Saltar al contingut Saltar a la navegació Saltar a la cerca

Portal toolbar

Notícies

La Vil·la Romana de Barenys s'acosta al gran públic amb la recreació de la història del jaciment salouenc

diumenge 11 maig 2014

El programa Tàrraco Viva ha aconseguit transmetre a més de 800 persones diferents aspectes d'aquest jaciment

 

La Vil·la Romana de Barenys s'ha acostat al gran públic amb la recreació de la història del jaciment salouenc. El programa Tàrraco Viva ha aconseguit transmetre a més de 800 persones diferents aspectes d'aquest indret. Aquest migdia, una vegada més, s'ha omplert l'aforament previst per a la recreació històrica que el grup Thaleia ha fet per darrera vegada aquest cap de setmana a la Vil·la romana. En el marc de les jornades Tàrraco Viva, i des de divendres, s'han organitzat diversos tallers, xerrades i recreacions per tal de posar en valor la importància del jaciment ubicat a la zona de Barenys; un espai que va ser molt important com a centre de producció de vi i oli entre els segles I aC i I dC. El darrer torn de visites s'ha realitzat a les dotze del migdia on el grup especialitzat en recreació històrica Thaleia ha posat en escena com era la vida al camp; com agradava a la gent fugir de les sorolloses ciutats de l'època i guanyar en qualitat de vida dins d'un indret tant magnífic i ben situat com era Salou dins de l'ager tarraconensis. El grup, a través dels actors, ha donat a conèixer les diferències entre els habitants d'una vil·la, com la de Barenys, on hi havia el pater familias, la mater; els fills, a més d'altres figures com la nodridora (que tenia cura dels fills), el pedagog (habitualment persones que provenien de Grècia i que s'encarregaven de la instrucció dels fills), , els esclaus (treballadors de les llars i dels centres de producció) o el bilicus (l'encarregat de l'explotació de la vil·la). Un per un, han anat desgranant característiques sobre la seva vestimenta, els costums de l'època o quin paper jugaven dins la societat. Al llarg d'aquests tres dies de recreacions, tallers i sessions de reconstrucció històrica unes 800 persones s'han acostat fins a la Vil·la salouenca. Pel regidor de Turisme, Benet Presas, “entenem que ha estat un bon encert apostar per figurar en el programa de Tàrraco Viva per donar-nos a conèixer en un àmbit com el de la nostra història dins l'ager tarraconensis on Salou no ha tingut fins ara prou divulgació”.

La Vila Romana de Barenys està ubicada al carrer Domènech i Muntaner i es tracta d'un emplaçament que compta amb unes peces úniques i en bon estat de conservació. Enguany, per primer cop, la regidoria de Turisme de Salou ha arribat a un acord amb l'Ajuntament de Tarragona per integrar aquest circuit dins del Festival Tàrraco Romana; donant un tomb de promoció a un dels espais que l'any passat ja es va incloure dins dels itineraris de visita de monuments i indrets destacats del municipi a través d' Un passeig per Salou; o amb les visites guiades que es van programant durant la Setmana Santa o l'estiu; a més d'altres excursions que -enguany per primer cop-  s'han dirigit als turistes d'Imserso.Què era la vil·la?

El parc arqueològic de la vila romana de Barenys està format per les restes d’un jaciment d’època romana, corresponents a un edifici destinat a la producció de ceràmica que es posa en funcionament entre el segle I a.C. i I d.C. En aquest moment, els romans arribats a Tàrraco construeixen nombroses viles per explotar els recursos de la zona. El conjunt arqueològic de Barenys estava destinat a la fabricació de materials de construcció i d’àmfores per a l’exportació de vi tarraconense. Consta d’un forn per coure ceràmica que conserva completament la cambra de foc i, al seu costat, hi ha restes d’un gran espai columnat que correspondria als tallers on els terrissers treballarien les peces de fang. Tot i que les restes conservades són molt reduïdes, també es considera l’existència d’una premsa per a produir vi, gràcies a la troballa d’uns contrapesos que suggereixen que es tractaria d’una premsa de palanca. S’han conservat també diverses restes d’àmfores i altres contenidors que servirien per emmagatzemar-hi el vi procedent de vinyes plantades a les proximitats.


Galeria d'imatges

portada_2.jpg
P1010895.JPG
P1010873.JPG
P1010889.JPG
P1010897.JPG
P1010902.JPG

Document Actions