Saltar al contingut Saltar a la navegació Saltar a la cerca

Portal toolbar

Promoció Econòmica i Comerç

Salou adjudica a Mercadona la superfície comercial adjacent al mercat municipal

dimecres 28 febrer 2018

El govern insisteix que defensa els interessos de la ciutadania i que aquesta concessió servirà per revitalitzar comercialment el centre del municipi

El ple d’avui també ha debatut fins a 8 mocions dels diferents grups polítics

 

El ple de l’Ajuntament de Salou ha donat avui llum verda a la concessió a l’empresa Mercadona de la superfície comercial adjacent al mercat municipal. La multinacional ha estat la guanyadora del concurs públic per construir i explotar un establiment comercial alimentari en forma de supermercat. L’empresa ha proposat un cànon de 500.000 euros amb un màxim de 30 anys d’explotació.

El govern ha aprovat amb la seva majoria l’adjudicació a Mercadona, adduint que es tracta d’un projecte d’interès general i que es treballa en paral·lel amb els paradistes per a la reforma del mercat municipal amb la voluntat de millorar-ne les instal·lacions.  Es tracta d’una primera actuació inclosa en la proposta encaminada a reordenar l’àmbit. El govern ha justificat l’atorgament de la concessió on actualment se situa un aparcament a l’aire lliure a l’efecte de revitalitzar el nucli comercial de Salou centre, a tocar de l’espai del mercat i prenent  referències de múltiples actuacions realitzades en els mercats a Catalunya,  amb molt d’èxit ja contrastat , pel que -com explicava el regidor de Serveis Interns, Jesús Barragán- “es proposa ordenar un ampli espai comercial en la zona centre on hi ha més comerços estables a Salou durant tot l’any però necessitem un motor que dinamitzi la zona i creï la massa crítica de persones que transiten per la zona”. Pretenem, com deia el regidor, dinamitzar la zona que agrupa l’eix de la Via Roma, Via Augusta, Carrer Barcelona, Berenguer de Palou, entre d’altres carrers, i també, per proximitat el mercat municipal.

L’oposició, al ple ha sol·licitat la retirada del punt de l’ordre del dia fins a arribar a un acord amb els paradistes per entendre que no hi ha hagut prou diàleg amb els paradistes. Finalment, el punt ha tirat endavant amb els 12 vots favorables del govern (8 de CiU i 4 del PSC) i els vots contraris de C’s, PP, ERC i Guanyem Salou.

 

 

Ordenança de civisme i convivència

També s’ha donat llum verda a la modificació de l’ordenança de civisme i convivència de Salou que  incorpora un seguit de modificacions i millores al darrer redactat del 2015. Havent transcorregut dos anys des de la seva entrada en vigor i, tot i haver estat modificada anteriorment s’han detectat algunes mancances en el redactat produïdes bàsicament per noves actituds, situacions i circumstàncies. En aquest sentit, es vol agrupar en un mateix text infraccions tipificades en diverses normatives municipals d’àrees com poden ser les de comerç, medi ambient o platges per tal d’agilitzar el procediment sancionador i optimitzar els recursos dels que disposa l’administració i aconseguir una millor eficiència. Entre elles, la de sancionar el bany amb bandera vermella i respectar els les platges i espais naturals; millorar l’eficiència en aspectes relatius a la degradació visual de l’entorn amb un seguit de normes que fan referència al tractament de residus i escombraries que prohibeixen, entre d’altres aspectes, utilitzar per part dels establiments comercials els contenidors de recollida selectiva de paper i cartró del carrer i/o no deixar ben plegat, apilat;  llençar/dipositar escombraries a llocs públics o fora dels contenidors i papereres habilitats a tal efectes segons la normativa reguladora.

També es tipifica a l’ordenança que l’embrutiment, mala conservació o abandonament del patrimoni privat que provoquin una degradació visual de l’entorn, en especial caldrà mantenir en bon estat les instal·lacions i tendals; o també es prohibeix penjar objectes a l’interior dels tancaments i/o tendals, entre d’altres normes relatives a la millora de l’aspecte comercial. Aquest punt ha rebut el suport unànime dels grups del plenari.

 

Altres punts

El ple també ha aprovat per unanimitat de tots els grups el nou reglament d’ús de les tecnologies de la informació i la comunicació a l'ajuntament de Salou; l'adhesió al conveni marc Localret-Ajuntament de Barcelona, per a l'impuls i el desenvolupament de la plataforma de participació ciutadana decidim i també el suport unànime en la presentació del pla d'Igualtat intern de l'Ajuntament de Salou i del protocol d'actuació de prevenció i abordatge de l'assetjament sexual i per raó de sexe.

 

També s’ha proposat a la senyora Murielle Reig i a l'associació que presideix, l'Associació Oncològica dr. Amadeu Pelegrí, l'honor de rebre el corresponent diploma de mèrits per serveis distingits prestats a favor del municipi i la comarca, que atorga el Consell Comarcal del Tarragonès – 2018 i que ha rebut el vot unànime.

Les mocions

D’altra banda, al ple també s’han debatut fins a vuit mocions, que han estat les següents:Moció del grup municipal del PP per assumir el compromís per la igualtat d’oportunitats entre homes i dones: en la qual s’insta a l’Ajuntament de Salou a assumir el compromís i fent-lo extensiu a totes les administracions públiques a que, en la mesura de les competències, integrin de forma activa i transversal en principi de igualtat de tracte i oportunitats entre dones i homes en el desenvolupament de les seves accions i decisions, especialment als àmbits d’accés i promoció laboral, eradicació de la violència de gènere, educació, salut, esports, desenvolupament i innovació... Aquesta moció ha rebut el suport dels 2 regidors del PP i dels 4 de Ciutadans i 14 vots contraris (7 de CiU la regidora Martina Fourrier s’ha absentat; 4 del PSC, 2 d’ERC i 1 de Guanyem Salou).


