Saltar al contingut Saltar a la navegació Saltar a la cerca

Portal toolbar

Notícies

Salou impulsa una campanya d’educació ambiental per fomentar la recollida selectiva

L’Ajuntament presenta el nou sistema de recollida selectiva per augmentar i millorar la qualitat de la matèria reciclada

dilluns 31 maig 2010

L’Ajuntament de Salou ha presentat avui en roda de premsa la nova campanya d’informació i sensibilització ambiental per potenciar el sistema de recollida selectiva de matèria orgànica a tota la ciutat. El tret de sortida d’aquesta campanya s’emmarca en la Setmana de la Biodiversitat que es celebrarà des del dia 1al 5 de juny a Salou i que comportarà tot una sèrie d’actes i tallers. Entre els aspectes més destacables, el projecte incorpora tècnics que informaran porta a porta als domicilis, als productors comercials i a les escoles.   L’objectiu principal és implicar a la ciutadania en la política ambiental del municipi i incrementar el número de persones que realitzen la recollida selectiva.

La campanya serà comú a tot el municipi tot i que s’adaptarà a les diferents característiques de cada zona tant a nivell de tipologia (recollida domèstica o comercial) com a nivell de logística (recollida comercial, nucli urbà, urbanitzacions, zona turística). Tanmateix, es realitzaran accions específiques al Sector de Ponent, situat entre la Plaça Venus i el C/Barcelona, on s’implantaran nous contenidors de recollida selectiva i es desplegarà el servei de recollida de la matèria orgànica. En total, a tot el municipi, l’actuació ha suposat una ampliació de 49 contenidors de vidre, 42 de paper i cartró, 31 d’envasos i 10 de matèria orgànica.

Amb aquesta acció, es pretén donar a conèixer a la població i als grans productors comercials del municipi, la importància de la recollida de la FORM (Fracció Orgànica de Residus Municipals), tot fomentant el correcte ús dels contenidors i la correcta separació que des de les llars i els establiments s’ha de realitzar.  D’aquesta manera, es pretén no només vetllar per la qualitat de la FORM recollida sinó augmentar la quantitat evitant que es llenci matèria orgànica als contenidors de tipus resta/rebuig que implica una incidència ambiental pel seu tractament als abocadors.

La regidora de Salut Pública i Medi Ambient, Montserrat Porter, ha explicat que “la matèria orgànica és un recurs renovable que pot tenir un benefici directe a la natura i amb la recollida selectiva evitem, alhora, un volum excessiu de residus llençats a abocador”.

Fases de la campanya
La campanya comptarà amb diferents fases. Durant el mes de maig i principis de juny s’està realitzant una recerca d’informació per tal de poder detectar aquells aspectes que es poden millorar dins del flux de recollida de residus.

Posteriorment, entre mitjans de juny i setembre , s’inciarà la fase del porta a porta realitzada per vuit educadors ambientals que, entregaran a cada domicili un document explicatiu, material per realitzar la recollida (cubell i bosses de ràfia) i recordaran els principals aspectes relatius a la millora de la recollida de la fracció orgànica i la recollida selectiva, en general.

Aquesta sensibilització porta a porta es veurà reforçada amb un informador a un Punt d’Informació Ambiental al ciutadà, que donarà resposta a possibles dubtes que puguin sorgir durant tota la implantació, i amb un “vigilant selectiu” que informarà a peu de platja durant els mesos de juliol i agost.

Igualment, també es faran actuacions específiques a totes les escoles del municipi durant el mes de setembre on educadors transmetran la importància de realitzar correctament la recollida selectiva dels residus. Finalment, es farà especial incís a primera línia de platja a nivell de grans productors de matèria orgànica, com són bars, restaurants i comerços d’alimentació.

Es preveu que durant el mes de setembre, durant la última fase del projecte de comunicació i sensibilització, els tècnics facin una recollida d’informació per valorar la incidència que aquesta campanya ha tingut envers la població.

Durant la roda de premsa, tècnics de l’Ajuntament han facilitat les dades referents al  2.009 a Salou sobre el volum de deixalles que va ser de 27.241 tones. D’aquestes, un total de 6.440 tones es van portar a reciclar (24,13% dels residus). La resta, un total de 20.801 tones van anar a parar per incinerar o directament a l'abocador.

La fracció que més es va reciclar va ser la Matèria Orgànica amb 3755 tones, el que representa un 34.56 % del total.

Amb aquesta campanya, l’Ajuntament de Salou pretén augmentar el reciclatge de totes les fraccions, així com obtenir una  bona qualitat de la Matèria Orgànica

Document Actions