Saltar al contingut Saltar a la navegació Saltar a la cerca

Portal toolbar

Notícies

L'Ajuntament de Salou apropa el món dels ocells a l'alumnat dels centres educatius de la ciutat

dijous 26 octubre 2023

  • Realitza activitats d'anellament, en les què hi participen més d'un centenar d'alumnes
  • L'anellament és una pràctica clau per a la conservació dels ocells i per conèixer els efectes del canvi climàtic

 

Més d'un centenar d'alumnes dels centres educatius de Salou participen durant el curs escolar en diverses activitats que promouen el coneixement dels ocells. Es tracta d'activitats organitzades per les regidories de Serveis Educatius i de Qualitat Ambiental de l'Ajuntament de Salou a la tardor i a la primavera, l'època de migració dels ocells, amb l'objectiu de mostrar d'una manera pràctica a l'alumnat la importància de conèixer i conservar l'avifauna de la seva ciutat.

Recentment, Salou ha acollit una jornada d'anellament a càrrec del reconegut ornitòleg Sergi Sales, de la Fundació Plegadis, amb alumnat de sisè de primària de l'Escola Elisabeth i estudiants de la Unitat d'Escolarització Compartida (UEC). A la primavera, està previst que se'n facin amb alumnat dels instituts Marta Mata i Jaume I. A la jornada realitzada, en total, es van anellar una vintena de moixons i especialment pit-roig, tallarols capnegra i de casquet i mosquiters comuns.

L'anellament científic d'ocells és una pràctica clau per a la conservació dels ocells i per conèixer els efectes del canvi climàtic. És un mètode d'estudi basat en el marcatge individual de les aus. Qualsevol registre d'un ocell anellat, ja sigui a través de la seva recaptura i posterior alliberament, o bé per la seva recuperació final un cop mort, ofereix una gran quantitat d'informació sobre la seva biologia, especialment pel que fa als seus desplaçaments.

Així, el traç de les línies de vol definides per les dades que provenen de la fase anellament i de la de recuperació permet definir les rutes migratòries de les diferents espècies d'ocells, així com les seves àrees de descans, una informació molt valuosa per a la planificació de sistemes integrats d'espais protegits per a les aus.

Una altra informació derivada de les recuperacions i controls inclou paràmetres poblacionals (taxa de supervivència, èxit reproductor, etc.) que poden resultar essencials per entendre determinats canvis en les poblacions dels ocells.

L'anellament consisteix a posar una anella metàl·lica lleugera i numerada a la pota dels ocells, un mètode inofensiu que permet d'identificar-los com a individus. Cada anella també té inscrita una adreça de manera que qualsevol persona que trobi un ocell anellat pot reportar la informació de la troballa.

Alguns estudis d'anellament també utilitzen la col·locació d'anelles de color que permeten d'identificar els ocells visualment al camp sense la necessitat de capturar-los. Aquesta pràctica  facilita conèixer aspectes importants per a la conservació dels ocells: quant de temps viuen, on van quan migren, quan marxen o arriben als llocs on es desplacen, etc.

Galeria d'imatges

2.jpeg
5.jpeg

Document Actions