L’alcalde de Salou i la Subdelegada del Govern visiten les obres del camí de Ronda
dilluns 30 novembre 2009
L’obra preveu també dos fases més que arriben fins el Recó de Vila-seca. Actualment el consistori estudia com finançar les expropiacions d’una de les ambientals d’un dels fronts litorals més destacats de la demarcació
Aquest matí la Subdelegada del Govern a Tarragona, Teresa Pallarès, s’ha desplaçat fins a la cala Llenguadets a Salou junt amb l’alcalde Pere Granados i el regidor d’Urbanisme, Marc Montagut, on han visitat junt amb el Cap de la Demarcació de Costes del Ministeri de Medi Ambient, Jordi Galofré, les obres del projecte de la primera fase del camí de vianants entre el carrer Colom i el cap de Salou. El Ministeri de Medi Ambient va adjudicar el 15 de abril de 2008 aquesta obra amb un pressupost de 2.402.031,25 a l’empresa Constructora Hispànica, SA.
El dia 15 de novembre de 2007 es va licitar el projecte per a la primera fase entre els Pilons i els Replanells amb un pressupost d’adjudicació de 2.402.031,25€. L’obra també preveu una segona fase fins Cala Crancs i una tercera fins el Recó de Vila-seca.
El projecte que s’està executant defineix les actuacions que permeten plantejar un nexe coherent entre els Pilons i els Replanells. El Cap de Salou és un dels principals punt geogràfics del litoral de la Província de Tarragona conjuntament amb el Delta de l'Ebre. Assoleix una alçada màxima de 77 metres respecte al nivell del mar i s’endinsa fins a 1.300 metres a l’aigua. La seva gran riquesa natural i paisatgística el converteixen en un punt d'atracció turística de primer ordre. L’entorn del cap de Salou ha comportat, durant els últims anys, uns canvis destacats que han ocasionat algunes problemàtiques que poden resoldre’s amb el projecte del camí per a vianants ideat del Ministeri de Medi Ambient. Cal recordar que els treballs van estar paralitzats durant quatre mesos per uns decrets de l’anterior alcalde, el socialista Antonio Banyeres, i que gràcies al nou govern i la bona entesa amb el Ministerio de Medi Ambiente i la direcció general de Costes s’ha aconseguit desbloquejar els treballs de l’estat que culminaran abans de l’estiu.
Aquestes problemàtiques es deriven de les ocupacions indegudes del Domini Públic Marítim-Terrestre (DPMT) així com del dèficit a la dotació d'instal·lacions i serveis públics en alguna de les platges i el deteriorament d’alguns espais naturals que es configuren com a zones residuals amb escàs valor paisatgístic però amb un elevat potencial ambiental que, per tant, requereixen actuacions de recuperació a curt i mitjà termini. En aquest sentit, l’alcalde Granados ha recordat que “es tracta d’una obra cabdal per a Salou, tant per a la ciutadania com per al valor afegit que suposa per als nostres visitants el poder recórrer tot el litoral per uns indrets de gran valor”, explicava. Actualment, hi ha un 40% de l’obra executada i “des del govern es treballa per aconseguir finançament per tal de continuar amb la resta d’expropiacions, cedir els terrenys al Ministeri perquè continuïn les altres fases del projecte”.
El projecte de construcció del Camí de Ronda planteja també actuacions de protecció per aquells espais naturals que si presenten un bon estat de conservació, així com limitar l’accés de vehicles en benefici del de vianants i en definitiva l’ordenació ambiental de tot el front urbà irregular.
L'àmbit d'actuació se situa al Cap de Salou, entre el final de la platja de Llevant (els Pilons) i la platja de la Pineda situada ja al terme municipal de Vila-seca (el Recó).