Saltar al contingut Saltar a la navegació Saltar a la cerca

Portal toolbar

Notícies

Cinc referents de la innovació turística a Tarragona i l’Ebre reclamen més aliances per atraure més clients

divendres 13 juny 2014

 
Port Aventura, l’Hotel-Hostal Sport, el Patronat de Turisme de Salou, l’Hotel l’Algadir del Delta i l’Associació Hotelera Salou-Cambrils-La Pineda aposten per fomentar més la col·laboració entre les empreses i l’administració 

Cinc exemples d’innovació en empreses del sector turístic de Tarragona i les Terres de l’Ebre van posar ahir en comú les seves experiències i coneixements a la taula rodona sobre innovació i turisme celebrada al Teatre auditori de Salou.
A la taula rodona, organitzada per l’MBA de la Universitat Rovira i Virgili, amb col·laboració amb el Patronat Municipal de Turisme de Salou i del Col·legi de Periodistes de la demarcació de Tarragona, els diferents actors implicats del sector turístic van coincidir a l’hora de destacar la col·laboració i la generació de noves aliances com el camí més ràpid i eficaç per atraure nous clients i fer-se més forts en nous mercats, especialment necessari en una situació de crisi.  
El debat va ser especialment ric i divers gràcies a les aportacions de diferents perfils d’empreses del sector turístic, tant per la seva dimensió, especialització i ubicació: Port Aventura, l’Hotel-Hostal Sport, el Patronat Municipal de Turisme de Salou, l’Hotel l’Algadir del Delta i l’Associació Hotelera Salou-Cambrils-La Pineda. Sara Sans, presidenta del Col·legi de Periodistes, va moderar el debat. 
Els assistents van coincidir també al destacar la riquesa i diversitat medi ambiental i paisatgística de les comarques de Tarragona i les Terres de l’Ebre, com un dels valors a seguir promovent de la mà de la innovació turística. 
Joan Ramon Alabart, director de l’MBA (Màster en Direcció i Gestió d’Empreses) de la URV va remarcar en aquest sentit la necessitat de potenciar els valors positius per contrarestar les impressions i percepcions negatives.  “A força de maximitzar els aspectes bons es pot compensar l’efecte tòxic d’allò dolent. Si el psicòleg John M.Gottman està en allò cert, necessitem cinc coses bones per compensar una de dolenta. A Tarragona tenim grans empreses amb grans potencials”,  va subratllar Alabart. 
Benet Presas, regidor de Turisme i president del Patronat Municipal de Turisme de Salou, va remarcar la importància d’innovar en la manera de treballar, establint aliances i col·laboracions amb el sector privat i amb d’altres municipis. I molt important, saber escoltar què és el que vol el turista, amb altres interessos més enllà del sol i platja,. “Això que el turista de platja només vol sol i platja no és cert del tot, hi ha una part que té altres inquietuds”, va destacar Presas. Des del fa més de 10 anys que Salou ha fet una aposta pel turisme familiar i en els darrers anys també ho ha fet pel turisme esportiu.
Marta Domènech, gerent de l’Hotel-Hostal Sport, local històric de Falset que es va fundar el 1923 va explicar que la seva innovació “és molt important saber d’on venim perquè és el que conforma el què som. I és això el que permet diferenciar-nos en un món globalitzat on hi ha de tot”. Situats al cor del Priorat, fan una aposta clara cap a l’enoturisme i generen activitats de forma regular durant tot l’any, lligades a una potent campanya de difusió i comunicació a les xarxes socials i els mitjans de comunicació, captant part de la seva clientela als mercats internacionals. Domènech va posar com a exemples la feina que han fet per donar-se a conèixer a través d’internet, en contacte permanent amb bloggers i periodistes de referència.  
Choni Fernández, directora de Servei Centrals de Port Aventura, va introduir el concepte de que la innovació no només es basa en treure un producte punter, sinó que aquesta s’ha de fer extensible a tots els departaments de la empresa, ja que aquests són els que fan que funcioni la màquina cada dia. “Situats a la Costa Daurada, ofereixen un producte únic: són l’únic parc temàtic del món situat en una destinació turística de sol i platja”, va destacar Presas. Fernández va desenvolupar el concepte dels “360 graus de la innovació” i va parlar de la importància de la innovació per Port Aventura, més enllà fins i tot d’estrenar una nova atracció cada temporada. “Som una empresa local però per poder competir ens hem de posar el nivell de grans multinacionals com Disney”, va afegir.  
Joan Capilla, gerent de l’Hotel l’Algadir del Delta, jove emprenedor que aposta pel segment ecoturístic: és el primer hotel certificat amb l’etiqueta ecològica de la UE a Catalunya. Situats a Poble Nou del Delta, al terme municipal d’Amposta (Montsià), es troben ubicats en una Reserva de la Biosfera, en la que les aus en són les protagonistes: el birdwatching és una de les especialitats que ofereixen. Fan una aposta clara pels productes del territori, des de la cuina fins als llibres que ofereixen a la seva sala de lectura. “Busquem la autenticitat del Delta trencant amb els tòpics de sempre, oferim serveis especialitzats a la mida de cada client”, va destacar Capilla. 
Jaume Orteu, responsable de Formació de l’Associació Hotelera Salou-Cambrils-La Pineda, va remarcar “la importància de la innovació contínua”. I aquesta passa des de tenir obert el servei de restaurant d’un hotel les 24 h, perquè sorgeix aquesta demanda, fins a innovar en les noves figures de treball de cada dia. “Estem al món just in time, tot va ràpid i has de reaccionar amb rapidesa”, va explicar. Va afegir que innovar és il·lusionar-se i el fet que t’hagin de venir a consumir a casa, això t’obliga a innovar des del primer dia. “El sector està fent un gran esforç per adaptar-se a les noves tecnologies, la innovació en un món globalitzat ens fa més petits i fa que ens haguem d’associar”, va concloure Orteu.

Galeria d'imatges

home.jpg
DSC_0094.JPG

Document Actions