Saltar al contingut Saltar a la navegació Saltar a la cerca

Portal toolbar

Notícies

L’Ajuntament de Salou suprimeix el Registre municipal d’unions estables de parella per evitar possibles fraus

La regidoria de Serveis Interns advoca per la creació d’un registre únic i propi a nivell estatal. La seva supressió s’ha aprovat al ple municipal d’avui, per unanimitat

dimecres 25 juliol 2012

El registre de Salou es va constituir l’any 1999, s’aprovava llavors el seu reglament regulador, sent l’origen de la seva creació: el reconèixer la possibilitat a les parelles homosexuals de registrar-s’hi com a parella estable.

No obstant això, a partir de les modificacions introduïdes dins del Codi Civil de l’any 2005, mitjançant les quals es van legalitzar els casaments civils entre homosexuals i posteriorment a més a més, amb l’entrada en vigor de la Llei 25/2010 de 29 de juliol, del llibre segon del Codi Civil de Catalunya que regula la parella estable, ha deixat de tenir sentit el Registre municipal d’unions estables de parella. Actualment, l’article 234.1 de l’esmentat cos legal estableix que dues persones que conviuen en una comunitat de vida anàloga a la matrimonial es consideren parella estable: si la convivència dura més de dos anys ininterromputs, si durant la convivència tenen un fill comú o si formalitzen la relació en escriptura pública.

Per tot això, el registre als ajuntaments ja no és una eina necessària i vital a efectes d’acreditar una parella estable. Durant els darrers anys, la seva utilització ha estat més un objecte de frau per part d’alguns immigrants que aprofiten aquestes unions per regularitzar la seva situació, que no pas un registre veraç.

Actualment és possible que una persona estigui inscrita a molts ajuntaments amb diferents parelles, circumstància que es tradueix en un augment de les targetes de familiar de ciutadà comunitari. La Subdelegación del Gobierno i la policia va detectar l’any passat a Catalunya unes 800 parelles inscrites de forma "sospitosa".  A Salou les estadístiques de parelles inscrites al registre municipal d’unions estables ha augmentat també durant els darrers anys: de 51 parelles registrades en 2010, a més del triple durant l’any 2011 i enguany, fins el dia d’avui 123 parelles s’han registrat.

La seva supressió s’ha aprovat al ple municipal d’avui dimecres amb la unanimitat de tots els grups polítics municipals.

Mario García,1r tinent d’alcalde i regidor de Serveis Interns, Contractació i Patrimoni, va manifestar que "ja no té cap sentit continuar mantenint el Registre municipal d’unions estables de parella: en primer lloc perquè a Catalunya ja queda regulada aquesta figura en el seu Codi Civil; en segon lloc, perquè legalment les corporacions locals no estem obligades a tenir constituït aquest registre; i en tercer i últim lloc, perquè amb aquest registre es produïen i es produeixen fraus a efectes d’obtenir la targeta de familiar de ciutadà comunitari que dóna dret a residir i treballar a Espanya i moure’s  per Europa”.

Tot seguit, el 1r tinent d’alcalde, Mario García, va assenyalar que “advoquem per la creació per part de l’Estat d’un registre únic que eviti possibles fraus i al mateix temps permeti a les parelles de fet que desitgin inscriure’s que ho puguin fer; complint així, la possibilitat d’obtenir la targeta familiar de ciutadà comunitari a través de la inscripció dins d’un registre central de parelles estables, tal i com estableix el Reial Decret 240/2007, de 16 de febrer sobre l’entrada, lliure circulació i residència a Espanya”.

Galeria d'imatges

Foto.jpg
Foto.jpg

Document Actions