Saltar al contingut Saltar a la navegació Saltar a la cerca

Portal toolbar

Notícies

Salou ha estat seu, avui, de l'elecció dels finalistes de Lleida i Tarragona dels II Premis Gastronòmics Josep Lladonosa

dijous 07 abril 2022

El Teatre Auditori de Salou (TAS) ha acollit les semifinals del ‘masterchef’ dels estudiants catalans de cuina

El jurat ha escollit sis finalistes de Lleida i Tarragona; Pol Llena, de l'Escola d'Hoteleria i Turisme de Lleida, ha guanyat les semifinals

 

Pol Llena, de l'Escola d'Hoteleria i Turisme de Lleida, i Emma González y Joel Sasot, de l'Escola de Cuina Villa Retiro de Xerta, són els tres primers classificats per a la gran final que tindrà lloc el proper 5 de maig, al Pavelló de l'Oli de les Borges Blanques.

Jordi Roig, de Villa Retiro, i David Fabregat i Pau Sauret, tots dos procedents de l'Escola d'Hoteleria de Lleida, també s'han classificat per aquesta final de la segona edició dels Premis Gastronòmics Josep Lladonosa, a les semifinals que s’han celebrat durant tot el matí d’avui al Teatre Auditori de Salou (TAS).

Set estudiants, quatre de Tarragona i tres de Lleida, han mostrat la seva habilitat en un showcooking en directe, que, per primera vegada, ha estat obert al públic. El xef Pep Moreno, del restaurant 'Deliranto' (una Estrella Michelin) i Javier Torres, de Cocina Hermanos Torres de Barcelona (dos Estrellas Michelin), han coordinat els membres del jurat, amb presència del seu president, Josep Lladonosa.

Com a portaveu del jurat, Pep Moreno ha destacat la dificultat per triar els finalistes atès l'elevat nivell tècnic dels plats preparats pels alumnes seleccionats. "Ha estat realment complicat triar els millors, a cada nova prova ens sorprenien per la seva creativitat i originalitat; la nostra felicitació a tots ells... seran grans cuiners", ha destacat Moreno. 

Els alcaldes de Salou, Pere Granados, y de Les Borges Blanques, Núria Palau, han expressat la seva satisfacció per contribuir a la formació dels millors professionals, en col·laboració amb xefs de gran prestigi internacional, i així donar projecció a la indústria turística amb la gastronomia com a millor bandera. Ambdues localitats estan fent un gran esforç per consolidar-se entre les capitals gastronòmiques del país, amb un important calendari anual d'esdeveniments lligats a productes de primer nivell culinari.

L’alcalde de Salou, Pere Granados, s'ha mostrat satisfet per haver acollit la semifinal a Salou i ha felicitat l’alcaldessa de les Borges Blanques, Núria Palau, el seu Ajuntament i el municipi per la convocatòria dels premis; així com també Josep Lladonosa, a qui ha qualificat com “alma mater” dels guardons.

Ha remarcat “la gran labor per fomentar la creativitat i la cuina tradicional de casa nostra” i també ha tingut paraules d’elogi per als alumnes, ja que "han demostrat un nivell molt alt".

Pel que fa a la gastronomia, Granados ha dit que "és un element fonamental de la societat, que es pot gaudir amb els cinc sentits”. Així mateix, ha dit que la cuina ha de ser creativa i ha posat en valor el fet de treballar per potenciar la gastronomia com a producte turístic fonamental, que contribueix a desestacionalitzar la temporada turística i a crear un relat històric, agafant com a base l’oli i el vi, productes de l’activitat agrícola.

Finalment, l’alcalde salouenc ha valorat la labor del president de l’AEH Salou, Pep Moreno, i la seva implicació amb els productes de proximitat.

Cal recordar que el certamen gastronòmic ha estat inaugurat aquest matí pel regidor de Dinamització Econòmica de l'Ajuntament de Salou, Hèctor Maiquez.

Les proves de la primera semifinal, amb els candidats de Barcelona i Girona, es van celebrar el passat 17 de març, a la seu de l’Escola Superior d’Hostaleria de Barcelona (ESHOB). Joan Caballo, de Barcelona School of Tourism, Hospitalty and Gastronomy (CETT), en primera posició; Raquel Fernández, de l'Escola Superior d´Hostaleria de Barcelona (ESHOB), segona; i Montserrat Balsalobre, de l'Institut Cavall Bernat, tercera, van ser els tres classificats per a la demarcació de Barcelona. Gerard Collmalivern, de l'Institut Olivar Gran de Figueres, i Imane Msieh i Cinta Blanco, de l'Escola d'Hostaleria de Girona, tots procedents de la província de Girona, també es van classificar, per aquest ordre, com els altres tres finalistes.

Un total de 18 alumnes (sis de Barcelona, cinc de Girona, tres de Lleida i quatre de Tarragona) de 10 escoles de cuina diferents (quatre de Barcelona, tres de Girona, una de Lleida i dues de Tarragona), -elegits entre mig centenar de candidats procedents de 20 centres de formació-, han estat seleccionats per a les semifinals dels premis, impulsats per l'Ajuntament de les Borges Blanques (Lleida) sota la seva marca de promoció de l'oli verge extra d'oliva ‘Capital de l'oli’.

El jurat avalua el nivell dels futurs xefs a dues semifinals: la d'avui, amb estudiants de Lleida i Tarragona, i la primera, celebrada el passat mes de març amb alumnes de Girona i Barcelona. L’elecció de millor estudiant de cuina de Catalunya es realitza a través d’un concurs gastronòmic inspirat en el format ‘masterchef’, obert a totes les Escoles d’Hostaleria de Catalunya, públiques i privades.

