Saltar al contingut Saltar a la navegació Saltar a la cerca

Portal toolbar

Medi Ambient, Platges i Salut

Un sender vora el mar

Un passeig a través de cales amb panoràmiques de la costa

camí de ronda

El sender, de 5,5 quilòmetres, recorre el litoral, a tocar del mar, des de la zona de Pilons, en ple nucli turístic, fins a Replanells, al Cap Salou. Històricament, els camins de Ronda resseguien el litoral i eren utilitzats per a la vigilància de la costa o els pescadors. La recuperació d’aquesta via retorna la possibilitat de passejar pel litoral per punts on havia estat impossible fer-ho des de fa molts anys.

El passeig pel Camí de Ronda descobreix la gran riquesa natural i paisatgística de la zona. A banda de les diferents panoràmiques que es poden descobrir en el trajecte, el camí discorre per platges i cales alhora que es converteix en una manera ben diferent de descobrir la zona de Cap Salou.

Des de Pilons, el sender es dirigeix al sud i passa per la platja dels Capellans, on es poden veure les restes de l’antic Llatzeret, construït el 1829. El recorregut continua per la cala Llenguadets, des d’on es poden observar els búnquers construïts durant la Guerra Civil.


El darrer tram correspon a la platja Llarga, un entorn natural i ja allunyat de la zona turística. Tot i que el camí assoleix una alçada màxima de 77 metres respecte al nivell del mar, amb trams que tenen una petita dificultat, la major part és practicable per a tothom.

El Cap Salou ens descobreix encara una altra possibilitat. Per la seva situació, és un lloc d’interès per a l’observació d'aus marines que costen de veure des de la platja. Així, amb l'ajuda de telescopis i altre tipus d'instrumental òptic, és possible observar baldrigues, paràsits, mascarells, frarets, gavots, calàbries, ocells de tempesta i ànecs marins, com l'ànec negre o l'ànec fosc. També es poden observar diverses espècies de gavines entre les quals la gavina corsa és relativament abundant i fàcil de veure a la primavera i tardor.

També s'ha recuperat l'entorn de Cala Morisca. L’Ajuntament de Salou  va comprar a finals del 2016 la finca que incloïa el conegut xalet de Pedrol Rius en estat ruïnós i el va enderrocar per donar pas a un nou espai que ha anat prenent forma amb els diversos treballs que s’han anat executant. Actualment, aquesta zona ha passat a ser un nou mirador i un espai natural, un racó privilegiat que s’incorpora al recorregut del camí de Ronda que voreja aquesta part més abrupta del litoral del nostre municipi fins ara poc coneguda.

Al llarg del camí, a més, hi ha instal·lades una vintena de plataformes entre la zona de Replanells i fins al far de Salou que pretenen ser una àrea de descans i exercir com a punt d'interès per convertir-se en un mirador. En total s’han adequat fins a set espais on s’han col·locat baranes de fusta i passarel·les als llocs de pas perillosos sobre els barranquets o altres desnivells del roquissar –com és el cas del pas de la Mala dona- ja que es tracta de la zona més abrupte de la costa salouenca. Tota aquesta actuació s’ha completat amb la instal·lació de petites plataformes de fusta en llocs estratègics com a punt de parada i descans. També s’ha condicionat el refugi de la guerra civil que hi ha al final de la punta del cavall com a element històric destacat.

 

 

 

Document Actions