Saltar al contingut Saltar a la navegació Saltar a la cerca

Portal toolbar

Urbanisme i planejament

L’Ajuntament de Salou invertirà més de 27 milions d’euros en quatre anys per construir nous equipaments i millorar carrers, serveis i espais urbans

dilluns 18 novembre 2019

El projecte de Carles Buigas, la nova Biblioteca, l’edifici de Serveis Socials i el Mercat Municipal són algunes de les actuacions de reequipament més importants

L’alcalde de Salou, Pere Granados, ha afirmat que durant aquest mandat ‘hi haurà una transformació molt important de la ciutat’, amb actuacions de ‘micro i macro política’

 

L’Ajuntament de Salou ha fet públic el Pla d’Inversions per al mandat 2019-2023, un pla que es finançarà amb fons propis de l'Ajuntament, gràcies al qual es podran dur a terme diferents intervencions i projectes per un valor total de 27.332.600 d’euros; a raó d’uns 6 milions d’euros anuals.

 

El Pla d’Inversions 2019-2023 ha estat presentat aquest matí en roda de premsa per l’alcalde de Salou, Pere Granados, que ha estat acompanyat pel regidor de Gestió de Territori i d’Habitatge, Marc Montagut; i els regidors Jesús Barragán i David González.

 

Entre els projectes estrella hi ha la remodelació de la zona de Carles Buigas, projecte que ja està redactat i que s’iniciarà la tramitació per a l’inici de les obres l’octubre de 2020. Està pressupostat amb 2.750.000 euros.

 

Al respecte, l’alcalde de Salou, Pere Granados, ha explicat que la idea és fer una nova avinguda que s’incorpori al Passeig de Jaume I i al Passeig Miramar. D’aquesta manera, “recuperem un espai urbà pel gaudi de les persones”, ha assenyalat el batlle.

Així mateix, allà on arriba la zona del port es farà una rotonda i l’Espigó del Moll tindrà una prolongació que s’endinsarà cap a dins del mar per la zona on és l’actual far d’entrada del port de Salou. Estem parlant d’un passeig dins del mar que quedaria vertebrat fins a entrar cap al seu interior i fins el nucli de la ciutat per tot el carrer de Barcelona, que, un cop marxin les vies del tren, serà de vianants total o parcialment. Així, “Salou quedaria absolutament vertebrat, horitzontal i verticalment des del centre, amb un gran passeig destinat a les persones”, ha explicat l’alcalde.

 

També és molt important la construcció de la nova Biblioteca (tres anualitats 2021, 2022 i 2023) i l’Edifici de Serveis Socials (els mateixos anys), dues obres que atorgaran un valor afegit als serveis que ja té el municipi. Per a l’edifici cultural, que estarà ubicat al costat del centre Atenea, hi ha un pressupost de 3.600.000 d’euros. Serà un espai “modern i intel·ligent per tal de difondre la cultura”, assegura l’alcalde. El nou edifici de Serveis Socials té un pressupost de 2.000.000 d’euros. “Es construirà on es troba actualment l’Espai Mas, on també hi haurà el nou Jutjat de Pau i els Serveis d’Ocupació Municipal”, tal com ha especificat el regidor de Seguretat i Mobilitat, David González.

 

L’actual Biblioteca es convertirà en un centre d’interpretació històrica, ja que es vol posar en valor "Un Passeig per la Història de Salou", al voltant de la figura del Rei Jaume I.

 

El Carrer del Terrer també és un projecte que esta redactat i previst en aquest pla. D’aquesta manera ja es podran iniciar les obres, que consistiran en una renovació de les voreres del carrer i dels voltants amb un pressupost total de 1.275.000 euros.

 

Pel que fa al xalet que hi ha al costat de la via del tren, al carrer de Barcelona, que és propietat municipal, les obres es deixen per al 2020. Aquest immoble es remodelarà i es crearà una oficina d’intel·ligència, una smart office, dedicada al món de l’smart i punt d’informació.

 

Cal comptar, així mateix, amb una partida de redacció de projectes externs, de 360.000 euros, per agilitzar-los; i una d’assistència de revisió del POUM de 260.000 euros, ja que l’any que ve el Govern municipal de Salou té la voluntat d’iniciar la revisió del planejament urbanístic, tal com ha explicat el regidor de Gestió del Territori i d’Habitatge, Marc Montagut.

 

El Mercat Municipal es remodelarà entre el 2020 i el 2021, una actuació que millorarà tota la zona des del punt de vista comercial.

 

Sobre la construcció de la nova estació de ferrocarril a Salou-PortAventura, en aquest mandat es disposa d’una quantitat de diners important per a l’adquisició dels terrenys per construir l’estació d’autobusos i aparcaments adjacents a l’estació.

 

Respecte a aquest tema, l’alcalde de Salou ha recordat que el municipi, avui, no gaudeix de cap estació d’autobusos, sinó que hi ha un baixador al Passeig de Jaume I, al costat de la plaça de les Comunitats Autònomes. Granados ha afirmat que “estem creant un nucli de transport ferroviari a la nostra ciutat i també de transport a través d’autobusos”, per la qual cosa “estem parlant de fomentar encara, molt més, el transport públic”. Així, si avui l’estació de Salou-PortAventura gaudeix de tres línies d’autobús, en aquell moment seran tots els vehicles els que hauran de tenir parada en aquesta nova estació”. Hi haurà, així, una excel·lent connexió de l’estació de ferrocarril amb la ciutat, a través del transport d’autobús, ha assegurat el mandatari.

