Saltar al contingut Saltar a la navegació Saltar a la cerca

Portal toolbar

Notícies

Salou contra l’augment de l’IVA als sectors turístics

L’alcalde Granados reclama compensacions per l’impacte de la nova pujada de l’IVA a les arques municipals.

dijous 19 juliol 2012

El grup municipal de CiU a l’Ajuntament de Salou presentarà una moció en el proper plenari per tal de deixar clara la seva posició respecte l’augment de l’IVA reduït del 8% al 10% sobre el consum de bens i serveis dels sectors i subsectors turístics que te previst aprovar el govern central, i que entrarà en vigor el mes de setembre. La moció és clara: que es reconsideri la pujada perquè gravarà tant el consumidor com l’oferta i això castigarà greument el turisme, i que en el pitjor dels casos d’ajorni la seva aplicació fins el 2013 per no afectar les reserves de la temporada.

Segons argumenta l’alcalde de Salou, “el turisme és el principal sector exportador de l’Estat i està essent avui el motor principal pel creixement de l’economia productiva, perque anima a la inversió i al consum, suposa una significativa font d’ingresos i un potent estímul per a accelerar la recuperació económica del país, contribuïnt a la creació de riquesa i ocupació”.
I per aquest motiu creu que “gravar l’activitat i el negoci turístic amb un augment de dos punts l’IVA suposa una clar augment dels preus i en conseqüència la caiguda de la demanda i de visitants, la pèrdua de competitivitat per a totes les destinacions turístiques i un impacte negatiu sobre la rendibilitat de les empreses i sobre l’ocupació que genera el turisme”.

Afegia que “quasi tots els païssos europeus competidors han entès el gran pes estratègic del turisme en les seves respectives economies i per això han rebaixat l’IVA en els diversos sectors associats al negoci turístic, de tal forma que Alemanya aplica un 9%, Grecia un 6’5%, Portugal un 6%, França un 7% i Turquia un 8%, per posar alguns exemples”.

En aquest sentit, CiU demana que es reconsideri o es retiri aquesta pujada de l’IVA als sectors del turisme i sectors comercials perquè un augment dels preus farà inevitable la caiguda del consum dels productes turístics i una reducció dels ingresos. En aquest sentit proposa també que s’apliqui un IVA super reduït en programes socials de vacances que es desenvolpin en temporada baixa, “per tal d’afavorir la desestacionalització incentivant l’ocupació durant aquest periode”, a més de reforçar les politiques d’envelliment actiu facilitant i potenciant l’accés del col•lectiu de la gent gran a activitats vacacionals.  

 

 

 

 

Consens i compensació als municipis

El grup municipal de CiU reclama també que abans de l’entrada en vigor del nou IVA, seria interessant que el govern central obris una porta de reflexió i de diàleg amb els sectors empresarials afectats per tal d’arribar a acords de consens que evitin tensions i desconfiances; i que l’Estat estudiï fórmules de participació dels ajuntaments dels ingressos recaptats de l’IVA, en compensació pel cost afegit que suposarà a les arques municipals.
L’alcalde Granados manifestava que “els tres punts de més de l'impost, del 18% al 21%, desquadraran els pressupostos”. Matisava que “l’augment de l’IVA afectarà l’economia de les hisendes locals, ja que hauran d’ajustar i revisar a la baixa els seus pressupostos havent de calcular un important increment de les despeses i costos que els suposa aquest impost aplicat sobre bens i serveis”.

** Segons dades d’Exceltur (Alianza para la Excelencia Turística), cada punt d’increment en l’IVA que es traslladi directament als preus, provocarà una reducció dels ingressos en el conjunt del sector turístic de fins a 1.005 milions d’euros, i una caiguda de 9.365 llocs de treball.  Per tant, una caiguda total d’ingresos de 2.010 milions i la destrucció de 18.730 llocs de treball directes, que caldrà sumar els indirectes d’altres sectors com el comerç i tota una serie de PYMES i autònoms que ofereixen serveis complementaris.

Document Actions