Saltar al contingut Saltar a la navegació Saltar a la cerca

Portal toolbar

Notícies

L'Ajuntament estudia mesures contra l'ocupació il·legal

dijous 18 setembre 2008

L'Ajuntament de Salou vol posar fre a l'ocupació il·legal d'habitatges abandonats que hi ha al terme municipal de forma immediata. Per tal d'acabar amb aquesta pràctica, des de l'àrea de Planificació Territorial s'està elaborant un estudi per conèixer quines són les zones més susceptibles de ser ocupades i quina és la millor solució en cada cas.
El regidor de Planificació Territorial, Pablo Otal, considera que aquesta és una problemàtica que afecta zones privades i s'està repetint sovint durant els darrers anys i cal actuar de forma contundent quan sigui necessari. 'Hem de buscar una solució que sigui definitiva', afirma. En aquest sentit, considera que des de l'Ajuntament s'està actuant de forma correcta, fent els requeriments que cal als propietaris perquè adoptin les mesures que els hi pertoca i avisant que en cas d'incompliment, l'execució la farà l'Ajuntament de forma subsidiària.
Segons l'estudi, a Salou hi ha dos indrets susceptibles de ser 'okupats'. Un d'ells, el conegut com Casas Blancas, té una llarga història al seu darrere, ja que l'Ajuntament havia previst el seu enderroc a principis d'enguany, però un recurs d'aclariment de la sentència davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per part de la propietat el va fer aturar. A hores d'ara, mentre no es pronuncia el TSJC, l'Ajuntament ha requerit la propietat que adopti les mesures necessàries per tal que Casas Blancas no puguin ser ocupades de nou. Si la propietat no actua de forma urgent, l'Ajuntament emprendrà accions de forma subsidiària.
Les Casas Blancas es van construir durant la dècada dels 80 sense llicència municipal. Des de llavors, un llarg procés va fer que l'expedient sancionador que es va obrir al 1.993 fos arxivat sense motiu aparent al 1998. Un any després, el TSJC va declarar nul l'arxiu i obligava a prosseguir l'expedient sancionador per realitzar obres sense llicència i restaurar la legalitat a l'indret, que estava qualificat com zona verda d'ús privat. La revisió del POUM del 2003 contemplava però una ordenació específica que permetria la seva legalització. Malgrat això, un auto de maig del 2004 del TSJC ordenava l'Ajuntament a enderrocar els blocs 7 i 8, que finalment no va fer-se. A finals del 2007, el nou govern va reiniciar la tramitació per a la seva demolició.
Una vegada els dos edificis de Casas Blancas siguin enderrocats i gràcies a la suspensió cautelar de llicències aprovada per l'actual govern municipal, aquesta zona quedarà lliure i es podrà plantejar una nova ordenació de l'espai que ara ocupen els dos edificis il·legals.
Un altre dels llocs que contempla l'estudi és el de la zona d'Emprius, on s'estan plantejant mesures més contundents i efectives. A aquest sector, una de les principals àrees de creixement urbanístic de Salou, queden encara per enderrocar algunes casetes després que mesos enrere l'Ajuntament ho requerís als propietaris, fossin tirades a terra un total de 12 que s'utilitzaven com habitatges. Actualment s'està estudiant la possibilitat de no tapiar portes i finestres i tirar directament a terra les casetes, una mesura més ràpida i molt més econòmica a l'hora de ser executada. El regidor de Planificació Territorial considera que a Emprius, tot i haver-se obert en alguns casos expedients d'execució subsidiària, aquests afecten a zones d'àmbit privat i per tant la solució és complexa.

Document Actions