Saltar al contingut Saltar a la navegació Saltar a la cerca

Portal toolbar

Notícies

Salou posa en valor la presència de pirates i corsaris, durant més de 400 anys, a les costes del municipi

divendres 31 març 2023

Aquesta tarda, s’ha celebrat una festa al voltant d'aquesta temàtica, a la plaça del Carrilet, on s’ha presentat el nou llibre ‘Els pirates de Salou, més de 100 relats’, amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona, que conté il·lustracions de Pilarín Bayés; i s’ha donat a conèixer la nova mascota del Club Xic’S, el Pirata Dragut, i la seva cançó, escrita i interpretada per Maite Castellanos

 

L’Ajuntament de Salou, a través de l’àrea de Serveis Culturals i la regidoria d’Infància, ha celebrat, aquesta tarda, una gran festa al voltant de la història dels pirates i corsaris, que van ser presents a les costes del municipi, fa molts segles.

L’acte, que ha tingut lloc a la plaça del Carrilet, davant de l’Espai d’Infància Estació del Carrilet, ha estat presidit per l’alcalde Pere Granados; acompanyat del regidor de Serveis Culturals, Xavier Montalà, i de la regidora d’Infància, Julia Gómez. Ha estat presentat pel periodista Jordi Vinyoles.

En primer lloc, s’ha presentat el nou llibre “Els pirates de Salou, més de 100 relats”, un recull d’històries amb il·lustracions de la reconeguda dibuixant i caricaturista Pilarín Bayés, la qual relata com els pirates i els corsaris, que van atacar les costes de Salou durant més de 400 anys, assaltaven les barraques dels pescadors i el port, on capturaven els vaixells que s’hi refugiaven dels temporals de llevant. Destaca, també, que els primers atacs documentats a Salou apareixen l’any 1354, tot i que possiblement van començar molt abans. A més, el llibre inclou, al final, un joc de l’oca, amb temàtica pirata.

L’alcalde Pere Granados, dirigint-se als nens i nenes i a les famílies, els ha explicat aquesta tarda que "els pirates van ser durant molts anys a Salou i, per això van construir la Torre Vella, per protegir el petit nucli de població de Barenys dels assalts". També ha fet referència a la Cala Font, on, com el seu propi nom indica, brolla una font d'aigua dolça que, en aquells temps, ja proveïa els pirates i corsaris; i al Cap Salou, que feien servir d'amagatall.

L'alcalde ha argumentat que "hem recuperat una part del patrimoni històric de Salou, que és molt ric", concretament, la corresponent a 1530 (s. XVI). En aquest sentit, des de l'Àrea de Cultura i d'Alcaldia es va demanar a la popular artista Pilarín Bayés que fes un conte, perquè els nens i les nenes entenguessin una part de la història de Salou.

Així mateix, ara, a part del Rocky i la Confetina, mascotes del Club Xic'S, hi ha un nou "amic" de la canalla, de mans de la regidoria d'Infància. Es tracta de la nova mascota del Club Xic’S, el Pirata Dragut, que té i la seva pròpia cançó, escrita i interpretada per Maite Castellanos, amb la col·laboració i els arranjaments musicals de Willy Sgro Duarte. L'alcalde ha fet lliurament d’un ram de flors a l’artista.

Cal dir que la Diputació de Tarragona ha col·laborat tant en l'edició del llibre ‘Els pirates de Salou, més de 100 relats’, com en la creació de la nova mascota del Club Xic's, el Pirata Dragut.

Un cop acabada la presentació, s’ha realitzat un espectacle infantil “A l’abordatge”, a càrrec de la companyia La Banda del Drac. Així com l’actuació la Banda de Música de l’Escola Municipal de Música de Salou (EMMS) i la Banda Juvenil d’Amposta, que han vingut, en cercavila, des de la plaça de la Pau. Han interpretat peces com 'Mestral pasodoble', de Tomás Simón; 'Eiger', de James Swearingen; Quinta Simfonia i Mambo número 5, de Beethoven; i Party Dance. Alguns infants han llegit un petit recull de relats. I, per últim, les famílies han gaudit d'una xocolatada popular, durant la qual s'ha fet entrega d'exemplars del nou llibre a les famílies.

Galeria d'imatges

1.JPG
2.JPG
3.JPG
4.JPG
5.JPG
8.JPG
9.JPG
7.JPG
10.JPG
11.JPG
13.JPG
14.JPG
16.JPG
17.JPG
18.JPG
19.JPG
20.JPG
23.JPG
22.JPG
21.JPG
25.JPG
26.JPG
27.JPG
28.JPG
29.JPG
30.JPG
31.JPG
37.JPG
38.JPG
39.JPG
40.JPG
32.JPG
33.JPG
34.JPG
35.JPG

Document Actions