Les JONC es preparen per al doble concert d’any nou a Salou
dijous 30 desembre 2010
Aquest matí ha quedat signat el conveni de col·laboració de entre les JONC i l’Ajuntament de Salou per a l’encontre que la Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC) realitza per setè any consecutiu a Salou. L’alcalde, Pere Granados, i el gerent de les JONC; Antoni Pallès, han signat conjuntament el document en presència dels dos directors de les orquestres de les JONC i les JONC Alevins. L’alcalde, ha destacat “la gran pedrera de músics de les JONC i la bona disposició del govern per tal de seguir col·laborant i acollint molts anys més els encontres a Salou”. Per la seva part, el gerent de les JONC ha assegurat que “nosaltres tornem a casa quan arribem a Salou perquè és un lloc on ens hi trobem molt còmodes”. A més, ha afegit, “hi ha molts pocs llocs on poden treballar les dues orquestres alhora”.
En aquesta ocasió els 100 músics de les JONC actuaran el dia 6 de gener a les vuit del vespre sota la batuta del conegut director suïs Karl Anton Rickenbacher. I entre d’altres interpretaran obres de Mahler i Wagner.
Un equip de professors provinents de diverses orquestres espanyoles i europees, però en aquest encontre especialment músics de la Deutsche Oper de Berlin, estan ajudant als joves músics a preparar el repertori durant els dies previs al concert.
Els integrants de les orquestres de la JONC tenen entre 14 i 24 anys d’edat i provenen de diferents punts de la geografia catalana. Aquests joves músics es reuneixen en els períodes de vacances escolars per a treballar el repertori simfònic que es posa a la pràctica en diferents concerts al final de cada encontre.
La JONC celebrarà l’Encontre del 27 al 31 de desembre de 2010, del 2 al 5 de gener i del 6 al 9 de gener de 2011. Seran 100 músics, dirigits pel reconegut director Karl Anton Rickenbacher.
La JONC Alevins celebrarà l’Encontre del 27 al 31 de desembre de 2010 i del 2 al 4 de gener de 2011. Seran 60 músics, dirigits per Manel Valdivieso, director artístic de la JONC i reconegut director català.
Concerts i programa
JONC
- 6 de gener: Teatre Auditori de Salou; 20:00; Les entrades, a cinc euros.
- 7 de gener: Auditori de Barcelona; 21:00; Les entrades a nou euros.
- 9 de gener: Auditori de Saragossa; 11:30
Programa:
G. Mahler, Totenfeier (2a Simfonia, 1r mov)
C. M. von Webber, Der Freischütz. Obertura
R. Wagner, Lohengrin. Obertura
R. Wagner, Götterdämmerung: Siegfried, música funeral
R. Wagner, La Valquíria, cavalcada
R. Wagner, Els mestres cantaires. Obertura
JONC Alevins
- 3 de gener: Teatre Auditori de Salou; 21:00; Entrada gratuïta.
- 4 de gener: Auditori de Barcelona (Sala Oriol Martorell); 21:00; Les entrades, a sis euros.
Programa:
R. Wagner, Siegfried: Idili WWV 103
F. Mendelsshon, Somni d'una nit d'estiu: obertura, op. 21
Schubert, Lieder (selecció)
LA JONC: la Jove Orquestra Nacional de Catalunya
La Jove Orquestra Nacional de Catalunya neix el setembre de 1993 amb el nom de Jove Orquestra Simfònica de Catalunya (JOSC). No va ser fins al 1999 que va passar a anomenar-se com ara, JONC. L’Orquestra va ser dirigida per Josep Pons des de la seva fundació fins a l’any 2001, any en què Manel Valdivieso n’agafa el relleu com a director artístic.
Des del seu naixement, els objectius principals de la JONC han estat:
- facilitar una formació orquestral integral als joves músics del nostre país,
- col·laborar activament en la inserció dels joves músics en la vida laboral,
- i contribuir a la formació i a l’enriquiment de nous públics.
Tot aquest treball es du a terme mitjançant encontres de treball, classes, conferències, concerts, programes de ràdio i televisió, edició de materials educatius pensats per a diferents públics i altres produccions.
La Fundació Jove Orquestra Nacional de Catalunya inclou tres orquestres diferents:
La JONC Alevins està formada per joves músics menors de 18 anys. El seu objectiu és la introducció al treball d’orquestra d’alta qualitat.
La JONC abasta fins als 25 anys i té per objectiu principal la formació orquestral integral.
La JONC Filharmonia està orientada a culminar els objectius educatius i artístics de la JONC mitjançant produccions amb criteris professionals. La finalitat és oferir una formació post acadèmica als joves músics i facilitar-los l’accés a la vida professional.
La JONC ha participat en els festivals i sales de concerts més importants del país, sota la direcció de mestres del prestigi de Josep Pons, Guy van Waas, Ernest Martínez-Izquierdo, Jordi Mora, Manel Valdivieso, Barry Sargent, Jan Caeyers, Robert King, Paul Goodwin, Andrew Parrott, Antoni Ros-Marbà, Lutz Köhler, Salvador Mas, Edmon Colomer i Karl Anton Rickenbacher.