Saltar al contingut Saltar a la navegació Saltar a la cerca

Portal toolbar

Biblioteca

Activitats en confinament

 

La Biblioteca Pública Municipal de Salou ha realitzat un conjunt d'activitats virtuals, a través de les xarxes socials, per tal de mantenir-se connectada amb els lectors i lectores, i per continuar fomentant la participació de la ciutadania en la lectura i la cultura des de la Biblioteca, malgrat la situació de confinament, arran la COVID-19.

 

Iniciativa #JoProposo

jo proposoLa iniciativa ‘Jo proposo’ convidava els lectors i lectores del municipi a difondre les seves recomanacions literàries a les xarxes socials. Les persones interessades a participar-hi havien de gravar un vídeo breu on mostressin el llibre que estaven llegint o un títol que els hagués impressionat i volguessin compartir, tot explicant els motius pels quals el recomanaven.

Posteriorment, la Biblioteca els anava difonent a les seves xarxes socials, de dilluns a divendres, a les 16 h. 

En total, es van recomanar més de 100 lectures, en 53 vídeos. 

Pots veure el vídeo de recopilació al següent enllaç: VÍDEO FINAL ACTIVITAT

 

Hora del Conte Virtual

hora del conteLa Biblioteca de Salou va adaptar, a causa del confinament, l'activitat de l'Hora del Conte, fent-la de forma virtual, a través dels seus perfils de Facebook i d'Instagram. Cada dissabte, a les 12 h, es llegia un conte il·lustrat, de diferents temàtiques. 

 

 

El llibre misteriós

llibre misteriósAmb el joc “El conte misteriós”, la Biblioteca Pública Municipal de Salou convidava a descobrir lectures en família. Una activitat lúdica per a les famílies amb infants de 6 a 12 anys, que consistia a cercar una obra infantil del catàleg virtual de l’ebiblio.cat, a partir d’una sèries de pistes. Es va publicar setmanalment, durant el mes de maig.

Els enigmes es publicaven a les xarxes socials de la Biblioteca, cada dilluns, a les 12 h del migdia i contenien 3 pistes de text sobre el llibre misteriós. Per ajudar en la cerca, el dimecres de la mateixa setmana, a les 12h, es publicava, també, una pista de caràcter visual. I, finalment, el dissabte, abans de l’activitat de l’Hora del Conte (12 h), es descobria el llibre misteriós.

 

Activitats de Sant Jordi 2020

sant jordiLa Biblioteca també va impulsar, durant la setmana del 23 d'abril, un conjunt de propostes culturals a les xarxes socials, que giraven al voltant de la tradicional llegenda de Sant Jordi i de la lectura.

El dimecres, 22 d’abril, a les 18 h, es van donar a conèixer les obres més venudes al web "Llibreries obertes" (fes clic aquí) (www.llibreriesobertes.cat); una llista dels 10 llibres més venuts, del 14 al 20 d'abril, amb una breu ressenya. Aquesta iniciativa volia proposar idees al voltant de la millor lectura per adquirir per Sant Jordi.

El mateix dimecres, a les 20 h, també es va celebrar la IV Ruta literària i urbana per Salou (fes clic aquí), un camí virtual seguint la clàssica Ruta literària de la revetlla de Sant Jordi, per tal de presentar els escriptors que donen nom a alguns dels carrers del municipi, amb la lectura de textos de cadascun dels autors, en cada carrer.

Per la Diada de Sant Jordi, dijous, 23 d’abril, la Biblioteca de Salou va difondre la seva felicitació (fes clic aquí) ‘#bibliotecadesalouacasa per un FELIÇ SANT JORDI CONFINAT!’, a les 9.30 h. A continuació, a les 10.30 h, va tenir lloc lEspecial Sant Jordi a eBiblioCat (fes clic aquí), on es van presentar les darreres recomanacions al portal eBiblio Catalunya, amb una breu ressenya explicativa. A les 11.30 h, també es va poder gaudir de l’Especial Còmics en confinament 2 (fes clic aquí), dedicada a recursos nacionals, com còmics infantils, webcòmics, editorials, fanzines, revistes i pàgines web, que havien obert les seves publicacions al públic, de forma gratuïta.

A més, al migdia, a les 12.30h, la Biblioteca va dur a terme la narració del conte ‘Sant Jordi a la cova del drac’ (fes clic aquí), de la col·lecció Contes Desexplicats, de l’editorial Baula. Una versió diferent de la llegenda del cavaller, un relat clàssic capgirat, ple de sorpreses i amb molt d’humor. A les 16 h, es va oferir l’exposició virtual de dibuixos infantils (fes clic aquí), amb les creacions que els nens i nenes de Salou havien anat enviant a la Biblioteca durant la darrera setmana, que capgiraven el desenllaç de la llegenda de Sant Jordi, amb molta imaginació.

