Saltar al contingut Saltar a la navegació Saltar a la cerca

Portal toolbar

Neteja i manteniment urbà

Salou inicia una nova campanya per promoure el reciclatge de vidre entre els establiments restauradors

dilluns 07 maig 2018

L'Ajuntament de Salou i l’entitat Ecovidrio posen en marxa una campanya especial centrada en el sector hostaler

Es duran a terme enquestes a tots els establiments per conèixer els hàbits de reciclatge de vidre i oferir-los cubells de reciclatge adequats a les seves necessitats

A més, per facilitar la tasca de reciclatge en el sector, s'instal·laran contenidors amb sistema VACRI, dotats amb boca més ampla i un sistema d'elevació hidràulic, i es lliuraran galledes als restauradors que ho sol·licitin

La regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament de Salou i l'entitat sense ànim de lucre encarregada de la gestió del reciclatge dels residus d'envasos de vidre a Espanya, Ecovidrio, posen en marxa una campanya per impulsar el reciclatge de vidre en el sector hostaler del municipi.

La iniciativa, començarà el dia 7 de maig amb la realització d’entrevistes als establiments de restauració de Salou per tal de conèixer de primera mà els seus hàbits i necessitats a l’hora de separar els residus que generen. L’objectiu és poder adequar els recursos existents per tal de donar un millor servei, per això, aquells establiments que ho sol·licitin rebran gratuïtament un cubell de reciclatge per als envasos de vidre. A més, els informadors de la campanya explicaran com separar correctament el vidre, és a dir, què va i què no hi va al contenidor verd.

Per facilitar el reciclatge de vidre al canal Horeca (Hoteleria, Restauració i Càtering), s'instal·laran contenidors VACRI, dotats amb una boca més ampla i un sistema d'elevació hidràulic, que permeten el reciclatge de grans quantitats de vidre com les generades pels restauradors. També es lliuraran bujols adaptats per facilitar el transport dels residus de vidre als contenidors.

La col·laboració de l’Ajuntament de Salou i Ecovidrio té com a principal objectiu aconseguir un increment de la taxa de reciclatge de vidre a la localitat. Per això és clau abordar el sector de l'hostaleria i la restauració, un dels eixos sobre els quals treballa intensament Ecovidrio, ja que en aquest sector s’hi consumeixen prop del 50% dels envasos de vidre d'un sol ús que es produeixen a tot l’Estat. Una proporció que augmenta en el cas de Salou per les seves característiques turístiques.

El maig de 2017 es va posar en marxa el nou contracte dels serveis de neteja viària i de recollida de residus sòlids urbans, que inclou entre d'altres accions la instal·lació de 237 contenidors als carrers enlloc dels 129 que hi havia fins llavors. Amb aquest desplegament s'ampliaran els punts de recollida i s'incrementaran en un 83% els contenidors de selectiva per assolir una cobertura total de totes les fraccions de residus. A més a més s’hi ha de sumar els 90 contenidors que s’instal·len dins els hotels i grans establiments per recollir-los el vidre porta a porta.

La regidora de Medi Ambient, Julia Gómez, ha destacat “la importància d’aquesta campanya, ja que permetrà augmentar la comoditat de la ciutadania i disminuir els desbordaments dels contenidors, així com també s'intensificarà la neteja dels nous contenidors per garantir-ne un bon manteniment”. Gómez ha afegit que “a partir d'ara i fins el 2026, des de l'Ajuntament aplicarem mesures adreçades a garantir i fomentar la recollida selectiva dels residus al nostre municipi, per tal d'assolir  els objectius que marca la Directiva Europea i complir les obligacions de la normativa vigent a Catalunya”. L’any 2020 s’haurà de recollir selectivament el 50% dels residus que es generen.

Beneficis del reciclatge de vidre

Tot el vidre que es diposita al contenidor verd es recicla al 100%. Es porta a una planta de tractament exclusiva per al vidre, on es processa i es converteix en pols de vidre que serveix per fabricar nous envasos. De fet, d’un envàs de vidre reciclat es pot tornar a fer un altre envàs exactament igual. El vidre es pot reciclar infinites vegades sense perdre les seves propietats.

Amb el reciclatge de vidre s’estalvien recursos naturals, es redueix la quantitat de deixalles que van als abocadors, es redueixen les emissions de CO2 a l’atmosfera i s’estalvia energia. A més de tenir cura del medi ambient, el reciclatge té nombrosos beneficis socials i econòmics, com per exemple, la generació de llocs de treball.

En aquest procés és clau la implicació de tota la ciutadania ja que cada petit gest compta. Per exemple, reciclant tres ampolles de vidre s’aconsegueix estalviar l’energia suficient com per carregar a diari la bateria d’un smartphone durant tot un any.

Dades de reciclatge de vidre a Salou

Segons les últimes dades disponibles de 2017, els ciutadans de Salou van reciclar un total de 1.455 tones d'envasos de vidre. Això suposa que cada habitant  va reciclar una mitjana de 53 kg de vidre. Aquesta xifra quatriplica la mitjana de Catalunya, en bona part per l’aportació de la població flotant que visita el municipi.

Pel que fa a la taxa de contenerització, la ciutat disposarà d'un total de 237 instal·lats, de manera que hi haurà un contenidor per cada 115  habitants.

Sobre Ecovidrio

Ecovidrio és l'entitat sense ànim de lucre, encarregada de la gestió del reciclatge dels residus d'envasos de vidre a l’estat espanyol, des de 1998. La companyia s'encarrega de gestionar íntegrament la cadena de reciclatge, col·laborant amb els ens locals en la recollida selectiva i el transport del vidre, i garantint el seu posterior tractament i comercialització per fabricar nous envasos.

Ecovidrio proporciona un servei públic, universal i gratuït per al ciutadà i posa a disposició de les companyies que envasen els seus productes en vidre un model de gestió eficaç i eficient, tant des de la perspectiva ambiental com econòmica.

En l'actualitat, un total de 2.655 companyies estan adherides a Ecovidrio. Els sectors integrats en l'associació representen més del 3% del PIB espanyol i comercialitzen el 99% dels envasos de vidre.

Fitxers adjunts

Document Actions