Saltar al contingut Saltar a la navegació Saltar a la cerca

Portal toolbar

Notícies

Surt a licitació el projecte 'Salou Smart Turístic'

dijous 03 desembre 2020

L'anunci de la licitació principal del projecte 'Salou Smart Turístic' s'ha publicat, recentment, a la Plataforma de Contractació del Sector Públic. El valor estimat del contracte de subministrament és de 2.565.000 €

Inclou infraestructura de comunicacions, instal·lació de dispositius al llarg de tot el terme, com sensors, càmeres i equips informàtics, i una plataforma de ciutat com a nucli principal dels sistemes d'informació municipals

Es tracta d'una iniciativa cofinançada pel Ministerio de Asuntos Económicos y Transformación Digital, a través de l'empresa pública Red.es, i amb el finançament de Fons Europeu de Desenvolupament Regional

 

"Salou Smart Turístic" va ser una de les 25 iniciatives d'entitats locals seleccionades com a beneficiàries de la 'Convocatòria de Destinacions Turístiques Intel·ligents' de Red.es, entitat dependent del Ministerio de Asuntos Económicos y Transformación Digital, a través de la Secretaría de Estado de Digitalización e Inteligencia Artificial. Compta amb una inversió màxima de 2.941.500 euros, aportats en un 70% per Red.es i en un 30% per l'Ajuntament de Salou.

"Gràcies al 'Salou Smart Turístic' es duran a terme un conjunt d'actuacions que incidiran en la millora de la qualitat de vida de la població salouenca, en el desenvolupament sostenible i en la millora dels fluxos turístics", segons ha explicat l'alcalde de Salou, Pere Granados.

En aquest sentit, "el full de ruta dissenyat per l'Ajuntament de Salou permetrà incorporar nous elements a la ciutat, principalment, de caràcter tecnològic, que permetran donar un salt qualitatiu en els serveis que el municipi pugui oferir als seus visitants i residents, abordant la transformació cap a una Smart City, cap a una Smart Destination".

L'alcalde salouenc ha afirmat, també, que "tenim la gran oportunitat de treballar en la transformació de Salou com a Destinació Turística Intel·ligent, adaptant-nos a una nova realitat tecnològica, millorant l'eficiència energètica i la gestió dels serveis d'informació; conceptes que repercuteixen positivament en l'experiència del visitant en la destinació i redunden en benefici de la població resident, posant en valor, a més, els nostres recursos naturals i paisatgístics i el nostre patrimoni històric-cultural".

Per la seva banda, el director general de Red.es, David Cierco Jiménez de Parga, ha assenyalat que "avui s'anuncia la licitació del contracte principal d'aquesta iniciativa, amb un valor estimat de 2,6M €, gràcies a una etapa prèvia de molta feina i estreta col·laboració entre Red.es i la regidoria de Noves Tecnologies de l'Ajuntament de Salou". També ha destacat que "Salou Smart Turístic", amb una inversió màxima total de 2,9M €, és la primera que arrenca a Catalunya en el marc de la convocatòria de Destinacions Turístiques Intel·ligents i que, juntament amb altres 24 iniciatives més i amb un pressupost total de més de 70 milions d'euros, suposen un important impuls a la destinació turística i, per tant, a un sector tan rellevant.

Segons ha manifestat el regidor de Noves Tecnologies, Jesús Barragán, "fa temps que treballem perquè Salou sigui una ciutat líder en modernitat, sostenibilitat en l'àmbit turístic i eficiència energètica". Amb l'anunci de licitació, "volem informar les empreses d'aquest projecte i també la ciutadania, que anirà veient com el municipi es transforma i progressa contínuament". En aquest sentit, ha fet una crida a les empreses perquè participin al concurs, explicant que "les ofertes es poden presentar fins al 4 de febrer de 2021, a la Direcció General de l'Entitat Pública Empresarial Red.es".

 

'Salou Smart Turístic': Quatre eixos d'actuació

Segons ha explicat el cap de secció de Sistemes d'Informació de Salou, Jesús Redón, el primer eix, la intel·ligència turística, preveu la implantació de la Plataforma de Destinació Turística Intel·ligent, el component principal del projecte, que consisteix en una plataforma de ciutat que actuï com a nucli integrador del projecte, permetent interconnectar tots els components i disposar d'una visió única i gestió integrada de la informació. També facilitarà als diferents usuaris l'explotació i visualització de tota la informació integrada en el sistema.

S'ampliarà el sistema d'informació municipal amb el maquinari i programari necessaris per a cobrir les necessitats d'emmagatzematge i explotació de dades actuals i futures; i es crearà una infraestructura de comunicacions municipal que garantirà la comunicació i transmissió de dades entre els diferents components i dispositius del projecte i la infraestructura central.

