Saltar al contingut Saltar a la navegació Saltar a la cerca

Portal toolbar

Neteja i manteniment urbà

Humana recupera 55 tones de roba usada a Salou amb una finalitat social i ambiental

dimecres 07 febrer 2018

Les donacions confirmen la confiança de la ciutadania per un model de gestió del residu tèxtil amb finalitat social

La reutilització i reciclatge de la roba recuperada evita l’emissió de 176 tones de CO2

Humana Fundación Pueblo para Pueblo, organització que des del 1987 promou la protecció del medi ambient mitjançant la reutilització del tèxtil i duu a terme programes de cooperació a l’Àfrica, Amèrica Llatina i l’Àsia, i també d’ajuda local al territori més proper, ha recuperat 55.715 kg de tèxtil usat a Salou al 2017.

Les donacions representen un augment del 14,66% respecte l’any anterior (48.591 kg), confirmant la confiança de la ciutadania per un model de gestió del residu tèxtil amb finalitat social. El tèxtil és la fracció recollida selectivament amb potencial d’aprofitament més gran, per sobre del vidre, el paper, l’orgànica o el plàstic.

Per la regidora de Medi Ambient, Júlia Gómez, "es tracta d'una iniciativa que porta anys duent-se a terme en el municipi i que gracies a ella es poden recollir tonelades de tèxtil que s'acabarien llençant per ajudar a persones amb pocs recursos". Gómez, ha afegit que "des de l'Ajuntament seguirem recolzant iniciatives com aquesta ja que creiem que entre tots els salouencs podem aconseguir grans coses com ho demostra l'augment de gairebé el 15% d'aquest any".

La roba procedeix dels 19 contenidors d’Humana on es diposita la roba, el calçat, els complements i el tèxtil de la llar que ja no s’utilitzen i als quals Humana dóna una segona vida. El servei de recollida del tèxtil és gratuït i representa un estalvi important en les despeses de recollida i eliminació dels residus sòlids urbans. L’objectiu de la Fundació és que la recollida selectiva de roba usada i la seva preparació per a la reutilització es consolidin com a part fonamental de la gestió de residus.

Un actiu que genera progrés

Àgata Soler-Roig, responsable de l’àrea de Recollida d’Humana a Catalunya, valora així el balanç en la recollida selectiva: “Cada vegada hi ha més interès per part de la ciutadania i de les administracions per a reduir la quantitat de residus i allargar la vida de la roba que està en bon estat. Mitjançant la recuperació de la roba usada, disminuim el volum de residus impropis que acaben en altres fraccions, a més de possibilitar-ne la reutilització i recuperar-ne les matèries primeres. Ho fem per a dotar a aquests recursos d'una finalitat social, ja que la roba que què ens desfem és un actiu que, gestionat degudament, esdevé motor de progrés al territori i generador de fons per a la cooperació al desenvolupament a l'hemisferi Sud”.

I afegeix: “Com a especialistes en preparació per a la reutilització, gestionem les donacions de roba i calçat usat per a obtenir el màxim aprofitament del residu tèxtil, donant-li una segona vida i afavorint amb això un model d'economia circular. Així, convertim els residus en recursos perquè siguin utilitzats una vegada i una altra, contribuint així a una societat econòmica i socialment sostenible”.

El benefici ambiental

Humana va ser pionera a Espanya en la recollida i preparació per a la reutilització de roba usada: va començar-ne l’activitat al 1987, utilitzant contenidors de fusta, substituïts posteriorment pels actuals metàl·lics que garanteixen alts de nivells d’usabilitat i seguretat. En 31 anys de recollida selectiva, la col·laboració dels ciutadans ha permès recuperar 294.344 tones de roba, l'equivalent a omplir més de quatre vegades un gran estadi de futbol.

Després de l'orgànica, els envasos i plàstics, el paper i el cartró, i el vidre, el residu tèxtil és la cinquena fracció que més generen els catalans i la que presenta el percentatge de valorització més alt (per sobre del 90%). No obstant això, només una de cada 10 peces que ja no volem té una segona vida; a la resta no se li dóna un tractament apropiat cosa que n’impossibilita el reaprofitament. D'aquí la importància de conscienciar a la ciutadania de la necessitat de la recollida selectiva.

La reutilització i el reciclatge del tèxtil contribueixen a l'estalvi de recursos, la protecció del medi ambient i la lluita contra el canvi climàtic. Redueixen els residus en els dipòsits controlats i en les plantes incineradores, així com l'emissió de gasos d'efecte hivernacle. Cada kg de roba que es reutilitza i no és incinerat evita l'emissió de 3,169 kg de CO2, segons dades de la Comissió Europea.

Les 55,7 tones recollides al 2017 representen un estalvi de 176 tones de CO2 a l’atmosfera, cosa que el planeta agraeix.

Jerarquia de gestió de residus

La roba dipositada en els contenidors d'Humana tenen dues destinacions: al voltant del 60% es tracta a les plantes preparació per a la reutilització de la Fundació (tres: a Madrid, l’Ametlla del Vallès i Granada) i la resta es ven a empreses de reutilització i reciclatge.

Galeria d'imatges

petita_roba.jpg
Humana_classificaci_2017.jpg
contenedor.jpg

Document Actions