 

Sobre el Pla d’inversions

 

El Pla d’inversions, “realista i necessari per continuar la transformació del nostre municipi”, segons ha definit el regidor David González, es va aprovar el passat 24 d’octubre, en junta de Govern Local, segons la proposta del regidor delegat d’Hisenda i Gestió Econòmica, amb un detallat “treball d’anàlisi econòmica i financera”, esmentava el regidor. També obtingué llum verda la creació d’una ponència tècnico-política per al control de l’execució de dit pla, els membres de la qual dependran de la inversió específica que s’hagi de tractar.

 

En aquest pla d’inversions hi ha actuacions d’execució immediata; assistències i altres actuacions, i obra no tan immediata.

 

El pla contempla, també, dos apartats relatius a la millora d’equipaments i via pública, dos àmbits d’actuació que s’emporten un total de 12.161.000 d’euros, des de 2020 fins a 2023, distribuïts en 4.285.000 d’euros per a equipaments i 7.875.000 per a via pública.

 

Cal dir que relatiu a equipaments, el Govern de Salou durà a terme diverses actuacions com: una zona de pícnic i serveis públics a Emprius; la segona fase de l’Estadi Municipal, bar lleuger i gespa (2020-2021); la restauració de la Masia Catalana i la conversió en un espai turístic d’exhibició de productes DO; la climatització de la piscina municipal, el cobriment d’una pista esportiva al Col·legi Santa Maria del Mar; el projecte de l’antiga Biblioteca i centre d’interpretació històrica, el Casal de la Dona (a l’antiga Casa dels Mestres), la renovació dels equipaments de la platja, la millora d’equipaments com la Torre Vella, el TAS i les escoles, la reforma del Xalet Torremar, l’ampliació del cementiri,els pressupostos participatius futurs, l’ampliació de la pista d’skate, entre altres.

 

Relatiu a la millora de la via pública són destacables actuacions com: la renovació del Parc Botànic, una reivindicació de la població, a través dels pressupostos participatius de 2019; l’obra de la vorera del Vial de Cavet; la millora de l’accessibilitat del Camí de Ronda i embarcaments; il·luminació del carrer Saragossa; la remodelació de les fonts del passeig i ordenació de la zona enjardinada; el pla de millora de la jardineria; el pla de millora de l’asfalt (aparcament dels carrers Pompeu Fabra, c. Berlín i zona de l’Hotel Regina (1.100.000); el pla de millora de les voreres de Salou (1.400.000); la vorera del c. Sínies; l’avinguda Pompeu Fabra; i l’arranjament de sis places de Salou. Totes aquestes actuacions tenen un pressupost total de gairebé 8 milions d’euros, segons ha explicat el regidor de Serveis Interns i NOVES Tecnologies, Jesús Barragán, “per adaptar la ciutat a les noves necessitats”.

 

L’alcalde de Salou, Pere Granados, ha afirmat que durant aquest mandat "hi haurà una transformació molt important de la ciutat" amb actuacions de "micro i macro política". Així mateix, el batlle ha destacat que “el que volem és que les persones gaudeixin cada vegada més de l’espai públic”. Així, “les administracions han de començar un debat profund per decidir què és el que volem amb l’espai públic, que ha de ser sempre una prioritat en benefici de les persones, perquè tinguin més qualitat de vida”.

 

Per la seva banda Jesús Barragán ha destacat l’aposta ferma que fa l’Ajuntament relativa a la conversió del municipi en una smart city i en una DTI. Per ell, “Salou ha de ser a l’avantguarda d’aquest tema”, ha dit. Només en inversions el Govern municipal pressuposta en aquests pròxims 4 anys 3,5 milions d’euros per avançar com a ciutat intel·ligent i millorar en qualitat de vida de residents i visitants.

 

PLA INVERSIONS 2019-2023

PRESSUPOST

CARLES BUIGAS (1ª fase) (projecte realitzat)

2.750.000,00 €

CARRER DEL TERRER (projecte realitzat)

1.275.000,00 €

XALET C/BARCELONA (obra ja reservada 2019)

150.000,00 €

VILLA ENRIQUETA (només inclou indemnització per llicència)

1.400.000,00 €

REDACCIÓ PROJECTES EXTERNS (gestió FFCC, altres)

360.000,00 €

ASSISTENCIA REVISIÓ POUM

250.000,00 €

MERCAT MUNICIPAL (projecte pendent, reservat 2019)

1.550.000,00 €

BIBLIOTECA (projecte pendent, reservat 2019)

3.500.000,00 €

SERVEIS SOCIALS-JUTJAT DE PAU (projecte pendent, reservat 2019)

2.000.000,00 €

COMPRA FINQUES PER ESTACIÓ AUTOBUSOS I DISUASORI

1.000.000,00 €

MILLORA D'EQUIPAMENTS

4.285.000,00 €

MILLORA DE VIA PÚBLICA

7.875.000,00 €

PROYECTO REDES (2on termini)

450.000,00 €

INVERSIONS INFORMÀTICA

600.000,00 €

INVERSIONS VEHICLES

100.000,00 €

BRIGADA Renovació de tarimes

100.000,00 €

BRIGADA Retroexcavadora

70.000,00 €

TOTAL INVERSIONS

27.332.500,00 €

 

Galeria d'imatges

roda premsa inversions2.JPG

Document Actions