Saltar al contingut Saltar a la navegació Saltar a la cerca

Portal toolbar

Salou Capital Cultura Catalana 2025

Júlia Gómez: Una oportunitat única per reivindicar el patrimoni cultural del municipi

L’any 2025 marcarà un abans i un després per a Salou. El municipi ha estat escollit Capital de la Cultura Catalana, un reconeixement que obre les portes a la promoció del seu patrimoni cultural i històric més enllà del turisme de sol i platja. Aquest títol no només situa Salou com un referent cultural a Catalunya, sinó que també li ofereix l’oportunitat de projectar-se al món com un destí ric en tradicions, art i identitat. Per conèixer tots els detalls d’aquesta capitalitat, parlem amb Júlia Gómez, regidora de Cultura, qui ens explica què representa aquest reconeixement per a Salou, com es treballa per trencar amb la seva imatge estacional i quines activitats destacades es duran a terme. A més, ens avança com aquest projecte impulsarà la implicació de tota la ciutadania, des de les entitats culturals fins als centres educatius, per convertir aquest any en una celebració col·lectiva que deixi empremta.

dijous 20 febrer 2025

Salou ha estat escollida Capital de la Cultura Catalana 2025. Què representa per a la ciutat aquesta elecció?
Estàvem nominats juntament amb dues altres ciutats i hem estat els escollits. Per a nosaltres, és un privilegi i un gran honor representar Catalunya durant el 2025. Aquesta distinció ens dona l'oportunitat de mostrar la riquesa cultural i el patrimoni històric de Salou, i sobretot, de demostrar que som molt més que sol i platja. Volem que tothom, tant a Catalunya com a la resta d'Espanya i del món, descobreixi que Salou té cultura, que som cultura i que estem orgullosos de compartir-la.

És important per a la ciutat trencar amb la idea que Salou és només sol i platja per obrir-se a altres àmbits?
Exactament. Salou és conegut principalment pel turisme de sol i platja i per la seva estacionalitat durant l'estiu. Però tenim molt més a oferir. Aquesta capitalitat ens permetrà demostrar que durant tot l'any organitzem una gran varietat d'actes culturals i que el nostre patrimoni històric, que és mil·lenari, mereix ser conegut. El dia 27 de febrer anunciarem gran part del programa als mitjans de comunicació. De fet, estem treballant conjuntament amb la Universitat Rovira i Virgili en un projecte per posar en valor tota la història de Salou, des del Neolític fins a l'època romana i grega. Tenim mostres d'aquest passat, però fins ara no s'havien divulgat prou. Aquesta serà una oportunitat per donar-les a conèixer i per reforçar el nostre patrimoni cultural.

El dia 27 de febrer anunciarem gran part del programa als mitjans de comunicació, on donarem a conèixer gran part de l'activitats programades

S'ha preparat una agenda d'activitats molt àmplia per aquest any. Què ens en pot avançar? Quines seran les més destacades?
El diumenge 26 de gener vam recollir el testimoni de la Capitalitat de la Cultura Catalana de mans de Sabadell. A partir d'aquest moment, hem començat a treballar en la gala de presentació oficial de Salou com a Capital de la Cultura Catalana 2025, que probablement tindrà lloc al febrer.

Durant tot l'any, tindrem una programació molt variada, amb activitats per a tots els públics. La cultura tradicional i popular hi tindrà un paper clau, amb la participació activa de les entitats del municipi. També hem programat concerts i esdeveniments musicals destacats, com el Festiuet, els dies 18 i 19 de juliol, amb grans bandes de rock català i el grup Camela, que ja està tenint una gran acollida en la venda d'entrades. A més, comptarem amb teatre, exposicions i mostres de cultura popular, incloent-hi els castellers.

 Com a regidora d'Educació i Cultura, és una prioritat per a mi que aquest projecte reforci el sentiment de pertinença entre els més joves i entre tota la ciutadania

També volem implicar els centres educatius de Salou perquè els infants i joves participin activament. Com a regidora d'Educació i Cultura, és una prioritat per a mi que aquest projecte ajudi a reforçar el sentiment de pertinença entre els més joves i entre tota la ciutadania. Salou és un municipi multicultural, amb més de 100 nacionalitats, i volem que totes elles se sentin part d'aquesta celebració i descobreixin la cultura catalana en tota la seva riquesa.

Aquesta capitalitat també serveix com a aparador perquè Salou es mostri al món?
Sens dubte. Tot i que tenim prop de 32.000 habitants censats, durant la temporada turística rebem més de dos milions de visitants. Això ens converteix en un autèntic aparador al món. Volem ensenyar que Salou no és només turisme, sinó també cultura, i convidem tothom a viure i gaudir d'aquesta experiència amb nosaltres.

 Salou no només ofereix Cultura, sinó també patrimoni natural i una gastronomia excel·lent. Tenim una gran tradició gastronòmica mediterrània

Com animaria la gent a venir a Salou aquest any per gaudir dels nombrosos esdeveniments programats?
És molt senzill! Només han de seguir-nos a les xarxes socials i consultar la web de l'Ajuntament (www.salou.cat), on trobaran tota la informació actualitzada sobre els esdeveniments. A més, Salou no només ofereix Cultura, sinó també patrimoni natural i una gastronomia excel·lent. Tenim una gran tradició gastronòmica mediterrània, des d'una bona fideuada fins a arrossos espectaculars. A més, comptem amb un restaurant Estrella Michelin, Deliranto, del xef Pep Moreno, que ofereix una experiència culinària única. Per tant, convidem tothom a descobrir la nostra història, la nostra cultura i la nostra cuina, perquè Salou té molt per oferir durant tot l'any.

Document Actions