Saltar al contingut Saltar a la navegació Saltar a la cerca

Portal toolbar

Neteja i manteniment urbà

Els jardins i zones verdes

jardins

Alguns dels principals espais verds i zones de passeig i esbarjo del municipi es troben detallats a continuació; alguns d'ells són petites zones d'acollida i descans i altres són autèntics passejos per al lleure:

PASSEIG JAUME I I PASSEIG MIRAMAR

Sense cap mena de dubte el passeig Jaume I i el passeig Miramar són dos dels espais més carismàtics de Salou. A la zona de llevant trobem el Jaume I, un passeig de més d'1 quilòmetre flanquejat per palmeres a esquerra i dreta amb més de 5.300 metres quadrats de zona verda que s'ha convertit en un espai per a l'oci i apte pel passeig. A Ponent, el passeig Miramar amb 6.200 metres quadrats de zona verda és un altre punt verd del municipi a tocar del mar i que voreja la platja de Ponent.

A més, a la banda de mar del passeig de Jaume I es troba una àmplia zona de lleure de més de 16.000 metres quadrats a tocar de la platja de Llevant, la més gran del municipi. En aquest espai s'hi poden trobar tot tipus de jocs infantils i espais fitness.

 

OLIVERES MONUMENTALS

Al Passeig de la Segregació , davant de l’Ajuntament, hi ha plantades un conjunt d'oliveres centenàries de troncs molt gruixuts i que  en alguns casos presenten formes capritxoses. Aquests 16 oliveres monumentals es van plantar quan es va desenvolupar el polígon de creixement on està ubicada la Casa de la Vila i s’han convertit en un atractiu paisatgístic més. Procedeixen de la comarca del Maestrat.

LA TORRE VELLA

L’arquebisbe de Tarragona, Pere de Cardona, va ordenar la construcció, el 1530, d’aquest edifici de defensa per tal de protegir la població i els seus béns de les incursions dels pirates que arribaven al Port de Salou, atrets per les flotes comercials. L’exterior presenta l’aspecte original, amb l’escut heràldic al damunt de la portalada. La torre està unida als edificis annexos, construïts al segle XVIII, per un pont. L’interior ha estat rehabilitat i és la seu d’un centre cultural dedicat principalment a exposicions d’art. L'exterior és una zona enjardinada de gairebé 5.000 metres quadrats amb escultures, oliveres i taques de flors en un recinte que compta amb una tanca.

PLAÇA BONET i ROTONDES ENJARDINADES

La plaça Bonet es troba en la confluència entre el Passeig Jaume I, el carrer Major i el carrer Barcelona. És un espai verd que crida de seguida l'atenció per acollir un dels primers xalets modernistes construïts davant de la platja, a Salou, el 1921. És un edifici de gran interès, de l'arquitecte Domènec Sugrañes, tant per la seva estructura, com per la composició de les façanes i els motius ornamentals, on s'utilitza sobretot la ceràmica vidriada.

També abunda la vegetació a d'altres espais com les rotondes com la Plaça Europa, la Plaça de la Sardana, la Plaça Venus, la Plaça de la Pau...

 

 

CALA MORISCA

Ocupa una superfície d'11.000 metres quadrats i està situada en un dels llocs més privilegiats del Cap Salou. Cala Morisca, una menuda caleta d’on sorgeix un penya-segat que fins fa uns mesos estava coronat per la torre de l’advocat reusenc Antoni Pedrol Rius, està transformant-se en un zona verda que discorrerà pel camí de Ronda. La recuperació mediambiental de la zona amb flora autòctona i amb l'eliminació de les especies invasores ha estat un dels darrers treballs que s'han dut a terme en aquest espai davant del mar amb vistes d'infart. Molt recomanable per passejar i conèixer un espai que abans era propietat privada però que l'Ajuntament va adquirir per retornar-lo a la ciutadania.

EL FAR DE SALOU

La brisa marina ens embolcalla quan enfilem el tram final del camí de ronda, d’uns 300 metres, que envolta el far de Salou. El recorregut permet al visitant pràcticament tocar l’aigua i gaudir d’un entorn natural de gran bellesa, a recer de la costa abrupta. La restauració de l’indret s’ha dut a terme d’una manera molt respectuosa amb l’entorn natural. Així, s’hi poden veure plantes autòctones com l’esparreguera, el pi blanc, el lliri de mar, l’atzavara o l’albellatge, entre d’altres. Alhora, tres miradors distribuïts al llarg del recorregut permeten aturar-se i gaudir de la Costa Daurada amb tot el seu esplendor. Un dels més singulars és el mirador sud, des del qual es divisen les muntanyes de la serralada de Llaberia. En aquest punt podeu aturar-vos per gaudir amb la vintena d’aus marines que sovintegen aquest indret.

EL CAMÍ DE RONDA

Continuant pel passeig Jaume I, en arribar a la zona de Pilons i direcció cap a llevant podem seguir el fil del camí de Ronda. Des d'aquí s'inicia un sender de 5,5 quilòmetres que recorre el litoral, a tocar del mar. El passeig pel Camí de Ronda descobreix la gran riquesa natural i paisatgística de la zona; passant per la platja Llarga un entorn natural i ja allunyat de la zona turística i fins arribar a la zona més abrupte de Cap Salou. Per la seva situació, és un lloc d’interès per a l’observació d'aus marines que costen de veure des de la platja. Així, amb l'ajuda de telescopis i altre tipus d'instrumental òptic, és possible observar baldrigues, paràsits, mascarells, frarets, gavots, calàbries, ocells de tempesta i ànecs marins, com l'ànec negre o l'ànec fosc. També es poden observar diverses espècies de gavines entre les quals la gavina corsa és relativament abundant i fàcil de veure a la primavera i tardor. 

  LA BIBLIOTECA MUNICIPAL

El pati de la biblioteca del municipi a la zona de nucli antic és un reduït pulmó verd al bell mig del centre del municipi. Els 600 metres quadrats estan rodejats de pins de grans dimensions i bancs per al lleure i el descans.

 

ELS TRIANGLES, CAP SALOU

A la zona del Cap Salou, al costat de la Cala Crancs, enmig d'uns 2.700 metres quadrats de zona verda trobem el centre cívic Els Triangles. És un edifici construït per l'arquitecte Bonet Castellana l'any 1961 que consta de diversos pavellons. L'entorn és un bosc de pins i vegetació autòctona distribuïda amb diverses terrasses i un mirador. Una zona realment tranquil·la amb precioses vistes.

ZONA VERDA A EMPRIUS

A la zona d'Emprius (al triangle que comprèn l'avinguda del Dr Eduard Punset, l'avinguda Joan Fuster i el passeig 30 d'Octubre) es troben quasi 3 hectàrees de zona verda a més de pistes per a la pràctica de l'esport a l'aire lliure.

 

 

ZONA VERDA A l'AVINGUDA JOAN FUSTER

Al voltant de l'Avinguda de Joan Fuster, carrer del Terrer i avinguda dels Països Catalans es troba una zona verda (PPR7) de quasi 26.500 metres quadrats.

 

EL MAS DE L'ESCARRÉ

A la zona de Xalets de Salou hi ha un espai al costat del Centre Cívic del Mas de l'Escarré també considerada zona verda. Amb quasi 8.500 metres quadrats s'hi pot trobar vegetació autòctona i pins. L'any 2011 va inaugurar-se la remodelació d'aquest espai amb l’esperit de restaurar un mas de treball agrícola conservant els elements propis com són un forn, l’era, el celler, la bassa, etc. tot fent-lo compatible amb la utilització actual com a centre cívic de barri.

 

 

 

Document Actions