Saltar al contingut Saltar a la navegació Saltar a la cerca

Portal toolbar

Notícies

Salou inicia un procés participatiu per redactar una ordenança que reguli els habitatges d’ús turístic

dijous 26 maig 2022

L’Ajuntament de Salou, en col·laboració amb la Universitat Rovira i Virgili (URV) ha presentat avui en roda de premsa les accions que integren el cronograma que ha de culminar en la confecció d’una ordenança que reguli els habitatges d’ús turístic (HUT)

A la mateixa, hi ha assistit l’alcalde Pere Granados; el regidor de Gestió del Territori i d’Habitatge, Marc Montagut; i Héctor Simón, director de la Càtedra UNESCO d’Habitatge de la URV, encarregada de donar suport a la redacció de la futura ordenança

Les accions per certificar Salou com a DTI aconsellen una regulació municipal urbanística dels HUT; així com el Pla Estratègic de Turisme considera, també, com a element a introduir, l'esmentada regulació

L’alcalde Pere Granados ha explicat que Salou és un municipi que viu del turisme i la convivència entre residents i visitants és una situació molt ben assimilada. Tanmateix, amb l’ordenança es vol aprofundir en aquesta convivència i regular la situació, a més de garantir la qualitat d’aquesta modalitat d’allotjament. Es vol confeccionar la mateixa d’una forma molt participativa, comptant amb les idees, aportacions i propostes de totes les parts implicades, que són els professionals del turisme i les persones residents al municipi.

La primera fase, que s’enceta ara, fa referència a una consulta ciutadana, dins la societat salouenca, per conèixer l’opinió relativa als HUT del municipi. Per això, s’han creat dues enquestes, una de les quals va dirigida als professionals del sector dels allotjaments turístics. I l’altra, a persones majors de 16 anys, veïns i veïnes que resideixen a Salou.

A la segona fase o fase deliberativa, que es preveu que comenci al mes d’octubre, es duran a terme dos tallers participatius, també, en aquest cas, dirigits als professionals del sector dels allotjaments turístics i l’altre a la ciutadania, amb l’objectiu d’informar i deliberar sobre l’ordenança.

A més dels tallers participatius presencials, s’inclourà tota la informació a la plataforma de participació de l’Ajuntament de Salou i s'obrirà un espai per a la participació online.

Granados també ha fet referència al fet que Salou està treballant el tema de la sostenibilitat turística amb el programa específic de Destinació Turística Intel·ligent (DTI) i un dels punts importants és el de la regulació municipal dels HUT, dins de les recomanacions de l’Eix de Governança.

Les accions per certificar Salou com a DTI aconsellen una regulació municipal urbanística dels HUT; així com el Pla Estratègic de Turisme considera, també, com a element a introduir, l'esmentada regulació.

Per la seva banda, el regidor de Gestió del Territori i d’Habitatge, Marc Montagut, ha explicat que l’any 2018 es va aprovar un acord institucional en el qual l’Ajuntament volia conèixer la realitat dels HUT a Salou i actuar en conseqüència. Aleshores, el Consistori va signar un conveni amb la URV, cercant el consens entre els grups polítics, les comercialitzadores dels HUT i administradors de finques, pel qual es determinava que seria bo definir la base d’una futura normativa urbanística municipal que regulés aquest tipus d'activitat turística i es va iniciar un recorregut de treball.

El regidor, que ha destacat la importància d’incentivar la professionalització de la comercialització dels HUT en un municipi turístic capdavanter com és Salou, ha explicat que al 2019 hi havia al municipi 5.629 HUT, i al maig de 2022 n’hi ha 6.411. Es troben localitzats, de major a menor escala, a la zona de Carles Buïgas, a la de la plaça Europa, al Cap Salou i a la zona de Ponent, al Barri de la Salut. I, amb molta menys concentració, a la resta del municipi. 

Per finalitzar, el regidor ha remarcat la necessitat d’aplicar protocols informatius a les famílies -la majoria de clients- que opten per la forma de fer vacances en la modalitat dels HUT, amb l’objectiu d’informar-les sobre els seus drets i obligacions. I ha esmentat l’aplicació de la intel·ligència artificial per estudiar els comportaments i la comunicació de les incidències als allotjaments.

Es dona la circumstància que avui en dia la llei de propietat horitzontal habilita les comunitats de propietaris que vulguin, d’acord amb la seva voluntat, per decidir si hi ha d’haver o no habitatges d’ús turístic als edificis.

Héctor Simón, director de la Càtedra UNESCO d’Habitatge de la Universitat Rovira i Virgili, ha agraït la confiança de l’Ajuntament de Salou i ha explicat que la Càtedra d’Habitatge es va crear l’any 2013 amb la finalitat de ser una plataforma estable de recerca des d’una perspectiva interdisciplinari i internacional. També ha esmentat que al 2019 van iniciar el seu recorregut fent plans municipals d’habitatge.

La metodologia que seguirà la URV implicarà diversos agents de la societat i, coneixent la realitat, es podrà fer la redacció de l’ordenança, tenint en consideració les bones pràctiques d’altres municipis i països.

Simón ha assenyalat que l’ordenança reguladora dels HUT que es redactarà té la voluntat que el turisme deixi de percebre’s com un problema i es consideri una oportunitat de creixement.

Galeria d'imatges

3.JPG
4.JPG
5.JPG
2.JPG

Document Actions