Els Premis Gastronòmics Josep Lladonosa van néixer l'any passat com a homenatge a la figura del cuiner català Josep Lladonosa i Giró (1938), una figura cabdal de la cultura gastronòmica mediterrània amb nombroses distincions, -entre les quals la Creu de Sant Jordi-, pel seu ingent tasca de recerca i documentació històrica sobre la cuina catalana.

Llistat de semifinalistes

BARCELONA (6)

INSTITUT BISBE SIVILLA DE CALELLA: Daniel Gómez
INSTITUT CAVALL BERNAT DE TERRASSA: Montserrat Balsalobre, Asier Orta
BARCELONA SCHOOL OF TOURISM, HOSPITALITY AND GASTRONOMY (CETT): Joan Caballo
ESCOLA SUPERIOR D'HOSTALERIA DE BARCELONA (ESHOB): Raquel Fernández, Max Olivares.

GIRONA (5)

INSTITUT ESCOLA D'HOSTALERIA DE GIRONA: Cinta Blanco, Ferran Claro, Imane Msieh
INS OLIVAR GRAN FIGUERES: Gerard Collmaliben
INS BAIX EMPORDÀ-PALAFRUGELL: Jordi Mont

LLEIDA (3)

ESCOLA D'HOTELERIA I TURISME DE LLEIDA: David Fabregat, Pau Sauret, Pol Llena

TARRAGONA (4)

ESCOLA DE CUINA VILLA RETIRO DE XERTA: Emma González, Joel Sasot, Jordi Roig
INSTITUT ESCOLA D'HOTELERIA I TURISME DE CAMBRILS: Albert Franquet

 

El jurat

President:

Josep Lladonosa

 

Padrins:

Sergio i Javier Torres del restaurant (Dues estrelles Michelin) ‘Cocina Hermanos Torres’ de Barcelona

 

Portaveu:

Pep Moreno del restaurant (Estrella Michelin) ‘Deliranto’ de Salou.

 

Membres:

Xavier Benet. Restaurant ‘Hostal Benet’ de Les Borges Blanques

Susana Aragón. Restaurant ‘Cèntric Gastrobar’ de El Prat de Llobregat

Joel Castañé. Restaurant ‘La Boscana’ de Bellvís

Carme Picas. Restaurant ‘El Ginjoler’ de Sant Feliu de Guíxols

Ferran Cerro. Restaurant ‘Ferran Cerro’ de Reus

Tana Collados, periodista

Elena Maestre. Junta del Col.legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya

Pere Chias, president del Gremi de Restauració de Barcelona

 

Mecànica del concurs i calendari

Els dotze cuiners seleccionats competiran a la gran final, que tindrà lloc el 5 de maig al Pavelló de l'Oli de les Borges Blanques, amb dates sempre subjectes a l'evolució de la conjuntura sanitària. Totes les proves es realitzaran sota els protocols de seguretat anti-Covid més estrictes.

Els aspirants participen en un sistema d'eliminatòries on els aprenents hauran d'elaborar, en dues hores i mitja, uns aperitius i un plat de creació pròpia. Els tres millors de cada demarcació tindran accés a la fase final.

 

SEMIFINAL GIRONA I BARCELONA (ja celebrada)

Dijous, 17 de març, de 9 a 19 hores, a l’Escola ESHOB (Escola d’Hostaleria de Barcelona. Passeig del Taulat, 243, 08019 Barcelona).

 

FINAL DEL PREMI SOCIAL (ja celebrat)

Dimecres, 23 de març, de 8 a 14 hores, a la Fundació de Formació i Treball (Ramon Llull, 430-438. Sant Adrià de Besòs).

 

SEMIFINAL LLEIDA I TARRAGONA (avui)

Dijous, 7 d’abril, de 9 a 19 hores, al Teatre Auditori de Salou (TAS) (Carrer de l'Advocat Gallego, 2, 43840 Salou).

 

FORMACIÓ OLI VERGE EXTRA DE LES BORGES BLANQUES

Dilluns, 25 d’abril, de 10 a 13 hores, a les instal·lacions del Grup Rull (Polígon Industrial “Les Canals”, parcel·la 9, 25190 Lleida).

 

FORMACIÓ SOBRE MARIDATGE DE CERVESES 

Dilluns, 25 d’abril, de 15 a 19 hores, a la fàbrica de San Miguel, a Lleida. 

 

FINAL PREMIS LLADONOSA I LLIURAMENT DELS PREMIS 

Dijous, 5 de maig, de 10 a 14 hores, al Pavelló de l’Oli de Les Borges Blanques (Carrer Catalunya, 14, 18, 25400 Les Borges Blanques, Lleida).

 

‘ÀNGELS’ DELS PREMIS: Bra, Grupo Rull, Bayo, Ajuntament de Salou, Magna (San Miguel), Clos Galena, Cafè l’Or, Royal Bliss, Makro, Csty i ESHOB.


COL·LABORADORS: Munich, Construccions París, Diexca Grup, Tv3, Fundació Formació i Treball, Catalunya Ràdio i Les Borges Tv.

AMB EL SUPORT de la Generalitat de Catalunya. Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

Galeria d'imatges

2.jpg
3.JPG
4.JPG
5.JPG
05.JPG
6.JPG
7.JPG
8.JPG
9.JPG
10.JPG
11.JPG
13.JPG
P1360277.JPG
P1360291.JPG
P1360306.JPG

Document Actions