Saltar al contingut Saltar a la navegació Saltar a la cerca

Portal toolbar

Notícies

Sílvia Rovira: 'Cosim els vestits del rei Jaume amb rigor històric'

divendres 01 setembre 2023

  • En una conversa amb Sílvia Rovira, presidenta del Grup de Dones de Salou, hem pogut endinsar-nos en les profunditats d'un projecte apassionant: recrear indumentària medieval amb absolut rigor històric, coincidint amb la XXVIII Festa del rei Jaume I. Aquest projecte, impulsat per una combinació d'entusiasme personal i col·laboració comunitària, ens ofereix una oportunitat única d'aproximar-nos a la vida i el vestuari d'èpoques passades. Amb aquesta conversa, Rovira ens ha donat un profund assaig sobre la dedicació i el compromís que es troben rere la recreació d'indumentària històrica. A través de l'art de la costura i la investigació acurada, aquest grup de voluntàries està fent possible que la història es manifesti visualment davant dels nostres ulls.

 

P: Quina novetat destacareu enguany?
R: La novetat d'aquest any és que, per fi, es podrà veure el rei estrenar la seva vestimenta. L'hauria d'haver estrenat l'any passat, però les condicions climàtiques no ho van fer possible. Aquest any, el monarca sortirà amb el seu vestit amb rigor històric. També hi haurà la figura de dos nobles, un és Hug IV d'Empúries i l'altre n'és Guillem II de Montcada, amb les seves dues dones, Maria de Vilademuls i Garsenda de Provença. El rei anirà acompanyat d'aquests nobles i, a mesura que vagin passant els anys, volem confeccionar més vestits, sempre amb rigor històric, de les persones que formaven part del seu seguici. Aquests portaven armes i distintius específics que també estem treballant respectant la història.

P: Hi ha molta feina al darrere?
R: La indumentària que confeccionem a través de les voluntàries del Grup de Dones de Salou, amb l'ajuda d'una historiadora i una modista professional, s'intenta que sigui rigorosa. Tenim la intenció de ser fidels a l'època que estem recreant.

P: Teniu prou informació per fer respectar aquests aspectes històrics o és més aviat escassa?
R: És poca la informació relacionada amb el segle XIII. Ens hem de guiar, sobretot, per pintures contemporànies, que són poquíssimes. De vestits del rei Jaume n'hi ha un munt, però són de segles posteriors.

P: Quan vau començar aquest taller?
R: Va ser durant el temps de la pandèmia de la Covid 19. No vam tenir gaire temps, pràcticament per a res. Després vam haver de tancar. Quan ja vam poder obrir, només podíem ser quatre persones, amb mascaretes, distància i molta ventilació. En aquell moment no podíem fer una crida massiva per cosir, ja que la situació de pandèmia ens ho complicava. Quan vam tornar a la normalitat, no podem ser més de sis persones. Les sòcies que venen a col·laborar són voluntàries, no hi ha cap ànim de lucre. Són persones que gaudeixen cosint i seguim les recomanacions de la modista i la historiadora. Per fer aquests vestits, ens hem de cenyir a la història de l'època. A la Torre Vella també programem una exposició dels vestits coordinada per la professora Esther Lozano.

P: O sigui, en el fons, és com un taller històric...
R: Exacte. Els teixits són naturals i tenim molt en compte els colors que es portaven a l'època. El poble només portava colors marrons, els vermells i els blaus i els altres estaven reservats per a la noblesa. La seda també és un privilegi de la noblesa.

P: Heu fet altres vestits a banda de la indumentària reial?
R: Sí, hem fet 10 frares que són de l'Ordre del Cister, que va ser creat per Jaume I.

P: Doncs, aquest any què es veurà?
R: Es veuran els 10 monjos, el rei, quatre nobles... i tothom que vulgui posar-se els nostres vestits.

P: Fer tota aquesta indumentària amb tant de rigor històric requereix molt de temps, oi?
R: Efectivament. Però volem arribar al dia que tinguem tots els vestits del rei i els del seu seguici confeccionats per nosaltres.

P: Com es feia fins ara?
R: Es llogaven molts vestits. Però hem de tenir en compte, per exemple, que al segle XIII no existien cotilles... Ara estem intentant treballar amb força rigor històric.

P: Potser hi ha una mica de confusió entre l'època medieval i la mitjana...
R: Podria ser. Hauríem de fer una mica més de pedagogia. No podem confondre aquesta època amb els mosqueters, les taverneres... El rei ara anirà vestit de rei i no de gladiador.

P: Durant la sortida del rei i el seguici, què aconselleu als qui hi col·laboren?
R: Hauríem d'esforçar-nos per ser els més rigorosos possible. Hauríem d'evitar les vambes i les sabates de plàstic, i no fer ús de joies, collarets, metalls o mòbils. S'hauria d'optar per la pell, com les espardenyes o les menorquines, sabates de tela...

P: Esteu contentes amb aquesta col·laboració...
R: Molt. La veritat és que sí. La feina que estem fent és molt bonica. Això forma part d'un conveni entre l'Ajuntament, l'Institut Jaume I que aporta el rigor històric i el Grup de Dones, que ofereix la mà d'obra.

P: Quanta gent col·labora en el taller?
R: Hi ha 10 sòcies voluntàries, però hi pot prendre part tothom que tingui nocions de costura i vulgui participar de manera altruista. Des de les activitats de Salou Actiu, s'ofereix aquest taller. Fins ara, hem fet uns 50 vestits d'època, cosits a mà.

P: I si algú vol confeccionar el seu propi vestit típic a mida, ho pot fer?
R: Sí, aquest vestit sempre serà seu, tot i que pertanyi al fons de l'Ajuntament.

Galeria d'imatges

silvia2-rei jaume.JPG
SILVIA_DONES.jpg

Document Actions