Saltar al contingut Saltar a la navegació Saltar a la cerca

Portal toolbar

Notícies

Salou fa una crida a la població perquè participi en la Marató de Donants de Sang, els propers dies 13 i 14 de novembre

dimarts 10 novembre 2020

Aquesta acció tindrà lloc al Teatre Auditori de Salou (TAS), en horari de 17 a 21 h, el divendres; i de 10 a 14 h i de 16 a 20 h, el dissabte. Hi haurà 12 lliteres preparades i es garanteixen totes les mesures de seguretat per a donants i participants

Per donar sang o plasma a la Marató, cal reservar hora prèvia al web donarsang.gencat.cat/MSangSalou

L’alcalde Pere Granados ha assegurat que el poble de Salou demostrarà la seva solidaritat en aquesta edició, per la qual cosa vol transmetre-li el seu agraïment

La regidora de Sanitat i Salut Pública, Beatriz Morer, ha esmentat el cas de la petita salouenca Sara Tata, que necessita un transplantament de medul·la òssia per lluitar contra la Leucèmia Mielomonocítica Juvenil

El director del Banc de Sang i Teixits al Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre, Albert Soley, ha explicat que novembre és un mes on, tradicionalment, les reserves de sang disminueixen

La coordinadora de la Federació Catalana de donants de Sang de Catalunya, la Dra. Núria Vilanova, ha agraït la implicació del voluntariat i, en especial, de la delegada a Salou de l’Associació de Donants del Tarragonès, Montserrat Porter

 

Salou ha presentat avui dimarts, dia 10 de novembre, en roda de premsa, la nova edició de la Marató de Donants de Sang, que tindrà lloc al Teatre Auditori de Salou (TAS), al hall i al passadís, aquest proper cap de setmana, concretament, els dies 13 i 14 de novembre, en un nou format de dues jornades.

La roda de premsa ha tingut lloc aquest matí a la sala Rei Jaume I de l’Ajuntament de Salou, i ha comptat amb la presència de l’alcalde de Salou, Pere Granados; de la regidora de Sanitat i Salut Pública, Beatriz Morer; del director del Banc de Sang i Teixits al Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre, Albert Soley; i de la doctora Núria Vilanova, coordinadora de la Federació Catalana de donants de sang de Catalunya, Camp de Tarragona.

L’horari d’atenció a les persones de la Marató serà de 17 a 21 hores, divendres, 13 de novembre; i de 10 a 14 i de 16 a 20 hores, dissabte, dia 14; per tal d’acollir de forma esglaonada els i les donants, tot garantint les mesures de seguretat pertinents.

Durant les dues jornades de la Marató, es podrà fer donació de sang i de plasma. Hi haurà 12 lliteres i es garantiran totes les mesures de seguretat perquè la donació es faci sense cap mena de risc; rentat de mans, mascareta obligatòria, neteja dels espais, control de temperatura corporal, higienització de les lliteres, etc. Tots els donants que vulguin donar han de reservar cita prèvia des del web donarsang.gencat.cat/MSangSalou

La campanya assoleix molt bona convocatòria de participació en cada edició que s’ha realitzat, i aquest 2020 el repte que es vol superar és arribar a les 200 donacions en el decurs dels dos dies.

L’alcalde de Salou, Pere Granados, ha explicat que “aquesta marató s’envolta d’unes circumstàncies extraordinàries i excepcionals, sota la influència de la pandèmia”. Tanmateix, Granados ha assegurat que el poble de Salou demostrarà la seva solidaritat en aquesta edició, per la qual cosa li vol transmetre el seu agraïment.

Cada dia, són necessàries 1.000 donacions de sang a Catalunya per atendre els pacients hospitalitzats. A més, amb el nou estat d’alarma, el confinament domiciliari de cap de setmana i les restriccions actuals de mobilitat, la donació ha patit, des del mes d’octubre, un descens, per la qual cosa, és important mantenir un ritme constant.

