Saltar al contingut Saltar a la navegació Saltar a la cerca

Portal toolbar

Urbanisme i planejament

El Govern de Salou aprova l’enderroc de l’antic Hostal Bona Estada

dimecres 14 agost 2019

En Junta de Govern Local (JGL) s’ha donat llum verda a l’aprovació inicial d’aquest projecte d’obres, que inclou l’adequació de l’espai resultant per a ús públic

Amb aquesta obra es completarà l’actuació de recuperació de l’església de Santa Maria del Mar, tornant-li la característica d’edifici aïllat

L’alcalde de Salou, Pere Granados, destaca l’actuació molt positivament, atès que ‘el poble de Salou disposarà d’un nou espai públic pel gaudi de residents i visitants, alhora que es dignificarà, encara més, l’edifici de l’església i una part molt important del nucli antic’.

 

La Junta de Govern Local (JGL) de Salou ha acordat per unanimitat aprovar, inicialment, l’expedient administratiu de tramitació ordinària per a la contractació de les obres ordinàries d’enderroc de l’antic Hostal Bona Estada, adossat a l’església Santa Maria del Mar, i l’adequació de l’espai resultant per a ús públic. El pressupost base de licitació és de 105.472,97€.

L’Hostal Bona Estada es troba situat al nucli antic de Salou, concretament, al número 11 del carrer Ponent. Actualment, l’edifici és adossat al transsepte i absis de l’església Santa Maria del Mar.

L’enderroc de l’hostal té la finalitat de poder completar l’actuació de recuperació de l’església Santa Maria, tornant-li la característica d’edifici aïllat. L’espai resultant s’adequarà per permetre l’ús públic, resultant una plaça on s’instal·laran bancs i una escultura de ball de bastons.  Aquesta serà objecte de contractació independent, però simultània quant a terminis.

L’espai resultant de l’actuació d’enderroc es preveu que sigui d’uns 190 metres quadrats de l’ocupació de l’hostal, més l’ampliació de la vorera o voreres corresponent.

Cal recordar que l’any 2014 ja es va enderrocar l’antic edifici de Càritas-Salou, que ha esdevingut en la plaça del Mossèn Jaume Constantí.

Segons ha manifestat l’alcalde de Salou, Pere Granados, “aquest enderroc permetrà que totes les façanes de l’església quedin a la vista, de manera que l’edifici oferirà un aspecte més digne i apropiat, atès el seu valor patrimonial i cultural dins de la ciutat”. Així mateix, “el poble de Salou guanyarà un nou espai públic pel gaudi de residents i visitants, en una zona molt atractiva de la ciutat, el nucli antic, que tenim la voluntat d’embellir, dignificar i donar-li la importància que mereix”. En aquest sentit, segons ha dit Granados, “pensem que l’escultura de Ball de Bastons serà una peça artística que, a banda d’homenatjar aquesta entitat que forma part de la cultura tradicional i popular de Salou, atorgarà personalitat a la nova plaça que es construirà”.

Escultura al Ball de Bastons de Salou

Com a conseqüència del procés de participació ciutadana dut a terme enguany, n’ha resultat la voluntat política de realització d’un element escultòric relacionat amb el Ball de Bastons.

Així, els Serveis Tècnics Municipals han contractat l’escultora montblanquina Natàlia Ferré el disseny i unes maquetes en proporció 3/10 que serviran de base per a la creació de l’escultura final formada per un bastoner home i una bastonera dona, que es fabricarà en una foneria amb bronze. La mida serà a escala natural. Les figures, una al davant de l’altra, fent el seu ball, portaran bastons a les mans i aniran vestides amb les robes habituals del Ball de Bastons de Salou.  S’instal·laran a la mateixa alçada que els vianants, en un espai encintat amb passamà d’acer galvanitzat al mateix nivell que el paviment acabat.

Pel que fa a les mides, l’escultura de la dona farà 180 cm d’alçada, 60 cm d’amplada i 65 cm de fons. La de l’home farà 170 cm d’alçada (10 cm menys que l’alçada de la dona), 70 cm d’amplada i 70 cm de fons.

Respecte a aquest conjunt escultòric, l’alcalde de Salou ha dit que “hem tingut en compte una de les propostes del procés de participació ciutadana i serà el nostre homenatge al Ball de Bastons, una entitat activa i proactiva dins de la xarxa de cultura popular salouenca, a la què tenim molta estima i de la qual n’estem molt orgullosos pel seu esforç i treball”.

Document Actions