Tot seguit, a les 18 h, la Biblioteca va presentar l’edició del seu propi conte ‘Seguint les petjades del pirata’ (fes clic aquí), escrit per l’Anna Obiols i il·lustrat pel Subi. Aquesta lectura es va crear amb motiu del 25è aniversari i, enguany, l’entitat presentava el conte en paper, que també inclou altres activitats per després de la lectura.

Les activitats de la Diada de Sant Jordi van finalitzar amb un tour virtual, de la mà del llibreter. Es tractava d’un passeig virtual per una llibreria amb les seves propostes literàries, en un dia en què aquests establiments no van obrir les portes al públic.

 

BibliOjOc de conFInament

bibliojocDurant el mes d'abril, la Biblioteca també va impulsar una nova edició del bibliOjOc, un joc de preguntes sobre el món dels llibres i la lectura, tot remenant obres virtuals durant el període de confinament. 

L'activitat es realitzava cada divendres, a les 20 h, formulant als perfils de Facebook, Twitter i Instagram de la Biblioteca una pregunta diferent, cada setmana. 

 

Llegir té premi

llegir té premiLa Biblioteca de Salou també va fer difusió de l'edició confinada del 'Llegir té premi', organitzada pel Servei de Biblioteques del Departament de Cultura, mitjançant la plataforma Legiland.
 
Aquesta activitat s'adreça a lectors de 8 a 16 anys. Fins al 21 de juny els participants podien llegir de manera individual, o a través d’equips les lectures seleccionades a la plataforma, i optar a guanyar diferents premis, en funció del nombre de lectures realitzades i la verificació de la comprensió lectora de les obres llegides. Com més títols llegits i respostes encertades, més punts se sumaven al compte del lector i de la Biblioteca.
 

 

 

 

 

Especials 'Còmics en Confinament' i recursos online infantils

Per als lectors i lectores de còmics, la Biblioteca va difondre, a través de les xarxes socials, diversos especials de còmics, durant els mesos de confinament. Es van dur a terme un total de 4 guies, amb enllaços directes a recursos de còmics nacionals i internacionals, d'accés gratuït.

També va fer arribar a la població fins a 7 guies de recursos online infantils, que es poden consultar en aquest enllaç (fes clic aquí). Es publicaven cada dimecres dels mesos d'abril i maig, i contenien tot un seguit de recursos d'oci infantil i familiar, com contacontes, audiocontes i altres propostes educatives disponibles a les xarxes de forma totalment gratuïta.

 

Especial 'Escape Books'

escape roomsEn el marc del Dia Internacional del Joc, 28 de maig, promogut per l’Associació Internacional de Ludoteques (International Toy Library Association), la Biblioteca va decidir dedicar un especial a l'activitat “escape room", enfocant-la a l'àmbit de la lectura.

L’èxit d’aquest tipus d'activitats (escape rooms) arreu del món, ha fet que, darrerament, també proliferin els llibres, extensió del que seria una sala en viu, que incorporen proves que hauran de ser superades per tenir un final reexit, són els anomenats “escape books”; i els llibres sobre com dissenyar “escape rooms”.

L’especial que oferia la Biblioteca consistia, doncs, en una bibliografia selectiva sobre “escape books”, tant infantil com d’adults, i llibres per elaborar un “escape”. Però també convidava la ciutadania a viure alguna experiència literària "online" de forma gratuïta, clicant als enllaços del document adjunt (fes clic aquí).

 

Commemoració Dies Internacionals

dia mareDurant els mesos de confinament, la Biblioteca de Salou ha volgut sumar-se a la commemoració de diversos Dies Internacionals, com el de la Poesia, el 21 de març; amb la lectura del poema "A hora foscant", de Josep Carner, de l'any 1957. (Fes clic aquí)

També es va celebrar el Dia de la Mare, el 3 de maig. Es va retre homenatge a les mares a través d'un vídeo que oferia, d'una banda, una bibliografia sobre altres tipus de maternitats i, també, sobre la pèrdua de la figura materna en aquelles dates que convidaven a la introspecció; i, d'altra, una lectura del poema "Lletra a Dolors", de Miquel Martí i Pol. (Fes clic aquí)

 

Projecte 'Escriu un llibre'

escriu un llibreLa Biblioteca també s'ha sumat al projecte 'Escriu un llibre', del Departament de Cultura de la Generalitat, que proposa, a través de les Biblioteques, als nois i noies de 5è i 6è de Primària; 1r i 2n de Secundària, i, també, als de 3r i 4t de Secundària, llegir i compartir la creació d’un llibre amb autors de referència, mitjançant una plataforma digital interactiva i innovadora, la Fiction Express de Boolino, i una metodologia única. Així, a través d’un sistema de votacions i d’un fòrum obert amb l’autor/a, els participants comparteixen idees i opinions sobre el llibre i escullen els arguments amb què l’autor/a escriurà els capítols posteriors.

Cada setmana es publica un capítol, un per cada nivell i per a cada llengua, al llarg de les 5 setmanes que es tarda en acabar el llibre.

 

Document Actions