Moció del grup municipal del PP per recolzar i defensar la presó permanent revisable: aquesta moció pretén donar recolzament a la figura de la presó permanent revisable incorporada a l’ordenament jurídic espanyol per la Llei orgànica 1/2015 de 30 de març i instar als diferents grups parlamentaris amb representació al congrés dels Diputats a que reconsiderin la seva postura sobre la derogació de la presó permanent revisable. La moció ha rebut únicament el suport dels 2 regidors del PP i 18 vots contraris.


Moció d’ERC per a revertir les reclamacions de l’IVA a entitats culturals i mitjans de comunicació públics: la moció exigia al ministeri d’hisenda que aturi l’ofec a les institucions culturals catalanes i dels mitjans de comunicació públics, renunciant a aquesta interpretació forçada que obliga a abonar els imports de l’IVA; a més d’exigir a Montoro que centri els esforços de la hisenda espanyola a lluitar contra el frau; a més d’aixecar la intervenció immediata de les finances de la Generalitat a càrrec del govern espanyol. La moció ha rebut el suport d’ERC (2) , CiU (7), PSC (4), Guanyem Salou (1) i els vots contraris de PP (2) i C’s (4).


Moció d’ERC per a recuperar el poder adquisitiu al sistema públic de pensions: per la qual s’insta al govern de l’Estat a lligar per llei la revalorització de les pensions a l’IPC i a impulsar els canvis legislatius per derogar qualsevol mesura que ho contradigui. També busca adoptar mesures fiscals que premiïn a les empreses que apliquin polítiques retributives superiors a les recollides als convenis col·lectius d’aplicació, entre d’altres mesures. Aquesta moció ha rebut el vist-i-plau dels 10 regidors: ERC (2), PSC (4), Guanyem Salou (1) i de 4 regidors Convergents. Els 4 independents del govern per FUPS s’han abstingut i els vots contraris han estat del PP (2) i de Ciutadans (4).


Moció de C’s per l’elaboració urgent d’un pla alternatiu de transport que pal·liï la pèrdua de serveis ferroviaris a Salou. Aquesta moció instava a l’Ajuntament de Salou a iniciar les negociacions necessàries amb la Generalitat per tal que es conegui el posicionament en relació al projecte de Tren-Tram o amb qualsevol altre projecte que solucioni la pèrdua de connexió entre els municipis afectats; a més de demanar l’elaboració d’un pla alternatiu de transport. La moció ha rebut el suport dels 4 regidors de C’s i els dos del PP mentre que la resta han votat en contra: CiU (7), PSC (4), ERC (2) i Guanyem Salou (1).


Moció del govern (CiU i PSC) i d’ERC en suport a l’escola catalana i el model d’immersió lingüística per la qual es manifesta el rebuig a qualsevol canvi contrari a l’actual model educatiu de Catalunya i que referma el suport del municipi a aquest model d’èxit reconegut internacionalment, per la seva contribució a estendre els valors democràtics i a possibilitar la cohesió, sense segregar els infants per la seva llengua d’origen. Aquesta moció ha rebut el suport de CiU (7), PSC (4), ERC (2) i Guanyem Salou (1) i els vots contraris dels 4 regidors de C’s i els dos del PP.
 

Moció de CiU, PSC, ERC i Guanyem Salou per la commemoració del dia internacional de les dones i suport a la vaga feminista del 8 de març. A través de la moció, l’Ajuntament de Salou manifesta el seu compromís per continuar treballant pels drets de les dones, en col·laboració amb les entitats de dones del municipi i rebutjant qualsevol tipus de discriminació.  A més, de continuar treballant amb les empreses del municipi per l’elaboració de plans d’igualtat que facin possible la reducció de la bretxa salarial, la promoció de les dones als càrrecs de decisió; a més de donar suport a les reivindicacions de la vaga internacional de dones realitzada per les feministes de diferents països i convocada a Catalunya pel conjunt del moviment feminista i sindicats majoritaris, entre d’altres. Aquesta moció ha rebut els vots favorables de CiU (7); PSC (4), ERC (2) i G’s (1) i els vots contraris dels dos regidors del PP i l'abstenció dels 4 regidors de C’s.


Moció del grup del PSC per establir un sistema públic de pensions amb major capacitat de redistribució i reducció de les desigualtats: que proposa tornar al consens del 2011 derogant tots els canvis legals introduïts a la legislatura 2011-2015: la regulació de la jubilació anticipada, la reguladora del factor de sostenibilitat i de l’índex de revalorització del sistema de pensions de la seguretat social; a més de garantir el poder adquisitiu de les pensions recuperant l’actualització de les mateixes d’acord amb l’IPC, entre d’altres mesures. Aquesta moció ha rebut els vots favorables de CiU (7); PSC (4), ERC (2) i G’s (1) i els vots contraris dels 4 regidors de C’s i els dos del PP.

El plenari ha finalitzat minuts abans de les sis de la tarda.

Fitxers adjunts

Galeria d'imatges

portada_ple.jpg
P1080388.JPG

Document Actions