El segon eix, les dades dels visitants, permetran analitzar la mobilitat i transport de Salou (nivells d'ocupació dels aparcaments, mobilitat dels usuaris i vehicles, i ús del transport públic), i els fluxos de mobilitat dels visitants de Salou, mitjançant l'anàlisi de Big Data. Els objectius són entendre els patrons de comportament, realitzar previsions de la demanda d'ús, estudiar les vies d'aplicació de les conclusions en la gestió turística municipal, millorar la planificació dels serveis públics i adaptar campanyes de màrqueting.

També s'incorporaran nous conjunts de càmeres, a les principals vies d'entrada del municipi (8 punts de control d'accés), per monitoritzar l'estat del trànsit i identificar les matrícules dels vehicles que accedeixen al municipi. Així com les platges, per oferir imatges en directe, a l'Espigó del Moll, la Font Lluminosa, Platja Capellans, Platja Llarga, Cala Llenguadets, Cala Morisca i Cala Font.

A més, es durà a terme el desplegament d'una xarxa de sensors de comptatge de persones en edificis o punts específics del municipi, així com d'elements (vehicles, bicicletes, etc.), en dues zones dels passejos de Ponent i Llevant; amb l'objectiu d'obtenir dades de mobilitat, pautes de circulació i grau d'ocupació, entre d'altres.

D'altra banda, el tercer eix, l'acompanyament dels visitants, inclou el desenvolupament d'una aplicació mòbil web progressiva (Progressive Web App) que faciliti als turistes i ciutadans informació i funcionalitats que millorin la seva experiència al municipi. Aquesta Web App té prestacions similars a una app mòbil, però no obliga instal·lació al dispositiu, i té compatibilitat amb tot tipus de dispositius.

També s'implantarà un sistema de senyalització turística, mitjançant codis QR, en 133 punts d'interès (POI), distribuïts entre 4 rutes culturals, que enllaçaran amb contingut específic de la Web App. Val a dir que es tracta d'un sistema no intrusiu per al visitant. Així mateix, es crearan continguts digitals, relacionats amb les rutes i els recursos turístics i històrics del municipi, a través de la recreació audiovisual en 360º, punts de present i passat, generació de Guies virtuals, evolució històrica en 360º, vista panoràmica i píndoles de àudio i vídeo.

Les quatre rutes culturals esmentades són Arquitectura anys 60; Salou 1900; Camí de Ronda; i altres elements d'interès; elaborades gràcies a la important tasca d'investigació històrica i recull documental, per part del departament de Serveis Tècnics Municipals de l'Ajuntament de Salou.

També es col·locaran 11 tòtems interactius i 3 pantalles informatives amb informació rellevant per a la ciutadania i els visitants, complementària als punts d'atenció presencial. I s'incorporarà un programari que permeti gestionar de forma centralitzada els continguts digitals de les diferents plataformes del projecte.

Finalment, el quart eix, la sostenibilitat. El projecte contempla la implementació d'un sistema de telegestió de l'enllumenat públic i renovació de lluminàries LED, el frontal marítim dels passejos Miramar i Jaume I, on hi ha 928 punts de llum de diferents tipologies; amb l'objectiu d'aconseguir una millora energètica, estalvi econòmic, simplificació en la gestió de la il·luminació i la detecció d'incidències.

També es telegestionarà el sistema de reg al passeig Jaume I, per monitoritzar el consum i optimitzar la gestió dels recursos hídrics. S'instal·laran sensors d'humitat, sensors de temperatura i anemòmetres. I també es col·locaran dues estacions de control que permetin realitzar un seguiment de les condicions meteorològiques i mediambientals del municipi, la principal, a l'aparcament de l'estació de ferrocarril, i la secundària, a la punta del Cavall.

Finalment, s'instal·laran 4 nous punts de recàrrega de vehicles elèctrics per ampliar l'oferta actual i potenciar la política de mobilitat sostenible a Salou. S'ubicarà un a l'aparcament del carrer Berlín, dos als aparcaments de Passeig Jaume I, i un més a l'aparcament situat a l'inici del c. Carles Buïgas. La licitació d'aquest component es realitzarà en un procediment a part (200.000 euros).

 

                                                        

 

Fondo Europeo de Desarrollo Regional

“Una manera de hacer Europa”

Fitxers adjunts

Galeria d'imatges

RODA DE PREMSA SALOU SMART TURÍSTIC (1).JPG
RODA DE PREMSA SALOU SMART TURÍSTIC (2).JPG
RODA DE PREMSA SALOU SMART TURÍSTIC (3).JPG
RODA DE PREMSA SALOU SMART TURÍSTIC (4).JPG
RODA DE PREMSA SALOU SMART TURÍSTIC (5).JPG
RODA DE PREMSA SALOU SMART TURÍSTIC (6).JPG
LOGO AJUNTAMENT DE SALOU.jpg
LOGO RED.ES, MINISTERIO I UNIÓ EUROPEA.png

Document Actions