Saltar al contingut Saltar a la navegació Saltar a la cerca

Portal toolbar

Notícies

Ja són 30 els municipis catalans que s'oposen al decret-llei sobre els HUTs

dimarts 19 desembre 2023

 A menys de 24 hores del començament del debat sobre la regulació d'Habitatges d'Ús Turístic (HUTs) al Parlament de Catalunya, prop de 30 alcaldes i alcaldesses de municipis turístics tant costaners com de l'interior s'han unit en una enèrgica oposició a aquesta nova normativa. Aquests representants municipals s'adhereixen al manifest que posa posen de relleu les seves inquietuds i crítiques en relació amb el decret-llei recentment aprovat pel Govern de Catalunya sota la presidència de Pere Aragonès.

El Manifest - que va ser signat la setmana passada per un grup d'alcaldes a Barcelona - destaca la importància de l'autonomia local i qüestiona el decret per envair les competències urbanístiques municipals i vulnerar el principi d'igualtat entre municipis i territoris.

La nova normativa exigeix que els Habitatges d'Ús Turístic obtinguin una llicència urbanística prèvia i una autorització renovable cada 5 anys, a més d'imposar restriccions sobre el nombre d'aquest tipus d'habitatges.

Els alcaldes i alcaldesses que han signat el manifest expressen preocupació pel fet que la nova normativa no resoldrà els problemes d'accés a l'habitatge, sinó que podria fomentar habitatges buits i l'economia submergida

Els signants del manifest destaquen l'impacte econòmic negatiu que aquesta regulació podria tenir sobre les economies locals, especialment als municipis turístics, ja que els HUTs representen el 39,4% de l'oferta d'allotjament a Catalunya i contribueixen de manera significativa a l'economia local, incloent-hi els sectors comercial i de restauració.

El document també qüestiona la legalitat del decret, suggerint que aquest podria vulnerar el principi d'autonomia municipal i la seguretat jurídica, a més de ser incompatible amb la legislació estatal i de la Unió Europea. Els alcaldes i alcaldesses que han signat el manifest expressen preocupació pel fet que la nova normativa no resoldrà els problemes d'accés a l'habitatge, sinó que podria fomentar habitatges buits i l'economia submergida.

En resposta, els municipis afectats demanen la suspensió de l'aplicació del decret fins que s'arribi a un consens satisfactori. Sol·liciten un procés de consulta més ampli que involucri tots els sectors afectats i que s'explorin alternatives per a una regulació més específica que tingui en compte la diversitat i les particularitats de cada municipi.

El manifest subratlla la importància d'adoptar un enfocament més equilibrat que tingui en compte les necessitats d'habitatge i la importància del turisme per a l'economia local

Els signants del manifest insten el Govern de Pere Aragonès a adoptar un enfocament més responsable i realista en relació amb la problemàtica dels habitatges d'ús turístic. Demanen que s'inclogui no només la població empadronada, sinó també la població flotant i vacacional en l'avaluació dels efectes de la regulació sobre els municipis. Aquest enfocament més inclusiu garantiria que les polítiques reflecteixin millor les necessitats de tota la població afectada.

El manifest subratlla la importància d'adoptar un enfocament més equilibrat que tingui en compte les necessitats d'habitatge i la importància del turisme per a l'economia local. Argumenta que és possible trobar un equilibri que respecti els drets dels propietaris d'HUTs al mateix temps que assegura l'accés a l'habitatge assequible per als residents locals.

Els alcaldes i alcaldesses reivindiquen un paper i una veu més actius en la definició de polítiques que afecten directament els seus municipis, subratllant la importància de l'autonomia local i la necessitat d'un diàleg més obert i col·laboratiu amb el govern català

En resum, el manifest, que serà enviat a tots els ajuntaments de Catalunya, expressa una profunda preocupació pel contingut i l'aplicació del Decret Llei d'Habitatges d'Ús Turístic i demana una revisió significativa de la normativa. Els alcaldes i alcaldesses reivindiquen un paper i una veu més actius en la definició de polítiques que afecten directament els seus municipis, subratllant la importància de l'autonomia local i la necessitat d'un diàleg més obert i col·laboratiu amb el govern català.

 

MUNICIPIS ADHERITS:
Alp
Ametlla de Mar
Ampolla
Begur
Cadaqués
Calafell
Calonge i Sant Antoni
Castellar de n’Hug
Castell-Platja d’Aro

Deltebre
El Port de la Selva

Espot
L'Escala
Llançà

Naut Aran
Palafrugell
Pals
Platja d'Aro
Prades

Queralb
Rialp
Roses
Salou
Santa Susanna
Torroella de Mongri i Estartit
Tossa de Mar
Vandellós i l’Hospitalet de l’Infant

Fitxers adjunts

Document Actions