Saltar al contingut Saltar a la navegació Saltar a la cerca

Portal toolbar

Notícies

Salou inicia les obres d’adequació i endegament del barranc de Barenys

dilluns 24 gener 2022

L’alcalde de Salou, Pere Granados ha manifestat que ‘avui és un dia històric perquè es fa realitat una reivindicació històrica del municipi de Salou i del Barri de la Salut, per tal d’acabar amb les inundacions que han perjudicat els veïns i veïnes i la imatge turística de Salou'

L’alcalde de Salou i el director de l’ACA, Samuel Reyes, acompanyats d’altres autoritats i tècnics, han presenciat la demolició dels primers edificis al carrer de València, en una visita a la zona on s’executa aquesta primera fase de les obres de nova canalització soterrada del barranc

Els treballs són executats per Infraestructures.cat i finançats per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), amb una inversió propera als 17 MEUR, i que es preveu que es realitzin en dues fases

 

Avui dilluns han començat les obres per adequar i ampliar el tram final del barranc de Barenys de Salou, de forma que tingui més capacitat de desguàs de cabals d’aigües pluvials i s’evitin les endèmiques inundacions.

L’alcalde de Salou, Pere Granados, i el director de l’ACA, Samuel Reyes, juntament amb el director dels Serveis Territorials d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a Tarragona, Àngel Xifré, i el cap de la divisió d’Obres Hidràuliques d’Infraestructures.cat, Xavier Vall-llosera, han visitat l'inici dels treballs de la primera fase, que tindran una durada de 18 mesos.

L’alcalde de Salou, Pere Granados, ha manifestat que “avui és un dia històric perquè es fa realitat una reivindicació històrica del municipi de Salou i del Barri de la Salut”. Referint-se a la consecució definitiva del projecte, l’alcalde matisava que “no ha estat gens fàcil arribar fins aquí; el camí ha estat llarg, però al final em pogut tirar endavant un projecte que resoldrà un dels problemes infraestructurals de sanejament més importants que ha patit el nostre municipi”.

Així mateix, Granados ha agraït a l’ACA el fet d’haver trobat el finançament necessari per tirar endavant aquesta obra, que finalitzarà al segon semestre del 2023, i que “és la solució definitiva al risc d’inundacions que venia patint el Barri de la Salut, i el final als danys que ocasionaven tant als bens públics, com privats”.

Finalment, ha posat en valor les intervencions de la delegada del Govern de la Generalitat a Tarragona, Teresa Pallarès, i ha donat les gràcies, també, als veïns i veïnes del Barri de la Salut pel seu suport.

El director de l'ACA, Samuel Reyes, ha destacat que "tenim previst invertir més de 120 MEUR en els propers sis anys en actuacions com aquesta a Catalunya, tenint en compte que a la costa, en zones densament urbanitzades, es produeixin danys en episodis de pluges intenses i és, per tant, prioritari pel Govern fer aquest tipus d'actuacions".

El regidor de Gestió del Territori i d’Habitatge, Marc Montagut, ha explicat que aquesta primera fase que s’ha iniciat “afecta 21 habitatges, per la necessària ampliació de la canalització, que permetrà incrementar la capacitat de desguàs de 140 m3/s des del vial de Cavet fins a la desembocadura al mar".

 

L’obra s’estructura en dues fases:

La primera d'elles, que és la que s’ha iniciat avui, correspon al tram entre la via del ferrocarril i la desembocadura fins al mar (un tram de 205 metres), i consisteix en la construcció de 4 calaixos de formigó de 5 metres d’ample per 2 metres d’alt, que s’afegiran al ja existent.

Per a l’execució d’aquest tram cal ampliar el carrer Barenys cap al marge dret de la canalització uns 25 metres, fet que implica la demolició dels edificis situats en aquesta zona. Un cop feta la demolició, i previ a l’execució dels calaixos, cal executar la important feina de desviament de les 31 afeccions en serveis existents. Un cop finalitzada l’obra s’urbanitzarà la superfície creada pels calaixos.

Pel que fa a la segona fase, correspon al tram entre la via del ferrocarril i el vial de Cavet, de més de 1.000 metres de longitud, s’executarà un canal trapezial de 30 metres d’ample per 3 d’alçada revestit amb escullera. Les obres d’aquesta fase s’iniciaran un cop finalitzades les expropiacions dels terrenys afectats.

L'adequació del tram final del barranc de Barenys és una actuació que està inclosa a la planificació hidrològica vigent (2015-2021). 

Galeria d'imatges

2.JPG
5.JPG
6.JPG
8.JPG
9.JPG
12.JPG
13.JPG
14.JPG
15.JPG
16.JPG
17.JPG
18.JPG
24.JPG
25.JPG

Document Actions