Saltar al contingut Saltar a la navegació Saltar a la cerca

Portal toolbar

Notícies

Església de Santa Maria del Mar de Salou: Un testament arquitectònic de devoció marinera

dilluns 14 agost 2023

  • En el cor de Salou, més concretament al carrer Església número 22, es troba un edifici que captura l'essència del passat mariner de la regió i la seva dedicació a la fe: l'Església de Santa Maria del Mar. Aquest temple amb els seus murs càlids i l'aroma a sal marina que impregna l'ambient, ha estat testimoni de segles d'història i canvis que han modelat la comunitat local. Aquest dimarts, 15 d'agost, celebrem la festa nacional de l'Assumpció de la Mare de Déu. 


L'Església de Santa Maria del Mar de Salou va ser construïda pel Gremi de Mariners Matriculats (que eren traginers de mar) entre 1752 i 1766, en una època en què la mar era tant amiga com enemiga dels homes que es guanyaven la vida pescant en les seves profunditats. Originàriament, la construcció es va iniciar com una modesta capella amb una sola nau i un campanar d'espasa, seguint els elements estilístics del barroc i les línies clàssiques.

Una transformació al llarg dels anys
Durant els anys 1930 i 1950, es va dur a terme una ampliació que va transformar l'església modesta en l'edifici majestuós que avui coneixem. Les naus laterals es van alçar, es va afegir un creuer i un cimbori, donant-li un aspecte més imponent i grandiositat a l'edifici. Aquesta renovació va permetre als fidels i als visitants gaudir d'un espai més ampli i agradable per pregar, reflexionar i adorar.

Els tresors de l'interior
Un cop dins de l'església, les parets i els sostres coberts de pintures murals capten l'atenció dels visitants. Les pintures murals, realitzades per Lluís Maria Güell entre 1954 i 1966, expliquen històries de la vida de Jesús i les figures més importants dels Evangelis. Cada pinzellada reflecteix el talent i la passió de l'artista per transmetre el missatge espiritual a través de la seva obra.

A més de les pintures de Güell, una altra obra d'art que no passa desapercebuda és la decoració del baptisteri. Aquestes pintures, creades pel conegut artista contemporani Josep Grau Garriga l'any 1964, aporten un toc de modernitat a l'interior de l'església. Les seves formes i colors expressius ofereixen un contrast fascinant amb l'arquitectura més clàssica que els envolta.

A la façana del temple trobem un original detall gravat en pedra, on es veu un grup de mariners en barca arrossegant sis bocois presumptament plens de vi, cap als vaixells que transportaven aquests productes cap a ultramar. Aquest és el símbol dels que van construir la primitiva església, el Gremi de Mariners Matriculats. Aquests, traginers de mar, que no eren pescadors, feien de transportistes. Duien els productes agrícoles i vinícoles del camp des de les platges fins als vaixells ancorats al port natural de Salou, un dels més importants de la Mediterrània fins al segle XVIII.

Un lloc de devoció i comunitat
L'Església de Santa Maria del Mar no és només un edifici amb una rica història i bellesa artística, sinó també un lloc de reunió per a la comunitat. Aquí, els fidels locals i els visitants es reuneixen per celebrar cerimònies religioses, trobar consol en moments de dificultat i compartir moments de pregària i reflexió.

La seva ubicació al cor de Salou i la seva connexió amb la història marítima de la zona li confereixen un caràcter únic i especial. Des de les seves humils arrels, com una petita capella, fins a la seva forma actual, com un monument de fe i cultura, l'Església de Santa Maria del Mar continua sent un recordatori viu de la importància de la tradició i la devoció a Salou.

Galeria d'imatges

VERGE SANTA MARIA DEL MAR.jpg
ESGLÉSIA DE SANTA MARIA DEL MAR SALOU.jpg

Document Actions