De fet, malgrat les restriccions, la donació de sang es manté com una de les activitats essencials que la ciutadania pot realitzar. És important que els i les donants duguin a sobre el correu electrònic de confirmació de la seva reserva, a través de cita prèvia.

Cal dir que a dia d’avui hi ha sang disponible a Catalunya pels propers 7 dies, però el nivell òptim són 10 dies.

 

Inscripció al registre de donants de medul·la òssia

Durant la Marató, les persones de 18 a 40 anys també podran fer la seva inscripció al registre de potencials donants de medul·la òssia. Només cal que, quan arribin a la campanya, diguin que a més de donar sang volen inscriure’s al registre. Caldrà que omplin un formulari addicional i se’ls extraurà un tub de sang per analitzar.

Un cop registrats, només 1 de cada 4.000 persones reben una trucada perquè són compatibles amb un pacient en el món. El trasplantament de les cèl·lules mare de la medul·la òssia serveixen per tractar malalts de leucèmia i altres malalties de la sang que només tenen el trasplantament com a opció per recuperar-se.

En aquest sentit, la regidora de Sanitat i Salut Pública, Beatriz Morer, ha definit la campanya de donació d’enguany com “d’especial” i ha esmentat el cas de la petita salouenca Sara Tata, una nena de poc més d’un any que necessita un transplantament de medul·la òssia per lluitar contra la Leucèmia Mielomonocítica Juvenil. La regidora ha fet una crida per trobar donants.

 

Implicació ciutadana

La campanya, organitzada pel Banc de Sang i Teixits (BST), compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Salou i l’Associació de donants de sang del Tarragonès.

Malgrat la Marató d’enguany no podrà comptar amb la participació presencial d’entitats, institucions i empreses ni amb l’organització d’activitats lúdiques i culturals, el teixit associatiu de la ciutat s’ha implicat per donar suport de manera virtual i amb les donacions dels seus col·lectius.

El director del Banc de Sang i Teixits al Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre, Albert Soley, que ha agraït l’ajuda de l’Ajuntament de Salou, el teixit social i les entitats, ha explicat que “el mes de novembre és un mes on, tradicionalment, les reserves de sang baixen i enguany, amb la crisi pandèmica, tenim por que la gent no vingui a donar”. Per aquest motiu, Soley ha fet una crida perquè la gent s’inscrigui i vingui els pròxims dies 13 i 14 de novembre.

Cal dir, tanmateix, que la marató podrà acceptar algun cas de persones que vulguin donar, però que no s’hagin pogut inscriure.

Finalment, la coordinadora de la Federació Catalana de donants de Sang de Catalunya, la Dra. Núria Vilanova, ha agraït la implicació del voluntariat i, en especial, de la delegada a Salou de l’Associació de Donants del Tarragonès, Montse Porter, per la seva tasca altruista al llarg dels anys.

 

Donar sang, un hàbit cívic

Malgrat els avenços científics i tecnològics, la sang no es pot fabricar. És per això que la donació voluntària i altruista és encara l’única via per obtenir tota la sang necessària per atendre a tots els malalts de Catalunya. De fet, es calcula que diàriament es necessiten entre 800 i 1.000 donacions de sang.

De cada donació de sang se’n beneficien com a mínim tres persones, ja que durant el processament de cada bossa s’obtenen glòbuls vermells, plaquetes i plasma. Tots aquests components de la sang caduquen passats uns dies, per això és necessari donar-ne, de forma regular. Podem donar sang més d’una vegada l’any. En concret, les dones poden donar-ne 3 vegades i els homes 4.

De forma general, pot donar sang qualsevol persona que gaudeixi de bona salut i que compleixi les següents condicions:

-      Tenir més de 18 anys

-      Pesar 50 quilos o més

-      En cas de ser dona, no estar embarassada

Per donar sang no cal estar en dejú.

Galeria d'imatges

MARAT+ô DE SANG 1.jpg
MARATO DE SANG 3.jpg
cartell_marató_salou.jpg

Document Actions