desenvolupament sostenible. Mitjançant la recuperació de la roba usada, aconseguim reduir el volum global de residus de la fracció resta a més de possibilitar la reutilització i recuperar matèries primeres. I ho fem amb un objectiu: allargar la vida útil de la roba i impulsar projectes socials”.

Galeria d'imatges

roba.jpg
Humana_classificaci.jpg

Document Actions